Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

50.000 boligejere kan få store besparelser næste år | Mørkegrønne investeringer hitter | Bestseller-stifter overdrager til ukendt søn

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Weekenden banker på døren. Kom godt i gang med fredagen med seneste udgave af Briefing Morgen fra Finans.

Nyheder

50.000 boligejere kan få store besparelser næste år

De kraftigt stigende boligpriser gør det muligt for 50.000 boligejere, som skal refinansiere deres realkreditlån i 2022, at opnå mærkbare rabatter på bidragssatsen. Prisstigningerne på boligmarkedet har været så markante, at boligejernes gæld i forhold til boligens værdi er faldet drastisk i nogle områder af landet. Se hvor meget belåningsgraden er faldet i din kommune.

Flere steder i landet er boligpriserne steget så meget, at boligejerne med fordel kan forsøge at sænke bidragssatsen, fordi gælden udgør en mindre del af den samlede værdi. Foto: Martin Lehmann

Flere steder i landet er boligpriserne steget så meget, at boligejerne med fordel kan forsøge at sænke bidragssatsen, fordi gælden udgør en mindre del af den samlede værdi. Foto: Martin Lehmann.

Mørkegrønne investeringer hitter

Der flyder nu så mange penge til bæredygtighed, at nogle forvaltere har svært ved at finde aktiver, som både lever op til de skrappe krav og samtidig giver et godt afkast. Populariteten er så stor, at en særligt grøn fond, som private danskere har sat ca. 225 mio. kr. i, har lukket for nye indskud. Den kan ganske enkelt ikke følge med.

Bestseller-stifter overdrager til ukendt søn. Troels Holch Povlsen har for nylig overdraget flere virksomheder til den søn, som ikke fik en ejerandel i Bestseller.

Lufthavnsejer sælger ud af millionvirksomhed. Efter næsten 30 års ejerskab sælger den danske erhvervsmand og lufthavnsejer Jens Stausholm nu størstedelen af sin virksomhed JS World Media Group - et selskab, der gennem de seneste mange år har tjent millioner efter millioner.

Energiø i Nordsøen skal sendes i et samlet udbud. Etableringen og medejerskabet af energiøen i Nordsøen skal sendes i ét samlet udbud. Det har en politisk forligskreds bag aftalen om energiøen besluttet i en ny tillægsaftale.

Dansk rejsebureau køber op i Norge. Det danske rejsebureau Best Travel har været på opkøb, netop som der igen er begyndt at komme gang i rejselysten efter coronakrisen. Selskabet med hjemsted i Frederikshavn har købt det norske rejsebureau Vista Travel.

Jagten på medarbejdere når højeste niveau siden 2008. August bød på 31.700 jobannoncer. Det er det højeste niveau siden februar 2008, viser nye tal fra Jobindex. »En tydelig understregning af, at manglen på medarbejdere er akut,« lyder det fra Ledernes Hovedorganisation.

Kæmpekontrakt skal bane vejen for danske eltog. MT Højgaard Danmark har fået en stor kontrakt på at opføre en vækstedsbygning og et baneteknisk anlæg ved Godsbanegården i København.

Det skriver andre

Ejer sælger dansk butikskæde til milliardfirma og scorer kassen. Ejeren af Drømmeland, der har rødder tilbage til 1975, sælger nu hele sengefirmaet til udlandet: »Vi har slet ikke haft virksomheden til salg«. (Børsen - låst artikel)

Ægproducent om benbrud hos høns: Der er tydeligt et problem. Der er behov for mere viden om, hvorfor så mange af de æglæggende høns får brud på brystbenet, så ægproducenterne ved, hvad de skal gøre. Det er meldingen fra ægproducenterne efter en ny undersøgelse fra Københavns Universitet. (Ritzau)

Det står skidt til med den mentale trivsel blandt jurister. Hele seks ud af 10 jurister i Skandinavien har været ramt af stress og angst, viser en ny brancherapport. Djøf kalder et et wakeup-call til advokatbranchen. (Berlingske Business - låst artikel)

Gik du glip af...

Han bliver kaldt Legos idé-motor. Lego-ejer i tredje generation Kjeld Kirk Kristiansen meddelte onsdag, at han er på vej mod udgangen. Sønnen står klar til at tage over, og spørger man på CBS, er overdragelsen mellem far og søn stort set en tekstbog værdig.

