Morgen
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Endnu flere børsnoteringer i 2022 | Virksomheder sender rekordstore beløb tilbage til aktionærerne | Dansk bilgigant: Ventetiden på en ny bil er op mod 12 måneder, og prisen er steget

GODMORGEN

En ny uge er skudt i gang. Begynd den her. Med Finans' morgenbriefing.

Nyheder

Endnu flere børsnoteringer i 2022: Ordrebøgerne bugner i investeringsbankerne

JPMorgan og Nordea spår endnu et stærkt år for firmahandler og et år med betydeligt mere gang i børsnoteringerne. Men der vil stadig være en intens kamp om guldklumperne mellem kapitalfonde og andre investorer.

Klaus Thune, nordisk chef i den globale investeringsbank JPMorgan, tror på flere virksomhedshandler og børsnoteringer i 2022. Foto: Sofie Busk.

Fuld fart på aktietilbagekøb og udbytter: Virksomheder sender rekordstore beløb tilbage til aktionærerne

En kombination af store overskud og en solid økonomisk genopretning har sparket en bølge af udbytter og aktietilbagekøb i både Europa og USA i gang. Historisk har det været en vinderstrategi at købe aktier i selskaber, som køber sine egne aktier. Men der er grund til at være mere skeptisk i dag.

Dansk bilgigant: Ventetiden på en ny bil er op mod 12 måneder, og prisen er steget. Forsyningskaos og mangel på komponenter rammer landets største bilkoncerner hårdt i en tid, hvor flere danskere ifølge en måling ellers har planer om at få sig en ny bil.

Elon Musk er skeptisk over ny konkurrence fra rekordselskab. Rivian har taget investorerne med storm, og kursen er braget op. Men verdens rigeste mand er endnu ikke imponeret over konkurrenten.

Astrazeneca tjener for første gang penge på coronavaccine. Det svensk-britiske medicinalselskab meddelte fredag, at man kun regner med en beskeden indtjening på coronavaccinen Vaxzevria.

Amazon fisker efter markedsandele og opruster med hurtig levering i Sverige. Efter en rolig start, trækker Amazon nu sit es i ærmet hos vores naboland mod nord.

Direktør taber skatteslagsmål i Højesteret om modregning af gamle milliontab i gamle fortjenester. En direktør holdt et værdipapirdepot i Schweiz hemmelig for skattemyndighederne i 10 år. De mange år gør, at han har fortabt retten til at gøre brug af et gammelt tab på 3,1 mio. kr.

Det skriver andre

Fire bedømmelser af COP26: Klimatopmødet COP26 i Glasgow endte med en pagt. Men hvad siger en klimaprofessor, en klimaaktivist og to vidner til klimaets forandringer, til topmødets forløb og afslutning? Det har Jyllands-Posten spurgt om.

Bør­stop i op­købs­bo­nan­za: Har brugt 184 mia. kr. på op­køb si­den covid-19 brød løs. Børsnoterede selskaber er midt i en opsigtsvækkende opkøbsbølge, der ligger langt over niveauet fra før covid-19. Det skriver Børsen.

BMW afviser opkøbsrygter. Den store tyske bilkoncern er ikke interesseret i at købe britiske McLaren, som det tyske medie Automobilwoche søndag skrev. Det skriver Reuters.

Gik du glip af...

Kommunerne beskyldes for klimasvigt: Presser virksomheder til at bruge fossil energi. Mens lokalpolitikere står i kø for at profilere sig på klimatiltag op til kommunalvalget, har mange af dem igennem længere tid svigtet omstillingen væk fra fossile brændstoffer. Det viser en gennemgang af lokalplaner på tværs af landet.

  • Sagens kerne: Rigtig mange kommuner holder fast i naturgas i de gamle lokalplaner. Det resulterer i, at spritnye bygninger får installeret gas, selv om det er virkelig skidt både for klimaet og for virksomhedens økonomi.
  • Tættere på: Adm. direktør i Haarup Maskinfabrik Hans Christensen stødte på problemet, da han for et par år siden skulle bygge en ny produktionshal i et industriområde ved Silkeborg. Mindst seks af nabovirksomhederne har fulgt lokalplanen og tilsluttet sig naturgas, og de spritnye anlæg kommer til at brænde gas af i de næste 30 år.

