Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Mangel på arbejdskraft tvinger hoteller og restauranter til at afvise gæster | Uerfarne investorer er særligt udsatte under kursuro | Lækkede dokumenter: Jyske Bank administrerede millionformue for tvivlsom forretningsmand

GODMORGEN

Første dag på ugen byder ikke på de store begivenheder fra morgenstunden, men til gengæld masser af nyheder og gode historier.

Nyheder

Mangel på arbejdskraft tvinger hoteller og restauranter til at afvise gæster

Efter at have brugt halvandet år på at kæmpe sig igennem coronakrisen er hoteller og restauranter igen kommet i klemme. Branchen har så svært ved at finde personale nok til at imødekomme den ualmindeligt høje efterspørgsel på hotelophold og middage i byen, at de må afvise kunder. Det gælder også Thomas Gaarde, ejer af Restaurant Maven, Krogs Fiskerestaurant og Cholon.

Thomas Gaarde ejer Restaurant Maven, Krogs Fiskerestaurant og Cholon. Det er en blandet fornøjelse i øjeblikket. Foto: Sofia Busk

»Der er ingen arbejdskraft at få. Man vil så gerne, men vi kan ikke,« siger Thomas Gaarde, ejer af Restaurant Maven, Krogs Fiskerestaurant og Cholon. Foto: Sofia Busk

Uerfarne investorer er særligt udsatte under kursuro

Flere aktieeksperter frygter, at de mange nye private investorer er mere udsatte i det meget usikre aktiemarked. Ikke mindst fordi en del er gør det selv-investorer, der især henter deres rådgivning fra sociale medier. Dansk Aktionærforening mener, at bankerne bør gøre en ekstra indsats for at uddanne de mange nye gør det selv-investorer.

Det er svært at skabe små levedygtige virksomheder i Danmark. Det viser en opgørelse over, hvor stor en andel af de stiftede virksomheder med op til 10 ansatte, der stadig er i live fem år efter etableringen. Opgørelsen omfatter virksomheder i 28 europæiske lande. Mens Danmark ligger helt i bund, skiller Frankrig sig ud i den anden ende af skalaen. Her var 75 pct. af de små virksomheder stadig i live efter fem år.

Kvinder kommer til at tjene på de nye barselsregler, og gevinsten rækker helt ind i pensionsalderen, fastslår PFA. De nye regler betyder, at 11 ugers forældreorlov vil blive øremærket til mænd. Ændringen er et stort skridt for at udligne de store lønforskelle mellem mænd og kvinder, vurderer forbrugerøkonom hos PFA, Carsten Holdum.

Danske Bank indgår aftale med Amazon. Danske Bank har allieret sig med Amazon for at lave bedre it-løsninger til kunderne og ruste sig til en stadig mere digital fremtid. Med den nye aftale flytter Danske Bank dele af sin digitale infrastruktur og data til Amazons datterselskab Amazon Web Services,

Ny ferieform hitter. Ovenpå coronakrisen, og alt hvad der fulgte med denne, har det danske rejseselskab Spies oplevet en øget efterspørgsel på en helt særlig ferieform: Børnefri hoteller. Søgningen på disse hoteller er således steget med 16 pct. sammenlignet med 2019.

Betaler kæmpe bøde. Den russiske milliardær Oleg Tinkov, der tidligere har sponsoreret det danske cykelhold Saxo-Tinkoff, og som senere købte licensen til det af Bjarne Riis, har accepteret at betale en bøde på hele 500 mio. dollars for skattesvindel i USA. Det svarer til over 3,2 mia. kr.

Det skriver andre

Jyske Bank forvaltede kæmpe millionformue for kontroversiel forretningsmand. Det skriver en lang række medier på baggrund af millioner lækkede dokumenter, som kaldes Pandora Papers. Dokumenter viser ifølge medierne, at den paraguyanske forretningsmand Genaro Peña over en periode på 10 år fik Jyske Bank til at forvalte en formue på mere end 400 mio. kr. fra bankens schweiziske filial. Penge som ifølge mediernes research og flere eksperter er meget svære at redegøre for. Banken lånte ham i samme periode mere end 600 mio. kr., og det får flere eksperter til at hæve deres øjenbryn kaftigt. (DR, Politiken m.fl.)

