Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Ophedet marked skaber lavine af opjusteringer hos byggeriets købmænd | Boligsalget har fuld fart på udenfor de store byer | 10 års afdragsfrihed bliver dyrere

GODMORGEN

Og velkommen til endnu et nyhedsoverblik fra Finans. I dag kan du bl.a. læse om, at ophedning i byggebranchen har skabt en lavine af opjusteringer, og at boligmarkedet koger i hver tredje kommune. Derudover er juicefirmaet Seimei blevet solgt. God fornøjelse.

Nyheder

Ophedet marked skaber lavine af opjusteringer hos byggeriets købmænd

Den ene opjustering efter den anden er tikket ind på børsen fra byggeriets store købmænd, der modsat entreprenørerne har formået at tjene styrtende på den høje aktivitet og de voldsomme prisstigninger i byggeriet.

 

Der er travlt i byggeriet og også hos Solars industrikunder, konstaterer Solar, som har kurs mod en markant løftet overskudsgrad i 2021. Foto: Gregers Tycho

Der er travlt i byggeriet og også hos Solars industrikunder, konstaterer Solar, som har kurs mod en markant løftet overskudsgrad i 2021. Foto: Gregers Tycho.

Boligmarkedet koger i hver tredje danske kommune

Bolighandlen er på landsplan faldet kraftigt hen over 2021, men det dækker over store forskelle. I ca. hver tredje kommune stiger handelsaktiviteten stadig. Og jo længere væk man kommer fra de store byer, jo mere gang er der i salget.

Konkursramte Seimei er blevet solgt - nu vil stifteren have handlen undersøgt. Juicevirksomheden Seimei, der for få uger siden endte i konkurs, er nu blevet solgt til Køge-virksomheden Whole Company. Den tidligere ejer og stifter undrer sig over forløbet.

Boligejerne får ny renteregning: 10 års afdragsfrihed bliver dyrere. Rentestigningerne begynder så småt at gøre ondt. 2 pct.-lånet er for alvor tilbage. Torsdag dykkede kursen på 2 pct.-lånet med 10 års afdragsfrihed under 100 hos Jyske Realkredit. I forvejen er renten 2 pct. for lån med 30 års afdragsfrihed.

Prisen på brugte biler stiger rekordmeget. Manglen på mikrochips har sat en kæp i hjulet på produktionen af nye biler verden over. Det betyder, at priserne på brugte biler stiger mere end nogensinde før.

Længe ventede ejendomsvurderinger blev torsdag sendt ud. De første boligejere siden 2011 har fået ejendomsvurderinger. De næste to måneder får 50.000 nye vurderinger.

Det skriver andre

Ar­bej­der­nes tæn­ket­ank: Fjern SU til de højtud­dan­ne­de. Skal kandidatstuderende have SU? Nej, siger Lars Andersen fra AE-rådet, der får opbakning fra landets største fagforeninger. (Børsen - låst artikel)

Britisk iværksætter har solgt selskab til Twitter. Den britiske iværksætter Nick D’Aloisio, som 17-årig solgte appen Summly til Yahoo for over 190 mio. danske kr., har solgt sit seneste selskab til Twitter. (BBC)

Tidligere præsident Donald Trump vil lancere ny platform. Onsdag meddelte Donald Trump, at han vil lancere sin egen platform, kaldet ”TRUTH Social”. Den skal gøre op med »Big Techs tyranni«. (CNBC)

Gik du glip af...

Buldrende vækst for Nordea - overskud rammer 7,5 mia. kr. Der er fremgang på flere poster hos Nordea, der torsdag offentliggjorde regnskabstal for årets første ni måneder. Få overblikket her:

  • Regnskabet: Nordea fik et fremragende tredje kvartal med fremgang på både indtjeningen og i de samlede indtægter.
  • Bagom tallene: Nordea har tjent 20,9 mia. kr. i løbet af årets første ni måneder. Her kan du blive klogere på regnskabet.
  • Handelsbankens exit: Nordea i Danmark kan komme til at nyde godt af, at Handelsbanken vil sælge dens bankaktiviteter herhjemme. »Vi kan konstatere, at der har været en høj aktivitet med mange henvendelser fra kunder, som gerne vil drikke en kop kaffe med os i Danmark og Finland. Og vi vil selvfølgelig gerne byde velkommen til nye kunder fra alle andre banker,« siger Frank Vang-Jensen, adm. direktør i Nordea.
Nordea har torsdag morgen offentliggjort regnskab for årets første ni måneder. Arkivfoto: Torben Stroyer.