»Kjeld Kirk Kristiansen står for en langsom, men sikker overdragelse af ansvar. Han prøvede i 2004 at slippe tøjlerne, hvor det gik godt, og Lego blev en bedre og mere professionel virksomhed. Og nu får han igen givet roret videre, mens det tilmed går godt for virksomheden, og han i øvrigt selv stadig er rask og rørig,« siger Søren Henning Jensen, der er lektor og forsker i strategi og ledelse.

Kjeld Kirk Kristiansen, der selv er kendt som mediesky, fremstår dermed på mange måder, som en »moderne og eftertænksom leder, der er i stand til at træde et skridt til side og se og træffe de nødvendige valg,« mener Søren Henning Jensen.

Kilder, som Finans har talt med, og som alle har kendt Kjeld Kirk Kristiansen gennem en årrække, er enige.

Kjeld Kirk Kristiansen forlader i 2023 posten som formand i Kirkbi, hvor hans søn nu sætter sig på magten.

Podcast

Er ugens rekordregnskab fra Grundfos et gennembrud for Poul Due Jensen? Kører erhvervslivets store klimasatsninger for sent fra stationen? Hvem er Thomas Kirk Kristiansen, der snart overtager formandsposten i Legofamiliens holding- og investeringsselskab Kirkbi? puha.. mange spørgsmål. Heldigvis er der svar i seneste afsnit af vores podcast Bundlinjen.

Ugens panel består af adm. direktør i IT-Branchen Natasha Friis Saxberg, erhvervssociolog og forfatter Rikke Østergaard og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen. Illustration: Anders Thykier.

Dagens profil

Christian Kromann er ny chef i Simcorp. »Jeg fandt først for alvor mit purpose, da jeg kombinerede det teoretiske med det praktiske i mit studiejob hos Unibank. Jeg var med helt fra de første spæde initiativer til avanceret risikostyring. Det var fantastisk at sidde midt i det,« fortæller han til Finans i et portrætinterview.

»Det nye for mig er investorpleje og publicity. Men jeg har fået lov at være med i alle processer de seneste to år, og jeg glæder mig meget,« siger den nye adm. dir. for SimCorp, Christian Kromann. Foto: Stine Bidstrup. 

Dagens tal

29

Virksomheder ser tilbagebetaling af statslige coronalån som et dødskys. Risikoen for konkurs vuderes som »stor« eller »meget stor«, hvis regeringen fastholder, at alle moms- og skattelån skal tilbagebetales inden for 12 måneder. Det er meldingen fra 29 pct. af smv-virksomheder med et moms- eller skattelån.

Børs

Det var i aftes på Wall Street et afdæmpet aktiemarked forud for fredagens jobrapport for august fra USA's arbejdsministerium, det såkaldte kongetal. Det brede S&P 500-indeks steg 0,3 pct. til rekord i 4536,97 indekspoint, mens Dow Jones gik op med 0,4 pct. Nasdaq vandt ligeledes 0,1 pct. og endte også i rekord. Her er den seneste børsberetning. (Ritzau/Reuters)

Debat

Regeringen mangler viljen til at løse problemerne på et brandvarmt, privat arbejdsmarked. »Ikke meget tyder på, at regeringen har styr på væksten i den offentlige sektor. Og endnu mindre på, at den har en reel politisk vilje til at kanalisere offentlig arbejdskraft ud i det private erhvervsliv,« skriver chefredaktør, Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør på Finans.

Det sker i dag

  • Økonomi: Det amerikanske kongetal, tallet for jobskabelse, bliver offentliggjort i dag klokken 14.30. Tallet giver en indikation om økonomiens udvikling i USA.
  • Politik: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er i samråd om afskedigelse af frontpersonale som følge af corona.
  • Øvrigt: Der holdes DM i Hotdogspisning på Honnørkajen i Aalborg, hvor den forsvarende danmarksmester, Mikael Berg Larsen, kæmper om at genvinde titlen i diciplinen, at spise flest hot-dogs på 15 minutter.

PS...

Dansk kunstner beder om hjælp. Det kan blive danske Mads Langer, der skal åbne en kæmpekoncert i LA og samtidig vinde en pengepræmie på 10.000 dollars. Nu beder han om danskernes hjælp i en konkurrence, der måske kan sparke gang i et amerikansk gennembrud. Koncerten, der hvert år byder på en række af verdens største musikstjerner, arrangeres af det store amerikanske radiofirma Audacy. Tidligere vindere har varmet op for musikstjerner som Taylor Swift, Billie Eilish og Lizzo.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.