Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Få top-bestyrelsesfolk fremhæves for viden om bæredygtighed | Nye krav til sociale investeringer kan klemme investorer | 39.000 kr. pr. ton: Prisen på smør stiger lodret

GODMORGEN

Regnskabssæsonen fortsætter med bl.a. Coloplast. Og så er det meget imødesete COP26 i fuld gang i Glasgow i Skotland. Her og nu er det dog tid til ugens første nyhedsopdatering.

Nyheder

Få top-bestyrelsesfolk fremhæves for viden om bæredygtighed

Mens de danske topbestyrelser flyder over med viden om ledelse, strategi og finansiering, bliver kun få bestyrelsesmedlemmer fremhævet for deres kompetencer inden for bæredygtighed. Bestyrelser uden indsigt i klimaforhold og bæredygtig forretning gambler på sigt med både kloden og virksomhedernes overlevelse, fremhæver flere eksperter. Vi ved en masse om bæredygtighed, selvom det ikke står på bestyrelsesmedlemmernes CV, lyder modsvaret fra virksomhederne.

Erik Bredholt, landmand og formand for bestyrelsen i slagteriet Danish Crown, mener, at selskabets bestyrelse er godt klædt på til at håndtere bæredygtighedsudfordringen. Foto: Ida Munch

Nye krav til sociale investeringer kan klemme investorer

Banker, investeringsforeninger og pensionsselskaber har omstillet deres investeringsverden til grønne investeringer. Nu vil EU gå et skridt videre og indføre krav til socialt bæredygtige investeringer.

39.000 kr. pr. ton: Prisen på smør stiger lodret. Prisen på mejerivarer stiger eksplosivt på verdens råvarebørser. Foreløbig er det dog ikke landmændene, der skummer fløden.

Verdens største energivirksomhed, Saudi Aramco, har atter fået økonomisk vind i sejlene. Den drives frem af højere efterspørgsel på olie, viser resultatet for tredje kvartal. Saudi Aramco tjente hele 30,4 mia. dollar svarende til knap 200 mia. danske kroner, hvilket er en stigning på 158 pct. ift. 2020.

Danske Goodiebox Aps brænder penge af i millionvis for at hente omsætningsvækst og markedsandele. Det skal danne grundlag for en succesfuld børsnotering i 2024.

Finans-journalister vinder graver-pris. Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ) uddelte lørdag aften en pris til to journalister fra Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans. Jette Aagaard og Niels Sandøe blev hædret med FUJ’s Metodepris for projektet ”Svindelmaskinen”. Prisen modtager de sammen med to journalister fra avisen Information for serien, der har afdækket en af danmarkshistoriens største sager om momssvindel.

Dansk parkeringsløsning ramt af tilbagegang. Danske Simplyture har mere end halveret sit overskud i seneste regnskab. Alligevel er selskabets adm. direktør tilfreds med resultatet.

Yousee-kunde betalte i 13 år for et opsagt telefonabonnement. En fastnetkunde klagede til Teleankenævnet over Yousee, som i 13 år tog betaling for et fastnetabonnement, der ellers skulle være opsagt. I alt drejede det sig om 22.000 kr., som kunden dog i sidste en måtte acceptere at betale.

Det skriver andre

Danmarks næststørste fagforbund har valgt dets første kvindelige formand. Det bliver Anja C. Jensen, som lørdag er blevet valgt på HK’s kongres. Anja C. Jensen afløser Kim Simonsen, som i 13 år har stået i spidsen for fagforeningen. Anja C. Jensen har indtil nu været næstformand i HK Privat. Hun er uddannet receptionist. (MarketWire)

Revisionsfirmaet EY har en glubende appetit på flere advokatopgaver, der indtil videre kun må løses af rådgivere med autorisation som advokat. Det forklarer adm. direktør Jan Huusmann fra EY. Selskabet har netop offentliggjort såkaldt transparency-regnskab for de danske aktiviteter, hvor det bl.a. fremgår, at der er sat omsætningsrekord med 2,3 mia. kr. for 2020/2021. (Børsen)

Vidner til det ekstreme vejr: Her er deres forventninger til klimaets topmøde. I hele verden – herhjemme og på den anden side af kloden – har Jyllands-Posten mødt vidnerne til det varme, vådere og vildere vejr, som allerede opleves. Her er, hvad nogle af dem forventer af COP26. (JP)

Hvordan kunne Jeppe Handwerk ende som kongen af kviktest, når hans firma selskabet Copenhagen Medical kun blev nummer fire i milliardudbud. Det spørger flere partier på Christiansborg nu om og spørger også sig selv om udbuddene er foregået efter bogen. Justitsminister Nick Hækkerup (S) er af samme årsag kaldt i samråd. (Berlingske Business)

Gik du glip af...

Høj inflationen rykker nærmere: Prisen på mange varer stikker af. Inflationsudviklingen kan være på vej ind i en ny fase, som ifølge økonomer kan påvirke flere forbrugere og virksomheder og bringe højere lønkrav med sig.

  • Baggrunden: Gearskiftet skyldes ifølge Dansk Industri (DI) og SMVdanmark bl.a., at man nu har advaret om højere inflation i mere end et halvt år. Det gøder jorden for reelle prisstigninger, som nu ser ud til at være på vej, mener de.

