Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Banker: Lønningerne kan stå foran stort hop | Færre danskere tror, boligen stiger i pris i år | Grøn omstilling truer 14.000 danske job: Industrien indleder jagten på nyt underjordisk erhvervseventyr

GODMORGEN

Ikke det vilde på programmet i dag, men en Briefing Morgen sprængfyldt med nyheder og væsentlige historier. Værsgod.

Nyheder

Banker: Lønningerne kan stå foran et stort hop over hele Norden

De nordiske lande er kommet så godt ud af pandemiens første to år, at de nu kan blive blandt de første, der ryger ud i en mulig overophedning. I særdeleshed kan Danmark, Norge og Sverige, men også Finland, ryge i problemer med stærkt stigende lønninger og priser de kommende år, lyder det i tre nye prognoser fra Nordea, Handelsbanken og SEB. Elektronikkæden Power er en af de virksomheder der allerede nu mærker presset.

Jesper Boysen, adm. direktør i Power, mærker hvordan de stigende energipriser sætter sig i markedet, hvilket i sidste ende vil give stigende priser på elektronikken solgt i kædens butikker. Foto: Linda Johansen.

Færre danskere tror, at deres bolig stiger i pris i år

Hver anden dansker tror, at boligpriserne vil fortsætte i vejret i år trods udsigt til stigende renter. Det er langt færre end samme tid sidste år. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for Home. Også ejendomsmæglerne er blevet mere negative end for et år siden.

Apple leverer salgsrekord og overgår alle forventninger. Trods chipmangel og forsyningsproblemer omsatte Apple i sit første kvartal for 123,9 mia. dollars, hvilket overgår analytikernes estimat på 119,1 mia. dollars. Selskabet kan glæde sig over en salgsrekord og en stigning i salget på mere end 11 procent i forhold til samme periode året før.

Grøn omstilling truer 14.000 danske job: Industrien indleder jagten på nyt underjordisk erhvervseventyr. Med udsigten til, at Danmark mister tusindvis af arbejdspladser inden for olie- og gasområdet, har en stribe organisationer slået sig sammen om en ny erhvervsoffensiv, hvor de vil udnytte oliefelterne til CO2-lagre.

Pengene er væltet ind i verdens største pengetank. Den norske oliefond har haft voldsom medvind på finansmarkederne i 2021. Oliefonden, der bliver betegnet som verdens største pengetank, opnåede sidste år et afkast på 14,5 pct., hvilket svarer til 1.580 mia. norske kr. Det er det næsthøjeste afkast målt i kroner og øre, kun overgået i 2019.

Dansk Energi advarer mod stor gascheck. Begræns støtten til de værdigst trængende mest ellers kan det gå ud over de grønne målsætninger og udfasningen af gasfyring. Sådan lyder rådet fra de store energiproducenters interesseorganisation, Dansk Energi, til regeringen i de forestående forhandlinger om en hjælpecheck til danskere, der er trængt på privatøkonomien af de rekordhøje gaspriser.

Den danske vinplatform Kobaj melder om et forrygende 2021. Selskabet har solgt over 225.000 flasker i det forgangne år - og det har resulteret i en tredobling af både omsætningen og medarbejderstaben. Og det Efter kun lidt over to år i drift.

MT Højgaard-formand klar til at sætte turbo på væksten med ny topchef. Det i mange år vingeskudte MT Højgaard er i markant bedre forfatning, konstaterer bestyrelsesformand Carsten Dilling. Derfor mener han, at den nye topchef Henrik Mielkes vigtigste opgave er at gribe vækstmulighederne. Det er Mielke med på, og lover derfor heller ingen revolutioner, men snuden i vækstsporet.

Professor i søvnsygdomme: 20-30 procent af de voksne sover for lidt. Men selvom du synes, du sover dårligt om natten, er det ikke nødvendigvis rigtigt. Men det er vigtigt at sove otte timer om natten og stå op på det samme tidspunkt hver dag, fortæller professor i søvnsygdomme Poul Jørgen Jennum.

Det skriver andre

Efter flere år med millionun­der­skud: Joe & The Juice sætter turbo på amerikansk satsning. Efter periode med store underskud vil Joe & The Juice vokse sig dobbelt så stor frem mod 2025. USA bliver afgørende. (Børsen - låst artikel)

Mærsk og Skatteministeriet kæmper om milliarder. Da A.P. Møller Mærsk i 2017 solgte Maersk Oil til franske Total, var det udadtil afslutningen på et langt dansk olieeventyr. Men for myndighederne var sagen en ganske anden. (Business – låst artikel)

Fagforbundet 3F har konstitueret hidtidige næstformand Tina Christensen som formand efter Per Christensen, der tidligere på ugen forlod posten. Tina Christensen vil fungere som formand frem til en kommende, ekstraordinær kongres, der afholdes den 24. til 29. september. (Ritzau)

Erik Bjerager overtog en konkurstruet avis og efterlader den med trecifret millionbuffer. Siden 2009 er Kristeligt Dagblads omsætning steget med 45 pct. og avishusets egenkapital forbedret med 164 pct. til en velpolstret størrelse på 140 mio. kr. Nu skal en ny ledelse overtage og bygge videre på den gamle avisforretning i en digital tidsalder. (MediaWatch)

Gik du glip af

...af vores nyeste satsning om krisens købmænd, der bruger de mange penge tjent på coronakrisen på at booste kerneforretningen, så catch up og læs med her:

Opgaven med at kvikteste danskerne for corona har i løbet af de seneste par år været en ganske lukrativ forretning for de private aktører. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Tendens

De seneste 30 år har budt på alvorlig butiksdød blandt dagligvarebutikker i danske landsbyer, men nu vender de lokale købmand tilbage til de små byer - på folkeaktier. Butikkerne er essentielle for sammenhæng, foreningsliv og jobskabelse i lokalsamfundene, peger aktørerne på og kalder tendensen »andelsbevægelsen 2.0«.

