Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Ny redningskrans til virksomheder i krise | Panik kan give fald i fødevareproduktion | Boligejere vilde med "evig" afdragsfrihed

GODMORGEN

Selvom det for mange er ferietid, så vælter det bogstavelig talt ind med nyheder - her får du de bedste og vigtigste.

Nyheder

Ny finansiel redningskrans skal redde virksomheder i krise

Mange af de virksomheder, der risikerer at sejle ind i en konkurs i 2022, har fået en redningskrans, der kan sikre dem en rekonstruktion. Nye regler vil gøre det nemmere for kriseramte virksomheder at få hjælp fra Lønmodtagernes Garantifond (LG) til at betale de ansatte, og det vil gøre en vigtig forskel, spår Anne Kristine Axelsson, koncerndirektør i ATP, der administrerer garantifonden.

Butikken Tøjeksperten i Storcenter Nord. Til artikel om det danske modeselskab PWT Group der står bag butikskæden Tøjeksperten. Selskabet har været i betalingsstandsning under coronakrisen, men har nu fået de tidligere ejere, leverandører og ansatte med på en rekonstruktion, så selskabet kører videre i nyt setup med færre butikker og ansatte, mens kreditorer kun får ca. 20 pct. af deres gæld i selskabet.Foto: Mads Frost

Det danske modeselskab PWT Group, der står bag butikskæden Tøjeksperten, var i betalingsstandsning under coronakrisen, men fik lavet en rekonstruktion, så selskabet kører videre i nyt setup. Foto: Mads Frost

Panik i markedet kan udløse fald i verdens fødevareproduktion

Eksplosive prisstigninger på energi får en række af verdens største gødningsproducenter til at lukke fabrikker. Det kan skabe en ny forsyningskrise og en bølge af prisstigninger på basisvarer i 2022.

Boligejere strømmer over i lån med ”evig” afdragsfrihed. Boligejerne strømmer igen over i afdragsfrie lån, og de vil have 30 års afdragsfrihed, Der betrages som de facto evig afdragsfrihed. Siden 1. kvartal 2020 er der kommet nye afdragsfrie lån for 47,7 mia. kr., viser nye tal fra Finans Danmark. Det er en ny og bemærkelsesværdig tendens.

Handelsbanken vil ud af Danmark og Finland. Den svenske bank Handelsbanken trækker sig ud af det danske og finske marked, skriver banken, der vil fremover fokusere på Sverige, Norge og Storbritannien. Ifølge meddelelsen er det primært af økonomiske årsager, at man trækker sig.

Nordeas kunder skal betale mere for at have penge i banken. Kunder i Nordens største bank og den næststørste bank i Danmark skal til at betale endnu mere for at have penge stående i banken. Nordea sænker nemlig den rente, som kunderne skal betale for at have mere end 100.000 kr. stående i banken fra -0,6 til -0,7 pct.

Rockwool investerer milliardbeløb i grønt sats. Isoleringskæmpen Rockwool smider op mod 1,5 mia. kr. i at bygge en fabrik i Rusland større og mere bæredygtig. En del af pengene går også til at opgradere de øvrige fabrikker i landet.

Børnetøjfirma henter millioner på mere onlinesalg. Under coronapandemien har det danske børnetøjsbrand Pumpdelux skruet gevaldigt op for det digitale salg og sat skub i nye tiltag som digitale events og salg via sociale medier.

Piloter og kabineansatte i oprør mod SAS. Flyselskabet har ændret produktionsmodellen og etableret nye selskaber. Derfor må piloter og kabinepersonale søge ledige jobs med ringere vilkår. Piloterne tager nu SAS i Arbejdsretten.

Det skriver andre

ISS-boss frustreret over debatten. Jacob Aarup-Andersen har fulgt debatten om københavnske ledige, der nægter at arbejde med rengøring. »Det er en hård debat at følge, når folk ikke mener, de kan nedværdige sig til at tage et rengøringsjob,« siger ISS-chefen, der hvert år hyrer 125.000 nye ansatte. (Berlingske Business - abonnementsartikel)

Lukkede fabrikker, råvaremangel og stigende produktionsomkostninger kan skabe varemangel overalt i sportsbranchen. Ifølge Marketwatch står Nike, der er en af verdens største sportsproducenter til at mangle over 100 mio. par sko som følge af nedlukninger på deres fabrikker i Vietnam. (Børsen - abonnementsartikel)

20 personer slap mirakuløst med livet i behold, da et fly tirsdag lettede fra en lufthavn i den amerikanske stat Texas. Flyet fortsatte efter forsøg på at lette igennem et hegn og brød i brand. Flyets passagere, pilotter og øvrigt personale kunne dog forlade flyet uskadte med kun to mindre tilskadekomne. (CNN)

Gik du glip af...

