Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Strømmen af nye investorer har øget risikoen for manipulation | Revisorbranchen strides internt om sin egen fremtid | Christian Stadil vil børsnotere milliardfirma

GODMORGEN

Der er lidt for enhver smag i dagens morgenbriefing. Her er et dugfrisk nyhedsoverblik. God læselyst.

Nyheder

Strømmen af nye investorer har øget risikoen for manipulation

Flokken af nye investorer, som er trådt ind på aktiemarkedet i Danmark de seneste to år, har øget risikoen for tilfælde med markedsmanipulation på børserne. Primært fordi de ofte ikke har nok viden om reglerne på området. Det siger flere danske eksperter som reaktion på en opsigtsvækkende sag. »Kombinationen af nye investorer, tiltagende risikolyst, de sociale medier og et stigende antal aktier i mindre, likvide virksomheder har bidraget til, at man skal holde tungen lige i munden«.

Revisorbranchen strides internt om sin egen fremtid

Det knager og knirker i fugerne i revisionsbranchen. Der er intense diskussioner og dyb uenighed om, hvad branchens ellers respekterede og magtfulde organisation, FSR - danske revisorer, skal med sig selv. Finans har talt med en lang række kilder, som beskriver en uenighed, som har ulmet længe, måske i flere år, men lige nu spidser til.

Hvis FSR beslutter sig for at indgå et tæt partnerskab med Dansk Erhverv, er der stor risiko for, at revisorernes tillid lider skade. Det vurderer Claus Holm, professor i revision, Aarhus Universitet. Foto: Ilan Brender.

Milliardkoncern er kommet i mål med at miste kunder. Tilbage i foråret 2021 påbegyndte Deloitte en manøvre, der gik ud på at skære »et betydeligt antal« kunder væk fra revisionsforretningen, og nu er selskabet kommet i mål. »Det har kostet os noget på den korte bane, men på den lange bane er jeg sikker på, at det er en fantastisk investering. Hvis det kan give vores medarbejdere arbejdsglæde, er det alle pengene værd,« siger Henrik Wellejus, chef for Deloittes store revisionsben.

Danske transportselskaber er klar til at spille med musklerne. De danske logistikselskaber har tjent styrtende med penge under coronakrisen, hvor flaskehalse har fået fragtpriserne til at stige kraftigt. Nu står opkøb højt på ønskelisten for flere af de såkaldte speditører, som gør klar til at sende kontanterne i arbejde.

Artiklen er en del af FINANS’ nye serie om ”pandemiens booster-profit”, hvor redaktionen har kigget nærmere på de dele af dansk erhvervsliv, der høstede ekstraordinære milliongevinster som følge af coronakrisen. Læs om de nye muligheder, der har åbnet sig på seriesiden her.

Novo Nordisk vil rydde op efter sig selv. Novo Nordisk sætter nu for alvor kampen ind mod de mange millioner engangssprøjter, som hvert år havner på lossepladser og i forbrændingsanlæg, efter de er blevet brugt af diabetespatienter verden over.

Nyt udspil glæder erhvervslivet. Dansk erhvervsliv vil være med til at spille en aktiv rolle i arbejdet med at fremme de danske værdier og interesser i udlandet. Danske virksomheder er nemlig nogle af de bedste ambassadører for Danmark. Sådan lyder det fra erhvervsorganisationen DI i en reaktion på regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi, som blev præsenteret mandag.

Virksomheder hyrer nye ansatte i lyntempo. En ny undersøgelse viser, at 15 pct. af de danske lønmodtagere har skiftet job i det seneste år. I mere end halvdelen af tilfældene, 53 pct., gik der mindre end to uger fra jobansøgning til en ansættelseskontrakt var på plads.

Ryanair vil gerne åbne baser i Ukraine. Det irske lavprisselskab ser mulighed for at placere op mod 20 fly i Ukraine, hvis landet fortsat ser mod vest og ikke invaderes af Rusland.