Indsigt

»Det her kan blive ret historisk«. Efter en række store sager mod techgiganterne glæder Margrethe Vestager sig over de nye EU-love, der med to store lovpakker  fremover skal regulere techbranchen. Lovene skal rette op på det, som konkurrencesagerne har løftet låget for, forklarer hun: »Det er et wakeup-call uden en snooze-knap.«

Margrethe Vestager har mange gange stået på talerstolen og præsenteret en sag, rettet imod tech-giganter som Google og Amazon. Men en stor konkurrencesag med en række appelmuligheder kan tage 5-7 år eller endnu mere. Foto: AP Photo/Thierry Monasse.

Læs i øvrigt hele vores serie om de nye tech-love, der for alvor skal prøve at lægge arm med og tæmme de amerikanske IT-giganter.

Finans fakta

Hver tredje leder har håndteret sexchikane indenfor det seneste år. Hver tredje leder med HR-ansvar svarer i en medlemsrundspørge fra interesseorganisationen Lederne, at de selv eller virksomhedens HR-afdeling indenfor det seneste år har fået henvendelser fra ledere eller medarbejdere, der har været udsat for ting, som de ikke ønsker. Mediernes fokus på sexchikane og sexisme på arbejdspladsen har gjort det lettere at tale om, lyder det fra danske ledere.

Grafik: Finans.

Dagens profil

Klaus Kjærulff var tæt på at skabe dansk storrederi, men han endte i stedet med at få en fyreseddel. Klaus Kjærulff var i 2007 tæt på at skabe en ny dansk shippingkæmpe, da han som topchef for Torm forsøgte at fusionere med rivalen Norden. Men fusionen faldt til jorden og forholdet til den græske hovedejer var så anstrengt, at han i stedet blev fyret i 2008. Trods det ser han sin tid i Torm som et højdepunkt i en 53 år lang karriere i dansk skibsfart. På søndag fylder han 70 år.

Klaus Kjærulff begyndte som 17-årig sin karriere i handelsvirksomheden ØK, som i de år var ved at bygge en af verdens første containerflåder. Siden kom han til det danske rederi Torm. PR-foto.

Dagens tal

23

Så mange milliarder kroner deponerede danskernes i deres pengeinstitut sidste år. Det viser nye tal fra Nationalbanken. Og det er faktisk noget mindre end tidligere år. Således satte danskerne omkring 60 millarder ind i pengeinstitutterne i både 2020 og 2019. Og der er også nok at tage af. For trods negative indlåndsrenter havde danskerne 1042 milliarder stående i pengeinstitutter ved udgangen af 2021.

Børs

Endnu en gang svingede markedet fra minus til plus. Pæne plusser til alle tre toneangivende indeks i de første handelstimer blev i aftes vendt til røde tal ved lukketid på New York-børsen i Wall Street. S&P 500-indekset faldt med 0,5 pct., og Nasdaq-indekset bakkede 1,4 pct. Dow Jones-indekset nøjedes med et tab på 0,02 pct. Her er den seneste børsberetning. (MarketWire/Reuters)

Debat

Sæt meditation på skoleskemaet – den mentale båndbredde er udfordret. Særligt blandt de yngre generationer er der vækst i andelen, der lider mentalt. Jeg tror, at vejen til et bedre og mere balanceret samfund kommer gennem et højere bevidsthedsniveau – at vi faktisk kan se og mærke, hvad vi har gang i, skriver selvstændig topleder-rådgiver Kim Bisgaard.

Det sker i dag

  • Erhverv: Colgate-Palmolive, Electrolux, Fingerprint, Hennes & Mauritz NNIT, Samsung, SSAB, Telia, Volvo og Wartsila leverer årsregnskab.
  • Erhverv: Kronprinsesse Mary overrækker Women’s Board Award uddeles i dag for 8. gang i Danmark. Kravene for at være kvalificeret indebærer, udover dokumenterbare resultater i bestyrelsessammenhæng, at man besidder en personlighed og karakter, der gør prismodtageren til en værdig og inspirerende rollemodel for alle uanset køn, alder, nationalitet og etnicitet.
  • Erhverv: Danmarks Statistik udgiver konjunkturbarometer for erhvervene i januar 2022.
  • Statistik fra udland: Fra Eurozonen kommer der M3-pengemængde for december, foreløbig forbrugertillid for januar, servicetillid for januar og økonomisk tillid for januar. Derudover kommer Tyskland med BNP-vækst for fjerde kvartal, mens USA kommer med PCE-kerneprisdeflator for december, privatforbrug for december og et foreløbigt Michigan-tillidsindeks for januar.

PS...

Der er i de senere år sat mere og mere fokus på medarbejdertrivsel og bliver det fortsat. Og nu viser en ny undersøgelse, at øget indflydelse på ens arbejde også giver mere trivsel hos den enkelte ansatte. Det er jo ikke bare en fordel i forhold til at fastholde medarbejdere i en tid, hvor riget fattes kvalificeret arbejdskraft, men vel egentlig også lige så logisk, som amen i kirken. Nu er det altså bevist.

Læs også
Top job