Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Erhvervslivets regning for negative renter står foran voldsomt hop | Danskernes arbejdsglæde er tårnhøj | Ny SAS-topchef fik millionbonus, lige før flyselskab søgte konkursbeskyttelse

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Ugens sidste hverdag er her, inden bededagsweekenden begynder. Finans gør dig i denne morgenbriefing klogere på negative renter, arbejdsglæde og meget andet.

Nyheder

Erhvervslivet skal betale op mod 2,5 mia. kr. for at have penge stående i banken i år

Danske virksomheder risikerer at skulle betale op mod 2,5 mia. kr. i negative renter på deres indeståender i banken i år. Det er en stigning på op mod 55 pct. fra 1,6 mia. kr. fra sidste år, viser beregninger fra interesseorganisationen Dansk Erhverv.

Det bliver dyrere og dyrere at have penge stående i banken, hvis du er en virksomhed.

Danskernes arbejdsglæde er tårnhøj

8 ud af 10 danskere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job. Selvom hjemmearbejde og Teams-møder kan være drænende i længden, er det hos mange af os ikke gået ud over jobtilfredsheden. Tværtimod har arbejdsglæden været stigende under nedlukningen, viser undersøgelse.

Den amerikanske økonomi er i bedring, men Federal Reserve fastholder stadig en rekordlav rentesats. I sin meddelelse onsdag påpeger centralbanken endvidere, at økonomiske indikatorer og beskæftigelsen er styrket, blandt andet efter at vaccinerne er taget i brug.

Dansk outletby i rekordresultat. »Danmarks eneste rigtige outletby« kom ud af 2020 med et overskud, der aldrig har været større. Ejerne har droppet at sælge outletbyen og overvejer nu i stedet at udvide den.

"Druk" vandt en Oscar: Kort inden købte Torben Røsler sig ind i Zentropa. Han er god for over 300 mio. kr. og har en fortid som investor i fodboldklubberne Brøndby og Lyngby. For nylig købte Torben Røsler knap en femtedel af Zentropa.

Anklager går efter fængselsstraf til tidligere Hummel-topchef. Søren Schriver er tiltalt for tre forhold. Bl.a. for forsøg på bedrageri af særlig grov beskaffenhed, fremgår det af anklageskriftet.

DI smider nu 25 forslag på bordet for at skabe flere vindervirksomheder. Der er for få virksomheder herhjemme med høj vækst, mener DI, som vil forenkle setuppet og sætte iværksætteri på skoleskemaet. Behovet har aldrig været større, erkender Socialdemokratiet.

Det skriver andre

Pandora låner milliarder og lader grønne mål bestemme renten. Banklån, hvor en del af renten er bundet op på virksomhedens mål for bæredygtighed, vinder frem. Pandora og Coop er blandt låntagerne. (Børsen - låst artikel)

Stærkt iPhone-salg fordobler Apples indtjening. Apples salgstal har i andet kvartal overgået forventningerne på alle parametre. Årsagen er blandt andet stærkt salg i Kina, mens kunderne samtidig er fortsat med at købe bærbare computere og opgradere til nye 5G-iPhones. (Reuters/Ritzau)

Facebooks omsætning steg mere end forventet i første kvartal. Det skyldes især, at mange virksomheder har brugt flere penge på reklamer under pandemien, hvor internettrafikken er vokset voldsomt. (Reuters/Ritzau)

Nemlig.com kræver bedre vilkår for chauffører. Ifølge fagforeningen 3F vil de nye tiltag imidlertid ikke gøre den store forskel for de pressede chauffører. (Berlingske – låst artikel)

Brasilien har mistanke om russisk vaccinefejl og stopper import. Brasilien har set eksempler på, at viral vektor i Sputnik V kunne kopiere sig selv. Forsker forstår bekymring. (Ritzau/AFP)

Gik du glip af...

SAS har fundet sin nye topchef i form af hollandske Anko van der Werff, som tiltræder i juli og bliver den første topchef i SAS uden skandinavisk pas.

  • Formanden om valget af ny topchef: »Vi har kunnet vælge blandt de bedste«.
  • Den nye topchef: Anko van der Werff fik millionbonus lige før, at flyselskabet Avianca, hvor han nu er ansat, søgte om konkursbeskyttelse.
  • Perspektivet: Anko van der Werff lander i cockpittet hos SAS midt i en omfattende transformation for flyselskabet. Topchefen skal tackle en kompleks genåbning, nådesløse konkurrenter, nye rejsemønstre og genstridige fagforeninger. Udfordringerne står i kø for den flyvende hollænder i SAS.

SAS har fundet sin nye topchef. Foto: Tariq Mikkel Khan

Indsigt

Finansdirektør for cigarselskab: »På min gravsten vil jeg have, at der står, at jeg var modig«. For Marianne Rørslev Bock, finansdirektør i Scandinavian Tobacco Group, er god ledelse at vise, hvordan man har det. Selv kan hun ikke lade være. »Jeg elsker at arbejde med mennesker, for som jeg plejer at sige: Hvis man ruller taget væk, så folk kan se stjernerne, så rækker de også ud efter dem.«

Marianne Rørslev Bock styrede egentlig mod en bestyrelseskarriere, men en rolle som finansdirektør i Scandinavian Tobacco Group fik hende på andre tanker. Foto: Gregers Tycho

Serie: Vejen ud af krisen

Pensionsformand vifter med milliarder til at indfri klimamål. Pensionsbranchens formand Laila Mortensen mener, at den grønne omstilling er blevet bremset under coronaen. Med 3.500 mia. kr. under forvaltning står de danske pensionsselskaber klar til at finansiere nye dyre klimatiltag.

Dagens profil

Tidligere Velux-direktør: »Når jeg var hjemme, var det altid familie og fritidsaktiviteter, der talte«. Bjarne Graabæk Thomsen værdsætter, at han var topleder, da mails og sms'er ikke var en del af en arbejdsdag. Han arbejder stadig som konsulent for VKR-koncernen.

Bjarne Graabæk Thomsen fortæller, at han i Velux havde et så fantastisk job i en virksomhed med stærke værdier, at han aldrig overvejede andre muligheder. Foto: Stine Bidstrup

Dagens tal

3100

Så mange millioner kroner var overskuddet på i Danske Bank i årets første kvartal. Landets største bank klarede sig bedre igennem kvartalet, end analytikerne havde ventet, viste bankens regnskab onsdag.

Børs

Markedet var marginalt i plus, inden onsdagens rentemelding fra USA's centralbank, Federal Reserve, og aktierne fik et ekstra lille løft af, at banken gik i en lang bue uden om mulige pengepolitiske stramninger, inden markedet til sidst alligevel satte sig. De tre toneangivende indeks på Wall Street endte dog med små minusser, da dagen var omme. Her er den seneste børsberetning. (Ritzau)

Debat

Her er finanshajernes nye finte, der snart rammer Danmark. Det er sjældent en god ide at skrive en blanco-check til investorer, der tjener store penge, selvom du taber. Pas derfor på de nye SPAC-konstruktioner på børsen. Det skriver Finans' chefredaktør, Steen Rosenbak, om i denne klumme.

Det sker i dag

Nordea, Ørsted og Tivoli kommer med regnskab. I USA offentliggør både Twitter og Amazon regnskaber. I både ind- og udland præsenteres der også tal for arbejdsløshed og ledighed.

PS...

Alkoholfri øl kan komme til at fylde op mod 15 pct. af Carlsbergs salg. Der er smæk på salget af alkoholfri øl, som står til at blive en væsentlig del af Carlsbergs indtjeningsgrundlag fremadrettet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.