Kapitalfond vinder en af Storbritanniens største supermarkedskæder. Auktionen af Storbritanniens fjerdestørste supermarkedskæde, Wm Morrisions, har løbet over en længere periode, men det endte med, at det var den gamle, amerikanske kapitalfond Clayton, Dubilier and Rice, der løb med en smal auktionssejr. (Reuters)

Tesla leverede rekordmange biler i andet kvartal. I alt leverede Tesla 241.300 elbiler i tredje kvartal, som dermed blev det bedste kvartal nogensinde for elbilsproducenten. Størstedelen - 232.025 styks - var de populære Model 3 og Model Y. De resterende 9.275 biler var af Model S og Model X. (Reuters m.fl.)

Har du oplevet...

Vores serieunivers? Så prøv at gå på opdagelse her, hvor vi har samlet alle vores serier, der går dybden med forskellige emner og tendenser i erhvervs- og finansverdenen. Her giver Finans´ fagreportere og graverjournalister dig indblik, du ikke finder andre steder. Læs bl.a. om:

Finans´serieunivers er nemt at navigere i, og emnerne er mange.

Indsigt

Coca-Colas nye reklamefilm varer ikke mange sekunder, men den vil formentlig blive studeret i årevis.  I 100 år har det ærkeamerikanske varemærke slået sig op på meget mere end smagen af sodavand, og netop derfor kan de færreste selskaber matche Coca-Colas måde at føre sig frem.

Finans fakta

Når det kommunale personale kører rundt i landets kommuner for at servicere borgerne, er der stor forskel på, hvor meget co2 de udleder. Og i det hele taget er stor forskel på, hvor mange grønne biler, der kører rundt i de enkelte kommuner. Nogle kommuner har nemlig en langt større andel af grønne biler i deres kommunale bilflåde end andre.

De 10 kommuner med flest grønne biler. Grafik: Simon Kjær Jensen. Kilde: De Danske Bilimportører, Bilstatistik.dk.

Dagens profil

Zornitsa Radkova-Lund var 19 år, da hun rejste fra Bulgarien til Danmark. Her havnede hun ved et tilfælde i telebranchen og har med fokus på finanser arbejdet sig til tops. Nu er hun blevet finansdirektør i Telia.

Dagens tal

2,9

Så mange milliarder vil det koste den danske stat over de næste fire år, hvis man giver lønmodtagere ret til ni ugers øremærket barsel. Det viser en ny opgørelse fra Beskæftigelses- og Ligestillingsministeriet. Derudover vil det koste 220 millioner kroner årligt fra 2026 og frem. Samtidig er det under sidste del af forhandlingerne om en ny barselsordning herhjemme kommet frem, at et nyt barselsdirektiv fra EU risikerer at forringe de danske barselsregler, skriver DR.   

Debat

Efter valget står Tyskland med en række udfordringer, og en helt ny gearing af digitaliseringen skal på dagsordenen. Og med en stor klimaomstilling og en manglende manglende pensionsreform, står tyskerne med en kæmpe digital udfordring, skriver Jørn Bo Jacobsen, adm. direktør, SAP Danmark.

Det sker i dag

  • Erhverv: Pepsi leverer regnskab for tredje kvartal.
  • Erhverv: Boligsiden leverer helt nye tal over udbuddet på boligmarkedet i start-oktober. Her vil der indgå tal over udviklingen i udbuddet på landets regioner og de tre boligtyper villa/rækkehuse, ejerlejligheder og fritidsboliger.
  • Udland: Fra udlandet får vi PMI-tal fra Japan, Tyskland og Eurozonen samt handelsbalance og PMI-tal fra USA.

PS...

En lille aluminiumsdisk indgår som et centralt element for det britiske firma First Light Fusion i forsøget på at genskabe den forbindelse, der giver solen energi. Formålet er at skabe elektricitet i store mængder og betyder blandt andet, at man får aluminiumsdisken til at bevæge sig med 20 meter i sekundet. En hastighed, der svarer til at rejse fra London til Paris på lidt mere end 20 sekunder.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.