Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Opgøret ulmer: Førende advokatfirmaer lurer på at skrotte monopol | Strateger: »Svinedyre« danske aktier går en hård tid i møde | 18 år gammel Mærsk-aftale udfordrer CO2-afgift på olie- og gasindvinding i Nordsøen

GODMORGEN

Et opgør lurer i advokatbranchen, aktier går hårde tider i møde og så høster direktører i boligselskaber millionlønninger. Det og meget mere i ugens første morgenbriefing. God fornøjelse.

Nyheder

Opgøret ulmer: Førende advokatfirmaer lurer på at skrotte monopol

Topchefen i advokatfirmaet Lundgrens er åben for at lade andre end jurister komme ind på advokaternes monopol. Gorrissen Federspiel afviser heller ikke liberalisering, men det gør advokaternes hovedorganisationer. De store advokathuse tjener efterhånden så meget på generel rådgivning af deres kommercielle erhvervskunder, at det måske kan svare sig at give en smule slip på det fine advokatmonopol. Men det vil være startskuddet til et bråvallaslag på de bonede gulve.

Tobias Vieth, bestyrelsesformand i advokatfirmaet Lundgrens, mener, at tiden er løbet fra advokatbranchens ejerbegrænsning. Foto: Stine Bidstrup.

Strateger: »Svinedyre« danske aktier går en hård tid i møde

Efter et stærkt 2020 er danske aktier i C25-indekset haltet bagud i år. Den tendens kan fortsætte i mange måneder endnu, så længe finansmarkederne handler på genåbning og risikoen for inflation, vurderer flere banker. 

Direktører i almene boligselskaber hæver millionlønninger. En række direktører i de almene boligselskaber har rundet en årsindtægt på 2 mio. kr. Der er tale om usædvanligt høje lønninger, mener eksperter. Boligdirektører forsvarer dog millionlønninger og kalder dem »rimelige«.

18 år gammel Mærsk-aftale udfordrer CO2-afgift på olie- og gasindvinding i Nordsøen. Franske Total fik en særlig skatteaftale med i handlen, da man i 2017 købte Mærsk Oil, og regeringens bebudede afgift på CO2e-udledninger risikerer at komme til kort i Nordsøen.

Hjælpemillioner til minkavlerne står ubrugte hen. Overraskende mange minkansatte er et halvt år efter, at hele deres erhverv blev lagt ned, tilbage på arbejdsmarkedet. Drømmen om at være selvstændig spøger stadig hos mange, men indtil videre er de blevet tømrere, slagtere, sygeplejersker eller er ansat hos entreprenørfirmaer.

Too Good To Go stryger ind på Vækstfondens top 10. Pengene strømmer til danske Too Good To Go, som har travlt med at efterleve ambitionen om at blive markedsleder i USA.

Twitter indfører drikkepenge for gode tweets. En ny funktion på Twitter skal gøre det muligt for brugere at betale en person, hvis man sætter pris på et tweet, personen har skrevet. Men funktionen har allerede nu mødt stor kritik.

Gratis sprogapp er nu 15 milliarder kroner værd. Appen Duolingo, der kendetegnes ved sin maskot - den grønne ugle - har mere end 500 mio. brugere fordelt rundt i hele verden. Og på små otte år er den gratis sprogapp blevet en milliardforretning.

Det skriver andre

Danske Banks estiske filial havde hundredvis af amerikanske kunder. De mistænkelige kunder i Danske Bank havde ikke kun russiske og østeuropæiske navne - også hundredvis af amerikanske skatteborgere og virksomheder var involveret. (Berlingske)

EU holder igen med Astra-Zeneca. EU har ikke indgået nye aftaler med AstraZeneca om covid-19 vacciner, når den nuværende kontrakt udløber i juni. Det fastlog EU-kommissær Thierry Breton søndag. Han forudser, at omkostningen ved bestilling af flere doser hos Pfizer-BioNTech kan blive større end hidtil. (Reuters)

Hackere forberedte angreb: Hackere, der fredag udløste stop for USA's største olieledning, Colonial Pipeline, indledte allerede it-angrebet dagen før. Det - ifølge Bloombergs kilder - ved at stjæle en stor mængde data, før computere i selskabet med olieledningen blev fastlåst. (Bloomberg).

Genåbning med tryk på pints: Efter den britiske genåbning med udendørs servering melder pubberne på det store øldrikkende marked om større salg end forventet. Flere bryggerier må således øge produktionen og bl.a. hente forsyninger af øl på fad fra andre markeder i Europa til Storbritannien. (Sky News).

Milliardfond søger hackere: Den norske oliefond, der forvalter milliarder, ændrer strategi for rekruttering, så også kandidater uden højere uddannelse kan komme ind. Det sker i jagten på elitehackere, som kan beskytte fonden mod it-angreb. (Dagens Næringsliv - låst artikel).

Ford må kalde 617.000 biler på værksted. Bilproducenten Ford oplyser søndag, at den må bede 617.000 ejere af bilmodellen Explorer Sport i USA køre på værksted. Det sker efter krav fra myndighederne, da en fastgørelsesmekanisme i tagbøjler kan vrides løs. (Bloomberg).

Gik du glip af...

Danske banker er europamestre i negativ rente: Virksomheder har betalt milliarder - nu kommer turen til privatkunderne. Mens de danske banker strammer grebet og opkræver milliarder af kroner i negative renter, lader pengeinstitutter i resten af Europa kunderne slippe langt billigere.

