Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Aftale om yderligere genåbning af Danmark er på plads | Flere og flere fra erhvervslivet tager del i samfundsdebatten | Overgangen til en fossilfri verden halter bagefter

GODMORGEN

Et flertal af partier er natten til tirsdag blevet enige om en yderligere genåbning af Danmark. Og så fortsætter regnskaberne i dag med at tikke ind bl.a. fra Pandora og Jyske Bank. Følg med på Finans, men inden da kan du her sætte dig til rette med tirsdagens morgenbriefing.

Nyheder

Ny genåbningsaftale på plads

Regeringen og samtlige partier i Folketinget pånær Nye Borgerlige er natten til tirsdag blevet enige om en yderligere genåbning af Danmark. Fra torsdag skal gæster på restauranter og barer heller ikke længere bestille bord 30 minutter i forvejen. I forhold til kulturlivet genåbner spillesteder, teatre og biografer torsdag med et krav om coronapas og op til 2000 tilskuere i sektioner à 500. Der åbnes også delvist for fitnesscentre. Få overblikket her.

Flere og flere stemmer fra erhvervslivet tager del i samfundsdebatten

Erhvervsledere kommunikerer mest om økonomi og strategi, men flere og flere taler også højt om aktuelle samfundsproblemer som racediskrimination, hadforbrydelser og menneskerettigheder. Jeppe Christiansen fra Maj Invest »ser det som en pligt«, mens en af de højst placerede danskere i internationalt erhvervsliv fremhæver et stigende behov for modige ledere som en del af den nye virkelighed efter corona.

Mai-Britt Poulsen er ledende partner i amerikanske Boston Consulting Group. Foto: Stine Bidstrup.

Overgangen til en fossilfri verden halter bagefter

Skandinavien ligger helt i top på listen over de lande, der er længst fremme med den grønne omstilling, men samlet set har verden en stor udfordring med at nå i mål med en fossilfrit fremtid.

Better Collective i milliardopkøb i USA: Køber stort amerikansk sportsbetting-medie. Danske Better Collective investerer massivt i det voksende amerikanske sportsbetting-marked med købet af The Action Network.

Bill og Melinda Gates skal skilles. Parret nåede at være gift i 27 år. Bill og Melinda Gates har blandt andet de seneste år stået bag Bill & Melinda Gates Foundation, der betragtes som verdens største fond med en pengetank på godt 47 mia. dollars.

Bill Gates og Melinda Gates forsikrer, at arbejdet med Bill & Melinda Gates Foundation fortsætter trods parrets skilsmisse. Foto: AFP.

Replay Institute får investormillioner i jagten på de store ligaer. Virtual reality som træningsredskab i fodboldklubber er blevet en succes for start-up’en Replay Institute. Nu skal en kapitalindsprøjtning på 4,5 mio. kr. bruges på at få kunder i hele Europa.

Husmilliardær køber Lego-familie ud af "motorvejsby". Michael Mortensen er nu blevet eneejer af Exxit 59, som er en af Danmarks største erhvervsparker. Kirk Kapital er købt ud efter et længere ejerskab af Exxit 59.

Telegigant sælger internetpioneren Yahoo – og tager et tab på 25 mia. kr. Efter en omtumlet tilværelse er Yahoo nu solgt videre, med et gigantisk tab for teleselskabet Verizon. Planen om at genoplive Yahoos storhed lykkedes ikke.

Det skriver andre

Pandora opjusterer forventningerne til 2021. Baseret på en stærk start på 2021 og en opdateret prognose for resten af året opjusterer Pandora sine finansielle mål. (Ritzau Finans)

Nyt partnerskab kører ud af garagen - giver Alm. Brand adgang til 70.000 bilkøbere. Fremover bliver alle kunder, der køber en bil fra den store Volkswagen-familie, tilbudt en forsikring hos Alm. Brand. Nyt partnerskab skal løfte toplinjen med signifikant millionbeløb. (Børsen - låst artikel)

Virk­som­he­der gør alt for at slip­pe af med pen­ge. Negative indlånsrenter medfører, at danske erhvervsvirksomheder gør alt for at minimere deres indlån i bankerne. En sær­lig fin­te vin­der vold­somt frem. (Børsen – låst artikel)

Gik du glip af...

Johnson & Johnson-vaccinen tages ud af det danske vaccinationsprogram. Det har sundhedsmyndighederne besluttet.

  • Konsekvensen: Vaccinekalenderen kan blive udskudt i op til fire uger for de unge
  • Frivillig vaccine: To vacciner er taget ud af det officielle vaccinationsprogram, men et politisk flertal vil nu tilbyde dem alligevel

Johnson & Johnson blev mandag fjernet fra det danske vaccinationsprogram. Arkivfoto: Vincent West.

Indsigt

Esbjerg sadler om igen - og står nu på kanten af noget stort og »vildt fascinerende«. Først var det fiskeri. Så olie og gas. Så vindmøllerne. Nu stiler Esbjerg efter at blive centrum for skibsfarten med store mængder af grønt brændstof, men det er ikke uden bump på vejen.

Finans fakta

Så meget har tech-giganterne sparet op efter rekordregnskaber. Tech-giganterne skovler penge ind og gemmer en del af dem til dårlige tider. Hos techselskabet med mest på kistebunden er der 1,2 billioner kr. at shoppe for.

Når tech-selskaberne gennem årene har sparet mange penge sammen – hos Apple flere end hvad der realistisk er brug for til opkøb eller nye investeringer – handler det også om skattepolitik. Foto: Screendump fra Datawrapper.

Dagens profil

Fra forsvarschef til næste medieformand: »Han kaprer ikke agendaen, men lytter lige seriøst til alle indlæg«. Det har vakt debat, at tidligere forsvarschef Peter Bartram er kørt i stilling som formand for JP/Politikens Hus. Han bliver betegnet som professionel, nysgerrig og behagelig.

Næstformanden i JP/Politikens Hus, Peter Bartram, bor i Holte med sin ægtefælle, Juliane Bartram, og er far til en voksen søn. Foto: Marie Ravn.

Dagens tal

300

Så mange procent er kryptovalutaen ethereum steget med siden årsskiftet. Verdens næststørste kryptovaluta har dermed halet gevaldigt ind på bitcoin og vurderes af nogen analytikere at kunne stige endnu mere.

Børs

Re­kord­j­agten fusede en smule ud. En stor regnskabsuge på det danske aktiemarked blev indledt med en lille stigning i C25-indekset på 0,2 pct. I USA blev en ellers rigtig god stemning lidt spoleret af en skuffende læsning af aktiviteten i fremstillingsindustrien i USA. Her er den seneste børsberetning. (Reuters/Ritzau)

Debat

Tjener du over 4 mio. om året og hader hver dag på kontoret? Så skriv til mig. Hvorfor bruger man sit arbejdsliv på noget, man allerhelst vil slippe for? Send en mail. Jeg er nysgerrig. Det skriver erhvervskommentator Anders Heide Mortensen om i denne klumme.

Det sker i dag

Pandora, Jyske Bank, Demant og Huscompagniet er blandt de børsnoterede virksomheder, som tirsdag kommer med regnskaber. I udlandet kommer Pfizer med regnskab.

PS...

Sådan sikrer du dig 130.000 kr. på overset pension. Aldersopsparingen har udviklet sig til en overset pension. Men trods forringelser af mulighederne for indbetalinger er det let at få en gevinst på helt op til 130.000 kr. efter skat ved at benytte sig af den i stedet for andre pensioner, viser beregninger fra pensionsgiganten PFA.

Læs også
Top job