Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

PFA sætter en kedelig rekord efter giganttab | Rekordmange danskere tegner lønsikring | 2022 kan blive slem for obligationsmarkedet

GODMORGEN

Årets anden uge er nu begyndt. Det bliver endnu en uge, hvor Finans vil bringe dig bedste, vigtigste og mest interessante fra erhvervslivet i ind- og udland. Velkommen til.

Nyheder

PFA sætter en kedelig rekord efter giganttab

Landets største kommercielle pensionsselskab, PFA Pension, anså det for at være en investering med lav risiko i et kernesundt selskab, men casen har udviklet sig til den værste enkeltinvestering i pensionsselskabets 104-årige historie.

Investeringsdirektør Kasper Lorenzen har det dårligt med, at PFA har tabt 3 mia. kr. på det, som selskabet anså for at være en investering med lav risiko.

Rekordmange danskere tegner lønsikring

Flere store udbydere af lønsikring melder om stigende salg i 2021 og fortsat stor interesse, skønt arbejdsløsheden i Danmark lige nu med 2,8 pct. er på det laveste niveau siden 2008.

2021 var slem ved obligationsmarkedet: 2022 kan blive endnu værre. Mens aktierne strøg afsted sidste år, var udsigten til højere inflation og strammere pengepolitik ren gift for store dele af obligationsmarkedet. Billedet kan gentage sig i 2022, vurderer eksperter.

11.000 personer får Arne-pension i 2022, og det møder kritik fra flere organisationer. Arne-pensionen kommer til at efterlade en stor samfundsregning. Sådan lyder kritikken fra Dansk Industri, der efterlyser hurtige og effektive løsninger.

Tyske bilgiganter lancerer forbløffende elbiler med vild teknologi. Konkurrenterne BMW og Daimler har i denne uge lanceret elbiler med helt nyudviklet teknologi, der kan udfordre elbilsmarkedet.

Dansk app er verdens mest downloadede spil i 2021. Det danske mobilspil Subway Surfers fortsætter med at være populært selv ni år efter udgivelsen.

Det skriver andre

Det kan give usikkerhed blandt kunderne, når banker bliver solgt, fusionerer eller er på vej til at blive det. Det viser analyseinstituttet Voxmeters årlige undersøgelse over landets største banker, der er baseret på interviews blandt 62.000 bankkunder. Således har Handelsbankens slagsplaner medført størst tilbagegang fra en 4. plads til en 13. plads. (Ritzau)

Landets største mediekon­cern vil investere 50 mia. kr. i indhold. Egmont vil i de kommende år investere 50 mia. kr. på tværs af forretningen i indhold. Målet er at fordoble omsætningen i 2025. Det skriver Børsen.

Den glemte »Guldstaden« skal løse elbilernes største problem – og knuse Kinas dominans. På rekordtid er det lykkedes en særdeles hypet svensk opstartsvirksomhed med nære forbindelser til Tesla at rejse mere end 40 milliarder kroner til at opføre Europas første batteri-gigafabrik under nordlyset tæt på Polarcirklen. Det skriver Berlingske.

Indsigt

20.000 milliarder kroner. Eller hvad der svarer til 2.500 kr. for hvert eneste levende menneske på kloden.

Apple kunne lige efter nytår hive endnu en pokal hjem, da selskabet som det første i verdenshistorien ramte en markedsværdi på over tre billioner dollars.

Den nuværende udgave af Apple og forklaringen på den høje værdi er efterhånden velkendt: Med iPhone har Apple et produkt, der kan sælges både i vanvittige mængder og med høj indtjening. En kombination, der er unik, især for et stykke teknologisk hardware.

Men hvordan nåede Jobs og Cook hertil - og hvad er fremtiden for selskabet?

Finans' tech-journalist, Jesper Kildebogaard, forsøger her at svare på begge dele.

Tim Cook blev mødt af kritik i sine første år som topchef efter Steve Jobs. Hvordan skulle Apple nu kunne blive ved med at være lige så innovativ, lød spørgsmålet. Men 11 år senere står han i spidsen for verdenshistorien mest værdifulde selskab. Foto: Marcio Jose Sanchez

Boganmeldelse

Det skal man tænke over i sit personlige projektlederskab. Evnen til at lede sig selv er ifølge forfatterne af ”Dit personlige projektlederskab” vigtig for at kunne lede andre. Derfor må man gøre sig klart, hvordan man fungerer som leder – hvad der fungerer godt, og hvad man med fordel kan forbedre.

”Dit personlige projektlederskab” - Søren Stuhr og Anne Graugaard Pedersen - 206 sider - 250 kr.

Dagens profil

Ny CFO i Eon: »Mit job skal være så interessant, at det bliver en del af mig«. Jette Toftelund elskede på grund af en engageret lærer matematik, da hun gik i skole, og hendes drøm blev at komme til at arbejde med tal. Og det gør hun. I disse dage er hun som CFO - økonomidirektør - i energivirksomheden Eon Danmark sammen med sit team på en snes medarbejdere ved at færdiggøre årsregnskabet for 2021.

Jette Toftelund er skiftet fra en post som økonomidirektør i Miele i Danmark til en tilsvarende stilling i Eon i Danmark. Foto: Gregers Tycho

Privatøkonomi

Her er boliglånene, der kan omlægges. Kursfaldet den seneste tid har gjort flere obligationer konverteringsmodne. Det er ikke kun de 30-årige lån, men også det 20-årige 0 pct. lån. Lodrette konverteringer er blevet populære, men de er ikke for alle.

Debat

Hvem vinder og taber i et miljø med højere inflation? »Over de kommende år kommer vi til at opleve en noget højere inflation, end vi har været vant til efter finanskrisen. Det kan have stor betydning for afkastet i forskellige aktivklasser som aktier, obligationer, ejendomme og alternativer,« skriver David Bakkegaard Karsbøl, CIO i Selected Group.

Det sker denne uge

Den kommende uge byder blandt andet på regnskaber for Bang & Olufsen og Carlsberg, mens Simon Kollerup er kaldt til åbent samråd i forbindelse med Danske Banks gældsinddrivelsessag. Her er dit overblik over ugens kommende begivenheder.

PS...

Citigroup vil fyre uvaccinerede ansatte. Den første storbank på Wall Street vil indføre vaccinepligt for at komme på arbejde.

Læs også
Top job