Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

To nye gigant-lovpakker fra EU skal tæmme techgiganterne – men ét sted møder Vestager massiv dansk kritik | Rusland-konflikt truer danske virksomheder: »I værste fald vil vi kunne se en halvering af eksporten« | Mette Frederiksen ventes at genåbne Danmark

GODMORGEN

Bliv klædt bedst muligt på til onsdagen med Briefing Morgen fra Finans. Vi ser blandt andet nærmere på den tilspidsede konflikt mellem Ukraine og Rusland, som i værste fald kan halvere den danske eksport til Rusland. Og så ser vi nærmere på et af de helt store ønsker fra dansk detailhandel, som er blevet afvist af Margrethe Vestager og EU-Kommissionen i forbindelse med en ny lovpakke, der skal tæmme techgiganterne.

Nyheder

To nye gigant-lovpakker fra EU skal tæmme techgiganterne – men ét sted møder Vestager massiv dansk kritik

Der bliver sat massivt ind mod techgiganternes magt og mangler med et hav af nye regler fra EU. Men et af de helt store ønsker fra dansk detailhandel er blevet afvist af Margrethe Vestager og EU-Kommissionen, og det vækker kritik. Varer, som bliver købt uden for EU, men gennem en handelsplads som Amazon, går fri i ny regulering, som EU er på vej med. Det vil ramme både erhvervslivet og forbrugerne, lyder kritikken fra mange sider: »Jeg er meget skuffet. Jeg synes, Vestager svigter«.

Det er en »total falliterklæring«, at man ikke tager et opgør med alle de varer, som bliver solgt online ind i Europa uden om alle sikkerhedskrav, mener Jacob Risgaard, som er en af kritikerne. Han er medejer af Coolshop og dermed i konkurrence med blandt andet Amazon. Foto: Aleksander Klug.

Rusland-konflikt truer danske virksomheder: »I værste fald vil vi kunne se en halvering af eksporten«

Hundredetusinder af soldater står lige nu ved grænsen mellem Rusland og Ukraine, hvor situationen er mere tilspidset end længe. I værste fald kan det halvere eksporten til landet, ifølge DI, mens store danske virksomheder nervøst afventer situationen. Carlsberg har historisk fået store russiske lussinger: Nu giver kæmpen mod øst igen dybe panderynker.

Mette Frederiksen ventes at genåbne Danmark. Efter planen taler Mette Frederiksen til nationen onsdag kl. 18. Her ventes hun med afsæt i Epidemikommissionens anbefalinger at fjerne alle restriktioner fra den 31. januar og samtidig bebude, at covid-19 fra den 5. februar ikke længere er en samfundskritisk sygdom.

Historisk milliardaftale om havvind er underskrevet. Det tyske energiselskab RWE har underskrevet kontrakten om at betale 2,8 mia. kr. til den danske statskasse for at opføre havvindmølleparken Thor ud fra den danske vestkyst.

Tidligere ledende medarbejder i dansk selskab sigtet for insiderhandel. En mand i en fremtrædende position i et større børsnoteret dansk selskab stilles nu for retten med krav om fængselsstraf. Sagen drejer sig om en handel i foråret 2019. Via Saxo Banks elektroniske platform afgav han ordrer om salg af aktier i selskabet for godt 2,2 millioner kroner.

Weibel Scientific har indgået handel for trecifret millionbeløb. Det danske radarselskab Weibel Scientific har lukket en handel med den franske forsvarsgigant Thales. Det er den største handel i virksomhedens 45-årige historie.

IMF nedjusterer forventningerne til 2022. Omikronsmittebølgen, energiprischokket, de geopolitiske spændinger omkring Ukraine og problemerne i ejendomssektoren i Kina er alle faktorer bag nedjusteringen i en ny verdensøkonomiske prognose fra Den Internationale Valutafond (IMF).

Det skriver andre

Se danmarks­kort: Her er formuerne vokset mest under corona. Over en bred kam er danskernes formuer eksploderet under coronakrisen. Nordsjælland tager de største hop, men nyt bælte på Sjælland tager også store spring, viser tal. (Børsen - låst artikel)

Milliardkonsortium angriber regeringen for grønt fodslæberi. VindØ med pengestærke pensions- og energiselskaber, der vil sætte turbo på opførelsen af energiø i Nordsøen, leverer et opråb til regeringen. Klimaminister dan Jørgensen afviser dog nøl. (Business – låst artikel)

Midt i strid om reformer går finansministeren til angreb på Ellemann og Søren Pape. Finansminister Nicolai Wammen optrapper den økonomiske strid i dansk politik med et voldsomt angreb på de blå partier: »I lurer så meget på hinanden, at I nu har svigtet i stor stil«. (Berlingske - låst artikel)

Gik du glip af...

Afsløringer af opsigtsvækkende forhold i privatlivet betyder, at Per Christensen nu trækker sig fra sin toppost som formand i landets største fagforening 3F.

Per Christensen forlader posten efter, at dagbladet B.T. beskrev, hvordan han angiveligt i flere år og ad flere omgange har ført et dobbeltliv med flere kvinder, der hver især troede, at de var hans eneste partner.