Nordea offentliggjorde torsdag morgen regnskab for årets første ni måneder. Arkivfoto: Torben Stroyer

Indsigt

Her står danskerne i kø for at købe boliger. For få uger siden solgte Odder Kommune nye byggegrunde i den vestlige del af kommunen. Normalt tager det måneder at sælge alle grunde i sådan en ny udstykning, men samtlige grunde blev straks solgt, og der blev endda oprettet en venteliste.

»Så ja, der er en meget høj efterspørgsel på huse lige i øjeblikket. Selv om man som ung familie har penge på lommen, kan det være svært at blive godkendt til køb af en bolig i Aarhus. Og en del af de familier søger ned til os,« siger den daglige leder af Home i Odder, Jesper Lund.

Odder – med letbane til Aarhus og lavere kvadratmeterpriser end både Skanderborg og Aarhus – er en af de kommuner i Danmark, der har haft største fremgang i bolighandlen under coronakrisen.

Den daglige leder af Home i Odder, Jesper Lund. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Finans fakta

Der er varmt i toppen af brand-poppen. De 10 dyreste mærker i verden lader sig ikke slå omkuld af en coronapandemi. Apple er stadig det dyreste brand i verden. Den eneste dansker i top-100 er Lego.

Det er fortsat Apple, Amazon og Microsoft, der sidder tungt på de øverste placeringer.

Dagens profil

Christina Dideriksen er bosat på Bornholm, men arbejder som produktionsdirektør for Unicon med fabrikker rundt om i resten af Danmark. »Jeg har aldrig betragtet det at arbejde i en mandsdomineret verden som et problem for mig personligt. I stedet har jeg været optaget af, at jeg med mine værdier som leder kan gøre en forskel for firma og ansatte«.

»Min mor er mit forbillede. For hun brød med traditionerne og gik foran som kvindelig leder. Et sådant forbillede ønsker jeg selv at være for mine to døtre på henholdsvis 16 og 21 år og for kvinder i det hele taget.« Foto: Jakob Lerche.

Dagens tal

290

Færre amerikanere meldte sig ledige. 290.000 amerikanere meldte sig som førstegangsledige i sidste uge. Det var dermed færre nytilmeldte ledige end ventet. Økonomer havde ventet 297.000 nye ledige.

Børs

De amerikanske aktier svingede frem og tilbage torsdag. Det hele endte dog med et lille plus og en lukkerekord, skriver MarketWire. Det var fremgang til Tesla og Netflix, som holdt en hånd under markedet. Det brede S&P 500-indekset steg 0,3 pct. til 4549,78 indekspoint, hvilket var lukkerekord, da seneste top fra september blev overgået med knap 13 point. Nasdaq vandt også 0,6 pct., men er fortsat 1,0 pct. fra sin rekord, mens Dow Jones omvendt bakkede marginalt.

Her er den seneste børsberetning.

Debat

Der bliver også brug for de 80-årige. »Økonomisk vækst kan ikke længere baseres på, at der bliver flere mennesker. Faldende befolkningstal skaber lavere vækst og tvinger regeringer over hele verden til nytænkning,« skriver Jan Lund.

Jan Lund er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore.

Det sker i dag

  • Erhverv: BankNordik holder generalforsamling.
  • Erhverv: Danmarks Statistik udgiver tal over feriehusejning i september 2021.
  • Udland: Japan kommer med PMI-industri og PMI-service for oktober 2021, mens både Tyskland, Eurozonen og USA alle kommer med PMI-industri, PMI-service og PMI-samlet for oktober 2021. Disse er alle sammen foreløbige.

PS...

Han gik stadig i børnehave, da en talentspejder fra Arsenal FC opdagede ham og rekrutterede ham til klubbens talentakademi som den yngste nogensinde. På det tidspunkt var engelske Zayn Ali Salman bare 4 år.

»Den dreng gør noget, som han ikke burde kunne. Den måde han sparker til bolden. Det ser bare alt for skarpt ud for en på den alder,« fortæller Steaphen Deans, talentspejder i Arsenal FC, til BBC.

Foto: Privat/Instagram

Foto: Privat/Instagram

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.