Stadil vil børsnotere milliardfirma i Kina. Christian Stadil planlægger at sende milliardforretningen Ovodan Egg Group på den nye børs Beijing Stock Exchange i Kina. Det fortæller den kendte erhvervsmand, efter han i sidste uge på Facebook teasede med planerne om en børsnotering på den nye børs: »I det fald, at det lykkes, vil vi nok være de første vesterlændinge uden kinesisk baggrund, der børsnoterer et selskab i Kina«.

Christian Stadil er ejer af og adm. direktør for Thornico-konglomeratet, der rummer en lang række selskaber, heriblandt Ovodan. Foto: Gregers Tycho.

Det skriver andre

Brat opvågnen for aktieinvestorer: Ti C25-aktier har nu tabt mindst 25 pct. fra toppen – investor. Store danske aktier er sendt ud i dybe fald. De mange private, som de seneste år er strømmet mod markedet, mærker nu for alvor, aktierisikoen udfolde sig. (Børsen - låst artikel)

Orphazyme udpeger Anders Vadsholt som ny direktør. Anders Vadsholt skifter jobbet som finansdirektør ud med titlen som administrerende direktør i Orphazyme fra den 1. april. Anders Vadsholt skal erstatte Christophe Bourdon, der træder tilbage, da han skal være topchef i Leo Pharma. (Marketwire)

Iværksætter vil sørge for flere kvindelige iværksættere. Iværksætter og journalist Josefine Volqvartz fra Kvindekompagniet har sat sig for at skabe »en bedre verden« med øget ligestilling og muligheder. (Business – låst artikel)

Gik du glip af...

I dag tager Landsretten hul på en interessant sag, hvor advokatfirmaet Bech-Bruun skal forsvare sig mod et historisk stort erstatningskrav på 1,2 mia. kr. fra Skattestyrelsen. FINANS har placeret journalist Lone Andersen på tilskuerpladserne, så forvent at læse meget mere i de kommende dage. Her et hurtigt brush-up:

  • Sagen: Formelt handler det om den udbytteskandale, som rullede hen over Danmark over flere år, hvor et netværk af udenlandske forretningsfolk lænsede den danske statskasse for milliarder ved at have fået refunderet udbytteskat uretmæssigt.
  • Perspektivet: Sagen i denne uge skal finde svar på, hvorvidt Bech-Bruun med sin rådgivning af nogle af de udenlandske forretningsfolk bidrog til svindlen. Eller om Bech-Bruun reelt ikke kunne vide, hvad klienten havde i sinde at bruge rådgivningen til. Hvis Bech-Bruun skulle tabe sagen, vil det sende et signal om, at advokater skal være meget forsigtige, når de rådgiver klienter.
  • Forventningerne: »Dette er mastodonterne, der slås,« konstaterer juraprofessor Michael Gøtze. Han skal i den grad selv følge sagen, og han tør ikke sætte odds på, hvem der står til at vinde sagen.

Kammeradvokatens Boris Frederiksen (tv.) og topchefen Steen Rode fra Bech-Bruun tørner i danne uge sammen i landsretten. Illustration: Anders Thykier

Analyse

Det store comeback til den globale geopolitiske risiko. Der er for alvor smidt grus i den store globale frihandel. Især Ruslands-krisen og også en voksende udfordring med Kinas tiltagende aggressive fremfærd på den politiske og økonomiske scene bør give hovedbrud. Ingen har fantasien til at forestille sig, hvilke ulykker de store spændinger mellem verdens stormagter kan udløse. Men der er i høj grad noget at bekymre sig over, skriver virksomhedsredaktør på FINANS Søren Linding i dagens analyse.