 • Nyheden: Hovedbestyrelsen i 3F mødtes tirsdag til et hasteindkaldt krisemøde. Resultatet blev, at Per Christensens fratræder sin post som formand. Næstformand Tina Christensen bliver konstitueret som formand frem til efteråret.
 • Konsekvensen: Som en konsekvens af Per Christensens fratrædelse mister han også bestyrelsesposter i en række virksomheder, herunder Arbejdernes Landsbank og Pensiondanmark.
 • Vurderingen: Per Christensen er nu fortid i toppen af 3F. Skandalen kunne have skadet hele fagbevægelsen, hvis ikke han havde trukket sig, lyder vurderingen fra flere sider.
 • 800.000 kroner: meget får Per Christensen med sig ud af døren, fordi han modtager løn frem til efteråret, oplyser 3F.

  Per Christensen får i otte måneder frem over løn som formand for 3F, selvom han nu forlader posten. Arkivfoto: Jonas Olufson.

Analyse

Cybertruslen er slem - og nu kan den desværre blive værre. En traditionel krig, hvor Rusland angriber Ukraine, er slem nok. Men den cyberkrig, alle forventer vil køre parallelt, er godt nyt for hackere og dermed dårligt nyt for danske virksomheder, skriver Jesper Kildebogaard, journalist på Finans.

Læs hele analysen her.

Jesper Kildebogaard er journalist på Finans. Foto: Gregers Tycho. 

Dagens profil

Jens Bruun, der er bestyrelsesmedlem i Jyllands-Postens Fond og Jyllands-Posten Holding, har i en mere end 45 år lang karriere inden for medier indtaget de fleste poster. Men regulær topchef har han aldrig været: »Mine ambitioner er sluttet lang tid før den post. Arbejdet har aldrig skullet fylde mere end 100 pct., da jeg har villet have et liv ved siden af,« siger han. Fredag fylder han 70 år. Læs hele portrættet af ham her.

Jens Bruun i sin store lejlighed midt i Aarhus. Han har brugt en hel del tid på at renovere den, og han leger også gerne snedker i sommerhuset i Nordjylland. Foto: Rikke Kjær Poulsen.

Dagens tal

50

En ny international undersøgelse fra it-sikkerhedsselskabet Check Point når frem til, at der globalt var 50 pct. flere hackerangreb rettet mod virksomheder i 2021 end i 2020.

Og billedet er det samme i Danmark. Ifølge en ny analyse fra organisationen Lederne, der er foretaget blandt over tusind danske ledere, har hver sjette af dem har stået midt i et hackerangreb i løbet af bare ét år.

Børs

Nye kursfald på Wall Street. Tirsdag faldt det brede S&P 500-indeks 1,2 pct. og flirtede dermed endnu engang med en korrektion. Nasdaq-indekset satte sig med 2,3 pct., og Dow Jones faldt 0,2 pct. Onsdag kommer der en melding fra centralbanken, og her vil markedet granske udmeldingen ved mødets afslutning sammen med Fed-formand Jerome Powells efterfølgende pressekonference. Her er den seneste børsberetning. (MarketWire/Reuters)

Debat

Med Kina i baghaven er Rusland mindre sårbar overfor sanktioner. Samhandlen mellem Rusland og Kina vokser eksplosivt. Helt frem til årtusindskiftet var det ellers kun småpenge, der blev udvekslet mellem de to stormagter. I dag er Kina Ruslands største handelspartner.

Krisen i Ukraine viser dog nu, at det ikke kun handler om dollar, rubler og yuan. Men i høj grad også om et strategisk samarbejde, som begge har fordel af, skriver Jan Lund, der er kommentator med base i Singapore.

Jan Lund er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore.

Det sker i dag

 • Erhverv: AMD, AT&T, Boeing, Hyundai, Intel, Archer Daniels Midland og Gjensidige Forsikring leverer årsregnskab.
 • Erhverv: Danmarks Statistik kommer med den europæiske arbejdskraftundersøgelse for tredje kvartal af 2021, detailomsætningsindeks for december 2021 og kvægbestanden per 31. december 2021.
 • Økonomi: Onsdag kommer der en melding fra Federal Reserve, og her vil markedet granske udmeldingen ved mødets afslutning sammen med Fed-formand Jerome Powells efterfølgende pressekonference.
 • Politik: Minister for fødevarer, landbrug og fiskere Rasmus Prehn er kaldt til åbent samråd om trawlforbud i Lillebælt, Storebælt og langelandsbæltet.
 • Statistik fra udland: USA kommer med Engroslagre for december og Salg af nye boliger for december.

PS...

Hvem er den typiske ejer af en Rolls-Royce? Det er vel en ældre mand godt oppe i årene, der nyder sit otium? Forkert. Helt forkert.

Da Rolls-Royce forleden offentliggjorde sine salgstal for 2021, ramte de 5600 solgte biler på verdensplan. Der var ny rekord.

Her fortalte Rolls-Royce samtidig, at den gennemsnitlige Rolls-Royce køber i USA og globalt har en gennemsnitsalder på blot 43 år. Det betyder, at mange købere er i 20’erne og 30’erne, skriver CNN Business.

Læs også
Top job