  • Det siger tallene: En opgørelse, som Dansk Erhverv har lavet for Finans, viser, at de danske banker sidste år opkrævede 1,6 mia. kr. i negative renter fra erhvervslivet. Til sammenligning slap virksomheder i eurozonen i gennemsnit med en indlånsrente på 0 pct., selvom Den Europæiske Centralbank ligesom Danmarks Nationalbank opkræver en negativ rente på 0,5 pct.
  • Det bliver der sagt: »Der er åbenbart andre lande, hvor man er i stand til at drive bankforretning uden at indføre negative renter nær så hårdt overfor kunderne, som man gør i Danmark. Og det er vel at mærke, selvom man er underlagt tilsvarende rammer fra centralbanken,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen.
  • Perspektivet: De danske banker kommer til at kræve endnu flere penge af privatkunderne for de negative renter, fordi bankerne stadig taber penge på kerneforretningen, påpeger analytikere, som også tror, at vi kommer til at se stramninger på gebyrsiden.

De massive stigninger i boligprisen er en væsentlig forklaring på, at bankerne ikke kan låne penge ud. Derfor er de nødt til at hente indtjening på de negative renter. Anders Dam, der er øverste direktør i Jyske Bank, er overbevist om, at bankerne i resten af Europa vil følge i hælene på de danske banker og sende regningen for negative renter videre til kunderne. Foto: Linda Johansen.

Indsigt

USA og Kina vil producere flere computerchips selv – men det bliver svært. USA’s præsident Joe Biden var klar i mælet, da han i april holdt en tale for verdens førende chipproducenter på en erhvervskongres.

»Jeg har nu sagt det i et godt stykke tid: Kina og resten af verden venter ikke, og der er ingen grund til, at USA bør vente,« udtalte han. For det var på høje tid, mente Biden, at USA søsatte en »aggressiv« politik, når det gjaldt om at hente store dele af den globale chipproduktion hjem til USA.

Beskeden kom ikke helt som en overraskelse. Computerchips har i flere år været blandt de vigtigste aspekter af USA og Kinas rivalisering.

Nu vil begge trække store dele af produktionen hjem til dem selv. Men det bliver ikke nemt.

Præsident Joe Biden holder en computerchip frem under et oplæg i Det Hvide Hus den 24. februar. Chipindustrien er blevet en af de vigtigste slagmarker i rivaliseringen mellem USA og Kina. Begge vil have større kontrol med logistiknetværket bag de vigtige chips – men det bliver ikke let. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Ritzau Scanpix.

Finans fakta

Global onlinegigant stormer frem på rangliste i detailhandlen. Men også danske Salling Group, Coop Danmark og Jysk er alle igen med på listen over verdens 250 største detailvirksomheder. Se hele listen her.

Grafik: Jesper Olesen

Dagens profil

Jesper Bülow satte alt på et bræt og scorede millioner. Jesper Bülow går i øjeblikket rundt i sit træværksted i Odsherred. Værkstedet er indrettet i en lade på en gammel gård, hvor der er udsigt til Sejerøbugten.

»Jeg har taget en tænkepause på et års tid, hvor jeg har bygget det træværksted op, jeg altid har drømt om,« siger han.

»Så jeg står med morgenhår og savsmuld i næsen og pusler med nye idéer.«

I 2005 lancerede Jesper Bülow, som torsdag fylder 50 år, spillet Bezzerwizzer, som siden har været samlingspunkt for familier og venner. Sammen med sin kone, Birgitte Bülow, opbyggede han en blomstrende forretning med millionoverskud de fleste år og med spillet Hint som den svære toer.

Jesper Bülow, der bor med sin familie i Hellerup, blev rig på at realisere idéen om et spil. Nu bruger han timer i et værksted i Odsherred på at skabe ting i træ. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

70

...millioner. Verden råber på vacciner, der kan bremse corona-pandemien, men nu skal – i værste fald – 70 mio. doser af Johnson & Johnson-vaccinen smides i skraldespanden. En vaccinefabrik i Baltimore i USA er nemlig blevet afsløret i at have sendt vacciner afsted, som ikke fulgte ’opskriften’.

Debat

Ujævn udrulning af vaccine øger uligheden. Fattige lande verden over har store udfordringer med at håndtere smittespredningen og står bagest i vaccinekøen. Får vi ikke disse lande med på Vestens vaccinesucces, kan det give alvorlige tømmermænd, skriver Tine Choi, chefstrateg i PFA, i sit seneste debatindlæg.

Det sker denne uge

De store regnskabsbølger er efterhånden stilnet af, men der kommer stadig enkelte skvulp; denne uge i form af kvartalsregnskab fra bl.a. Lundbeck og DFDS. Retten i Sønderborg indleder mandag en sag mod Kurt Beier Transport A/S, der er tiltalt for åger, efter en lejr med filipinske chauffører, der levede under kummerlige forhold, i 2018 blev afsløret ved Padborg. Finans har tidligere beskrevet sagen. Og så holder det nu verdenskendte medicinalselskab Astrazeneca generalforsamling tirsdag. Her er hvad ugen bringer.

PS...

Tesla-ejer afslører hemmelighed: Elon Musk, der er kendt som bagmand til elbilproducenten Tesla, millardær og med fart i bl.a. rum-aktivíteter, afslørede i weekenden, at han har diagnosen Asperger, som er en form for autisme. Det fortalte han i det amerikanske tv-program Saturday Night Live. (Sky News).

BRANCHENYT
Læs også