Hans Christensen er adm. direktør og ejer af Haarup Maskinfabrik, der producere anlæg til betonindustrien. På fem år har han nulstillet virksomheden brug af fossil energi. Han fik dispensation fra tilslutningspligten til naturgas og varmer i dag sin produktionsvirksomhed op med grøn strøm og varmepumper. Men mindst seks af nabovirksomhederne har fulgt lokalplanen og tilsluttet sig naturgas. Foto: Joachim LadefogedJoachim Ladefoged.

Indsigt

Efternavn lægger pres på Flügger-arving: »Jeg skal bevise, at jeg er den rigtige til jobbet«. Flügger-arvingen Sune Schnack siger selv, at han har været i Ulfs skole, siden han blev født. Faren, Ulf Schnacks, ambition var, at sønnen skulle overtage roret som adm. direktør - en post, som han også selv bestred i mange år. »Men vi har altid været enige om, at det kræver, at man er den rigtige til posten,« siger Sune Schnack, som sammen med sin far ejer 45 pct. af Flügger. Han vil nu bevise, at han er den rette til jobbet som topchef.

Finans fakta

Så stor er forskellen nu på dyreste og billigste boliglån. Der var engang, at det kostede stort set det samme at have et lån med fast rente som et lån med variabel rente. Det var dengang. I dag er renteforskellen mellem de to låntyper blevet markant større. De lange renter er steget med 1,5 pct.-point siden årsskiftet, mens de variable renter ikke har rokket sig nævneværdigt. Situationen kan få flere til at løbe renterisiko.

Kilde: Nordea Kredits prisliste.

Dagens profil

Henrik Hasselbalch Busch: »Min far og jeg kunne ikke blive enige om prisen, og så stoppede jeg«. Inspireret af sin far, der havde et rederi, blev Henrik Hasselbalch Busch uddannet i shippingbranchen. Det var dengang, man stod i lære, og på et tidspunkt kom sønnike til en skillevej. Skulle han overtage familievirksomheden og drive den videre, eller skulle han gå en anden vej? Faren kaldte ifølge Henrik Hasselbalch Busch, som tirsdag fylder 50 åt, en beslutning om at takke ja til et senere job for »det dummeste, du nogensinde har gjort«.

Sammen med medarbejderne i Blackwood Seven mener Henrik Hasselbalch Busch at have løst en 100 år gammel marketinggåde. Foto: Brian Karmark.

Dagens tal

50

46-årig mangemillionær satser 50 mio. kr. på et tidligere plejehjem og en gammel bunker. Den tidligere ejer af mobilselskabet M1, Mads Peter Veiby, har kastet sig over et nyt investeringsprojekt. Veiby, der siden salget af M1 til TDC tilbage i 2009 er blevet kendt som en meget foretagsom iværksætter, har netop købt det tidligere plejehjem Lollandshus, der ligger midt i Aalborg, sammen med direktør og ejendomsudvikler Tom Jakobsen.

Debat

Aktiemarkedet lever igen i skyggen af centralbankerne. Efter en stærk udvikling på aktiemarkederne siden marts 2020 er det aktuelle fokus i særdeleshed rettet mod inflation, vækst og ikke mindst udmeldinger fra centralbankerne. De seneste uger har meldinger fra verdens centralbanker skabt udsving på de finansielle markeder, men hvorfor al den fokus på centralbanker, når man er aktieinvestor, spørger Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje, i dagens klumme.

Det sker denne uge

Corona er stille og roligt på vej tilbage i vores bevidsthed og er nu igen kategoriseret som en samfundskritisk sygdom efter, at den, de sidste måneder, har været lagt på is. Det betyder, at man igen skal vise coronapas i nattelivet og ved indendørs serveringssteder. Samtidig er der indgået en trepartsaftale mellem regeringen, FH og DA om at anbefale folketinget, at den lov, som gav arbejdsgiverne ret til at kræve gyldigt coronapas fra ansatte, genindføres. På Finans glæder vi os til at forsyne dig med nyheder, perspektiv og analyse fra en spændende uge i dansk erhvervsliv. Her er, hvad ugen bringer.

PS...

Ung virksomhed vil ændre boligmarkedet: Nu kan du sælge dit hus gratis og tjene hele beløbet selv. Danskerne er modne til at skære ejendomsmæglerne væk og selv sælge deres boliger, vurderer en ung virksomhed med store ambitioner.

Læs også
Top job