    Læg dertil et stramt arbejdsmarked, og at husholdningerne har sparet mange penge op under pandemien, så de har råd til at betale højere priser på mange varer og tjenester.
    Hvad bliver der sagt: »Det hele afhænger af, at om forbrugerne vil betale de højere priser, og det ser vi for første gang i mange år, at de vil. Der er sket et mere permanent skift hos forbrugerne, som gør, at virksomhederne kan løfte priser, hvor de ikke kunne før,« siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea.
    Bliv klogere: Flaskehalsene har ramt den økonomiske udvikling, men inflationen er ikke så alvorlig, som tallene indikerer, mener cheføkonom. Positivismen er dog ved at forsvinde i europæisk erhvervsliv.

Mange forbrugere har måske allerede accepteret, at priserne vil stige hurtigere end tidligere. Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Indsigt

Facebook bliver til Meta: Her er Zuckerbergs vision for fremtiden. Efter måneders opvarmning kulminerede Mark Zuckerbergs store lancering torsdag aften på konferencen Facebook Connect. Facebook skal ikke længere hedde Facebook, men Meta. Altså selskabet, ikke den blå app og platformen, som stadig hedder Facebook. Og fremtiden vil foregå i et virtuelt 3D-univers, et ’metaverse’, som Meta-direktøren demonstrerede i detaljer i sit oplæg. Forvirret? Så hæng på.

Mark Zuckerberg bladrer igennem forskellige stykker tøj til hans avatar, i præsentationen af hans vision for Facebooks fremtid. Et stort, digitalt univers, et metaverse, vil blandt andet rumme en blomstrende økonomi, hvor man for eksempel kan købe digitalt tøj og kunst. Foto: Facebook.

Finans fakta

Laveste underskud i Europa: »Danmark har klaret sig fornemt«. Danmark er kommet igennem den første del af coronakrisen med det laveste underskud i Europa. Ved udgangen af 2020 lød det offentlige underskud på 0,2 pct. af BNP, viser nye tal fra Danmark Statistik. Danmark har det laveste offentlige underskud i EU. »Vi høster nu frugterne af de reformer, der er gennemført de sidste 10-15 år,« vurderer økonom.

Grafik: Niklas Krigslund. Kilde: Danmarks Statistik.

Dagens profil

Jens Erik Udsen har aldrig haft en masterplan: »Til gengæld er det, jeg har lavet, lykkedes meget godt«. Når Jens Erik Udsen, tidligere frontfigur i ejendomskoncernen Jeudan, bliver omtalt i medierne, sættes der ofte velhaveren eller rigmanden foran hans navn. Det hænger blandt andet sammen med, at han tilbage i 2013 via sit selskab Nesdu solgte Jeudanaktier for 725 mio. kr., og siden har han i flere omgange været i medierne i forbindelse med millionopkøb af landbrugsejendomme. Hvis man spørger Jens Erik Udsen, som mandag fylder 75 år, hvad han synes om at blive kaldt rig og velhavende, lyder det venlige svar, at »den slags ord er fjollede«, og at han aldrig betragter sig selv på den måde. Han har aldrig haft en masterplan: »Til gengæld er det, jeg har lavet, lykkedes meget godt«.

Tidligere topchef i Jeudan, Jens Erik Udsen, drømte som barn om et liv med landbrug. Sådan er det nu blevet. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

80

Så mange pct. af udleningen af drivhusgasser, menes verdens rigeste lande, G20, at stå for. Og selvom der var mange udmeldinger om hurtig handling for at imødekomme klimaforandringerne, så resulterede weekendens G20-møde i Rom i meget få konkrete tiltag, rapporterer DR fra mødet.

Debat

Kære kapitalist: Vær fremsynet med det bugnende overskud. Stemningen i landets bestyrelseslokaler er ikke længere helt i kulkælderen. Der er stor overskudskapital hos investorer og i mange virksomheder, så nu gælder det om at udnytte det momentum til rentable, fremtidssikre løsninger, skriver Kasper Holst Hansen, direktør i Flying BizKit, i dagens første klumme.

Det sker denne uge

Det bliver en uge med masser af interessante regnskaber. Herhjemme kommer der tal fra Mærsk, Novo Nordisk, Vestas og Pandora med deres regnskaber for tredje kvartal. Fra det store udland er det blandt andet Ferrari, Pfizer, Western Union og Coca-Cola, der leverer. Samtidig er dette også ugen, hvor Radio- og tv-nævnet skal tage stilling i den omdiskuterede sag om, hvorvidt Radio Loud må skifte navn til 24syv. Radio Louds nuværende chefredaktør, Simon Andersen, har tidligere været nyhedschef på radiokanalen Radio 24syv, der nu er lukket. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Med en rekordsum på hele 177 mio. dollars - altså ca. 1,14 mia. danske kr. - har den amerikanske iværksætter og investor Marc Andreessen nemlig erhvervet sig, hvad der beskrives som det dyreste hus nogensinde i den amerikanske stat Californien. Samtidig menes det ifølge Wall Street Journal at være det næstdyreste hus, der nogensinde er solgt i USA - kun overgået af en bolig fra New York, der blev købt af milliardæren Ken Griffin for den nette sum af 238 mio. dollars i 2019.

Læs også
Top job