Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Elitevirksomheder: Nye regler forringer beskyttelsen af whistleblowere | Aktiestrateger: Slut med de nemme aktiegevinster | Tænketank: Milepæl for verdensøkonomien i 2022

GODMORGEN

En af de notorisk mest stille uger på året er startet og samtidig den sidste i 2021. Begynd den med at blive opdateret med alt det seneste og bedste fra Finans i Briefing Morgen.

Nyheder

Danske elitevirksomheder: Nye regler forringer beskyttelsen af whistleblowere

Whistleblowere risikerer dårligere beskyttelse, når de indrapporterer potentielle uregelmæssigheder til virksomheden. Sådan lyder opråbet fra 11 af landets største virksomheder, der siden sommer har forsøgt at få EU-Kommissionen til at ændre på netop nyindførte regler, som ellers skal beskytte whistleblowere og sikre dem fuld anonymitet i forbindelse med en indberetning. A.P. Møller-Mærsk er en af de danske virksomheder, der håber på civil ulylidghed fra de enkelte EU-lande i forhold til at implementere de de nye regler.

Toppen af dansk erhvervsliv er voldsomt utilfreds med et nyt EU-direktiv, som ifølge virksomhederne risikerer at føre til dårligere beskyttelse af whistleblowere. Collage: Anders Thykier

Aktiestrateger: Det er slut med de nemme aktiegevinster

Efter lange perioder med store kursstigninger kan 2022 blive året, hvor aktierne i langt højere grad skal håndplukkes for at få gevinst. Det vurderer bl.a. Bankinvest, der venter et stærkt 1. halvår, men forudser, at andet halvår bliver markant dårligere, når den amerikanske centralbank forventeligt begynder at hæve renten.

Rekordmange boliger til salg i 2021. 128.366. Så mange boliger er der indtil d. 21. december sat til salg i Danmark i 2021, og det er faktisk det højeste antal, der er registreret i al den tid, Boligsiden har ført statistik. Det har den gjort siden 2010.

De kommende år vil byde på en stor milepæl for verdensøkonomien, hvis man skal tro den London-baserede tænketank Center for Økonomi og Erhvervsforskning (CEBR). I en ny rapport gør tænketanken klart, at den forventer, at verdensøkonomien for første gang vil passere grænsen til 100 trillioner dollars – svarende til lidt over 650 trillioner kr.

Verden får et stort behov for olie og naturgas i en lang årrække. Alene i Europa var 9 ud af 10 nye personbiler solgt i år udstyret med en forbrændingsmotor. Alligevel vender stadigt flere investorer olieindustrien ryggen.

Altaner uden den store værdi. Noget kan tyde på, at en altan ikke løfter prisen på en ejerlejlighed helt så meget, som den tidligere har gjort, indikerer en ny analyse fra ejendomsmæglerkæden Home. Hvor forskellen på kvadratmeterprisen på en lejlighed med og uden altan i dag er 2,8 pct., så var den i 2018 på 4,1 pct. 

Det skriver andre

Kæmpe russisk bøde til Google. 7,2 mia. rubler - eller hvad der svarer til knap 650 mio. danske kroner. Så stor er bøden, som en russisk domstol har dømt den amerikanske techgigant Google til at betale. Årsagen er, at man ifølge en russisk domstol ikke har fjernet indhold, som russiske myndigheder har gjort ulovligt. (Reuters)

I to år har Tesla bygget på sin nyeste fabrik. Fabrikken ligger i Brandenburg - delstaten der omgrænser Berlin i Tyskland. I oktober holdt Elon Musk en stor åbningsfest af fabrikken, og planen var, at den første Tesla skulle rulle af produktionsbåndet i november. Så let er det dog ikke gået, for fabrikken har mødt massiv lokal modstand. (CNBC)

Overskud trods corona. Corona har været hård ved restaurationsbranchen i 2021. Det gælder også for Restaurant Frederikshøj. Alligevel kom Michelin-restauranten ud af 2019/2020 med et overskud efter skat på 2,8 mio. kr. Det er 14. gang i træk med positive tal på bundlinjen for virksomheden. (Jyllands Posten)

Gik du glip af...

Vores serieunivers på Finans? Så er tiden mellem jul og nytår perfekt til at fordybe sig i kvalitet, øjenåbnere og afsløringer. Læs bl.a. om:

Finans´serieunivers byder på mange læsetimers afslørende og dybdeborende journalistik, interviews og reportager. Foto: Screenshot. 

Interview

Pandemien har styrket pengekasserne hos flere i dagligvarehandlen. De dyster nu videre på pristilbud og ambitioner om flere nye butikker. Det gælder også Lidl Danmark, der i år har fået ny, tysk direktør. Meldingen er klar: »Vi har for langt mellem butikkerne.« Dermed kan danskerne, der i forvejen bor i et  af verdens mest butikstætte lande, når det gælder daglivarehandel, se frem til endnu flere butikker at vælge imellem. 

Den 37-årige tysker Jens Stratmann blev i juni 2021 ny adm. direktør for Lidl Danmark. Han har selv gjort karriere i koncernens hjemland som bl.a. elev, butikschef og med lederposter. Foto: Joachim Ladefoged.

Finans fakta

Svinepesten spreder sig med foruroligende hast i Europa. Nye opgørelser fra EU viser, at der i 2021 foreløbig har været mere end 14.000 udbrud af den frygtede sygdom. Antallet af udbrud er dermed steget til det i særklasse højeste niveau nogensinde.

Svinepesten breder sig med lynets hast i Europa. Grafik: Lars Attrup.

Dagens profil

Nana Ejlers har i løbet af sin 20 år lange karriere bevæget sig fra at arbejde med detaljen til at have fokus på det samlede billede, og hun er gået fra at være en del af en medarbejderstab til at blive en del af ledelsen. I december er hun tiltrådt som markeds- og projektdirektør i entreprenørvirksomheden NCC Danmark.

Nana Ejlers kan godt lide at læse i sin fritid og havde en god læseoplevelse med ”Gopler ældes baglæns”, som er skrevet af Nicklas Brendborg. Den fandt hun interessant, fordi den gav et overblik over den nyeste forskning om, hvordan vi får et langt liv. Foto: Nicolai Lorenzen.

Dagens tal

108

Så mange millioner kostede det ifølge Energistyrelsen, at 3.539 adresser i landområder bliver del af nye projekter fra Bredbåndspuljen. Det samlede tilskud på 108 mio. kr. svarer til i gennemsnit 30.500 kr. pr. husstand, og det er det højeste nogensinde pr. adresse.

Debat

Julen er et frådseri i tid, hvor man ikke rigtig laver noget. Dét er kernen. Det er julens sære kendetegn. Særheden sanses stærkt af mennesker, der er vant til, at tid skal have et mål. For eksempel topledere, skriver kommentator og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen, der her giver en guide gennem den lange juletid. 

Det sker denne uge

Tiden mellem jul og nytår er som nævnt ikke den mest aktive i finans- og erhvervsverdenen, og dette afspejler også den kommende uge, hvor det primært er nyheder fra de store økonomier i udlandet, der præger billedet. Her er den "slanke" udgave af næste uges begivenheder.

PS...

Er du til en god film i sofaen mellem jul og nytår - eller måske i sengen med iPad´en. Så har Jyllands Postens anmelder samlet en række "must see´s" fra 2021.

Læs også
Top job