...vores serieunivers, så brug efterårsferien eller en stille stund efter fyraften på at fordybe dig i en af vores mange serier, hvor vi går i dybden med et emne, en tendens, eller en afdækning. Læs f.eks.


Indsigt

Verden er ramt af en omfattende mangel på computerchips, som har givet især bilindustrien store problemer med at kunne bygge nye biler. Og i Europa afslørede det et alvorligt problem for fremtiden: Der er nærmest ingen produktion af chips inden for EU’s grænser. I dag er vi på god fod med de lande, hvor næsten alle verdens mest avancerede chips bliver produceret – Taiwan og Sydkorea. Men hvis det ændrer sig, og grænserne lukker til, vil det være en alvorlig trussel.

Bliv klogere på sagen her.

Konkurrence komissær i EU Margrethe Vestager. Foto: Gregers Tycho

Margrethe Vestager og resten af Europa-Kommissionen arbejder på en ny lovpakke, der skal få chip-industrien til at blomstre i Europa igen. Det kan kræve støtte i årtier, har Vestagers kollega Thierry Breton sagt. Foto: Gregers Tycho

Finans fakta

Danmark et af de stærkeste nationale brand i verden. Vi ligger på en syvendeplads og klarer os bedre end både Sverige og Norge. Det fremgår af en ny måling fra analysehuset Brand Finance. Det er bl.a. den danske håndtering af coronapandemien, der har løftet kongeriget fra en ottendeplads til en syvendeplads.

Dagens profil

»Jo flere penge jeg i sidste ende henter hjem til investorerne, desto flere penge er der til mig«. Sådan lyder det fra Ulla Brockenhuus-Schack, der er managing partner i venturefonden Seed Capital. Fredag fylder hun 60 år.

Læs hele portrættet af hende her.

Ulla Brockenhuus-Schack. Seed Capital.

Ulla Brockenhuus-Schack stiftede venturefonden Seed Capital, hvor hun er managing partner. Foto: Seed Capital.

Dagens tal

3

Det danske pensionssystem hører fortsat til blandt de bedste i verden. Det viser den årlige undersøgelse fra Mercer CFA Institute Global Pension Index, der måler 43 af verdens pensionssystemer på mere end 50 parametre. I dette års undersøgelse er Danmark dog faldet en placering tilbage til en tredjeplads.

Børs

De europæiske aktiemarkeder lukkede tirsdag i grønt, efter en bedre start end ventet på regnskabssæsonen for tredje kvartal har fjernet en del af bekymringerne for den stigende inflation. I USA steg de amerikanske aktier for femte dag i træk, idet solide regnskaber løftede stemningen hos investorerne.

Her er den seneste børsberetning.

Debat

Gevinsten ved højere aktieskat overvurderes. Provenuet fra forslaget om højere aktieindkomstskat er overvurderet med cirka faktor fire, og forslaget tilskynder folk til at købe færre aktier og investere endnu mere i bolig. Det kan føre til lavere økonomisk velstand, skriver tidligere overvismand Michaels Svarer og økonom Thomas Damsgaard Tørsløv.

Det sker i dag

  • Erhverv: Nestle, IBM og Tesla leverer regnskab for tredje kvartal.
  • Økonomi: Der kommer nye tal for handelsaktiviteten på boligmarkedet, da boligsiden.dk offentliggør en oversigt over handelsaktiviteten i september. Her vil der fremgå antallet af handlede villa/rækkehuse, ejerlejligheder og fritidshuse, samt udviklingen i antallet af handler i forhold til for en måned siden og et år siden.
  • Udland: Japan kommer med eksport for september 2021, Tyskland kommer med producentpriser for september 2021, Eurozonen kommer med forbrugerpriser for september 2021 og USA kommer med rapporten Beige Book.

PS...

Den verdensberømte fodboldspiller Christiano Ronaldo er gået sammen med den hemmelighedsfulde singaporeanske milliardær Peter Lim om at skabe et nyt online fodboldunivers under navnet ZujuGP.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.