Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Efter chikane: Landbrugstop varsler ændringer | Modebranchen presset af forsinkelser | Firmahandler i 2021 smadrer alle rekorder

GODMORGEN

Her er, hvad du skal vide.

Nyheder

Landbrugstop varsler ændringer efter fejlhåndtering af chikanesag
Nye beslutningsprocesser og et opgør med bestyrelser, der er ude af takt med samfundet, skal rette op på tilliden til Landbrug & Fødevarer efter sagen om seksuel chikane i datterselskabet DanBred, lyder det efter et timelangt krisemøde.

Søren Søndergaard, formand for Landbrug & Fødevarer skrev efter redegørelsen fredag aften: »Der var klar kritik af forløbet, men bestyrelsen accepterede redegørelsen.« Foto: Niels Hougaard. 

Modebranchen hårdt presset af forsinkelser

Usikkerheden vokser for de danske modevirksomheder. Med mellem 12 og 24 kollektioner i løbet af et år er de sårbare over for de forsinkelser, som fortsætter med at skabe kaos i de globale forsyningskæder. 

Fagforbund undsiger grønt prestigeprojekt fra regeringen. Regeringens plan om at oprette tre helt nye klimaerhvervsskoler som spydspids i den grønne omstilling er et fejlskud, lyder den kontante afvisning fra 3F og Dansk Metal.

Den tidligere amerikanske udenrigsminister Colin Powell er død. Colin Powell, der var republikansk udenrigsminister under George W. Bush fra 2001 til 2005, er død som følge af komplikationer efter smitte med coronavirus. Det oplyser hans familie gennem Powells officielle Facebook-side.

Rentestigninger har banket konterveringsbølge ned. Rentestigninger har sendt den konverteringsbølge, der er i gang, på kurs mod et så lavt niveau, at man skal tilbage til 2016 for at finde en tilsvarende lille konverteringsbølge.

Skoda sætter produktion på pause i to uger. Mangel på komponenter - herunder computerchips - har nu fået bilproducenten Skoda til at sætte produktionen af nye biler på pause i to uger.

Ny Magasin-direktør vil ekspandere igen. Magasin du Nord, med syv danske stormagasiner, er med ny ejer og adm. direktør klar til at ryste coronakrisen af sig med ekspansion og investeringer - især i digitalt salg.

Fransk biotekselskab overrasker med coronavaccine: Det franske biotekselskab Valneva overrasker markedet, efter selskabet har vist lovende fase 3-data med en coronavaccine. Investorerne kvitterer ved at sende Valneva-aktien op med mere end 30 pct.

Det skriver andre

Vestas er tæt på rekordordre i USA. Vestas er mandag blevet udpeget som foretrukken leverandør til to kæmpe havvindmølleparker, der skal opføres ud for USA's østkyst. (Ritzau)

Når regnskabsbølgen fra de største danske børsselskaber snart skyller ind, kan investorerne godt sætte næsen op efter flere positive end negative overraskelser, lyder det fra Sydbanks aktieanalysechef, Jacob Pedersen. (Børsen - abonnementsartikel)

Finansmand og forfatter Lars Tvede er dybt uenig i nyt forslag fra De Radikale om kvindekvoter i erhvervslivet. For det vil være med til, at vi »kulturelt rykker flere hundrede år tilbage«, lyder det fra serieiværksætteren. (Berlingske Business - abonnementsartikel)

Gik du glip af...

Frygten for den stigende inflation lader sig ikke længere dæmpe på aktiemarkedet og kan tage fokus fra forventet gode kvartalsregnskaber.

Den internationale valutafond, IMF, har netop skabt ny bekymring med en advarsel til centralbankerne.

»Investorerne er på den ene side bekymrede for høje prisstigninger og lav vækst, nemlig stagflation. Og på den anden side frygter de, at centralbankerne med en hurtigere rentestigning end ventet vil ende med at stoppe opsvinget,« siger investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank.

Læs mere om sagen her.

De hurtigt stigende energipriser skaber stigende frygt for opsvinget. Ikke mindst efter at nogle selskaber har valgt at nedsætte eller stoppe produktionen i en periode. Arkivfoto.

Indsigt

Flere af Kinas boligkæmper overskrider deadline for gældsbetaling. Det er ikke kun Evergrande, der står over for en fallit. En række af Kinas største ejendomsfirmaer har enten overskredet deres deadline for tilbagebetaling af gæld – eller er tæt på det.

Læs hele historien her.

Evergrandes skæbne hænger stadig i limbo. Men nu er flere andre af Kinas store boligfirmaer begyndt at overskride deres deadline for tilbagebetaling af gæld. Foto: REUTERS/Aly Song/Ritzau Scanpix

Finans fakta

Firmahandler i 2021 smadrer alle rekorder. Allerede nu kan 2021 gøres op som året, hvor rekorden for flest firmahandler blev sat. Antal overgår det hidtidige rekordår i 2018. Men priserne på de private virksomheder i Europa har ligget stabilt i de senere år. 

Antallet af firmahandler. Grafik: Lone Andersen.

Dagens profil

»Måske ligger det i generne.« Sådan forklarer Sonia Khan sin årelange lyst til at være leder. Nu er hun som som 35-årig blevet udnævnt til head of remediation & regulatory cases i Danske Bank. Afdelingen tager sig af sager, hvor kunder har fået en forkert behandling og skal stilles, som var fejlen aldrig sket.

Sonia Khan er bevidst om sin rolle som "oprydder" af dårlige sager i Danske Bank: »Der har desværre været en del møgsager for banken. Men det er en ekstrem vigtig opgave at være med til at gøre hovedrent.« Foto: Danske Bank.

Dagens tal

28

Det den dag Volvo Cars bliver børsnoteret. Volvo selv tror, at børsnoteringen kan udvikle sig til lidt af folkeaktie grundet bilmærkets stærke brand - ikke mindst i hjemlandet Sverige. Det også selvom selskabet er kontrolleret af den Kinesiske Geely-koncern.

Børs

De amerikanske aktier overvandt mandag en negativ start, udløst af svagere end ventet kinesisk vækst, da især Facebook, Apple, Microsoft og Tesla trak frem. Det brede S&P 500-indeks vandt 0,3 pct., mens Dow Jones derimod bakkede med 0,1 pct., da især Disney havde det svært, mens teknologitunge Nasdaq vandt 0,8 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

35.000 unge, der sammen hører musik, danser, kysser, drikker økologisk øl og sorterer affald i sygeligt mange bunker burde ikke være noget tema for dansk landbrug. Men det er de måske. For på den næste North Side musikfestival har man valgt at afskaffe al kød, som led i et miljømæssigt statement og dermed også et statement, der fortæller at Kød er mad for gamle. Planter er mad for unge, skriver Anders Heide Mortensen.

Det sker i dag

  • Erhverv: Phillip Morris, Johnson & Johnson og Netflix leverer regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: Finans Danmark udgiver udlånsstatistikken for tredje kvartal af 2021. Her vil der fremgå realkreditsektorens udlånsaktivitet med nøgletal som bruttoudlån, afdrag, overførsler og indfrielser samt nettoudlån opdelt på låntyper og ejendomskategorier.
  • Udland: Vi får tal på produktion i bygge og anlæg i august 2021 fra Eurozonen samt byggetilladelser og påbegyndt boligbyggeri i september 2021 fra USA.

PS...

En fangst til en værdi af knap halvanden milliarder kroner. Man kan godt forstå, hvis det store smil er på hos alle parter, som var involveret i den internationale politioperation. De stoppede nemlig en 24 meter stor yacht fyldt med kokain. Helt præcist 5,2 tons kokain.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.