»Det internationale samarbejde har ikke fået det nemmere på den anden side af corona-pandemien med en ulig økonomisk genopretning, der risikerer at skabe endnu større skel mellem verdens førende magter og i stigende grad overlader især de fattige lande til at klare sig selv.« Foto: Stine Bidstrup

Finans fakta

Metropol dominerer: Her er de største oversøiske ruter. De oversøiske flyruter har været hårdest ramt under coronakrisen. Lukkede grænser og skrappe restriktioner har lagt en voldsom dæmper på trafikken mellem kontinenterne. London har ruterne med de fleste flyvninger til interkontinentale destinationer. Trafikken vokser, men der er langt til niveauet fra før coronakrisen.

London er den europæiske destination med de fleste oversøiske ruter. Grafik: Jens Erik Rasmussen.

Dagens profil

Fra gruppeformand til transportdirektør.

Karsten Lauritzen vil som ny direktør for transportområdet i Dansk Industri holde fast i sin dresscode fra Christiansborg: Det blå jakkesæt og den hvide skjorte.

Men det nye arbejdsliv, som han skal bevæge sig rundt i, både håber og tror han bliver markant anderledes end tilværelsen som politiker for Venstre.

»Som politiker ved man aldrig, hvad dagen bringer, og den uforudsigelighed betyder, at man ikke kan arbejde så effektivt, som man gerne vil,« siger han.

»I DI Transport regner jeg med en høj grad af forudsigelighed, og jeg forventer at kunne finde ro til at arbejde strategisk og langsigtet for i sidste ende at kunne være med til at ændre noget til det bedre.«

Læs hele interviewet med den nye direktør her.

Karsten Lauritzen begynder i dag som direktør i DI Transport under Dansk Industri og tager dermed afsked med dansk politik. Han kom i Folketinget i 2007. Foto: Miriam Dalsgaard.

Dagens tal

125

Oliepriserne fortsætter med at stige. Det blev mødt med skepsis, da analytikerne i investeringsbanken Goldman Sachs for nylig tilkendegav, at en oliepris på 100 dollars pr. tønde var inden for rækkevidde. Men nu mener den amerikanske storbank JPMorgan Chase & Co., at prisen på råolie fra Nordsøen vil kunne nå op i 125 dollars pr. tønde mod slutningen af i år. Krisen langs den russisk-ukrainske grænse er blot én faktor, der præger olieprisudviklingen.

Børs

Stort plus til teknologiaktier på Wall Street. Det teknologitunge Nasdaq-indeks voksede mandag med hele 3,4 pct. Det brede S&P 500 steg 1,9 pct., mens Dow Jones-indekset blev noteret for et plus på 1,2 pct. Markederne har været præget af markante faldt frem mod og efter sidste uges møde i den amerikanske centralbank. Trods gårsdagens fremgang til Nasdaq er indekset registreret for den ringeste januar måned siden 2008. De kommende dage byder på en byge af regnskaber fra børsens største selskaber heriblandt Alphabet, Amazon og Exxon Mobil. Her er den seneste børsberetning. (MarketWire/Reuters)

Debat

Ordentligheden vandt. »I dag, når vi smider mundbindet, vil jeg kåre en vinder på tværs af uenighed og hen over yderpunkter: Ordentlighed. Ordentlighed kom så uskadt gennem pandemien, at galninge og svindlere blev usvækket lyst i hovedet med en 6000 lumen pære; konspirationshåndværkere og kompensationssnydere nåede aldrig at blive folk, som ordentlige mennesker giver hånden. De førstnævnte må nu finde anden næring til deres patologiske mistro og had end coronaen,« skriver Anders Heide Mortensen.

Anders Heide Mortensen er kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Novozymes, GM, Ossur og Paypal leverer årsregnskab.
  • Statistik fra udland: Japan udgiver arbejdsløshed for december og PMI-industri for januar, Tyskland udgiver arbejdsløshed for januar samt industri-, service, og samlet-PMI for januar, Eurozonen udgiver industri-PMI for januar og arbejdsløshed for december, og USA udgiver industri-PMI for januar, anlægsinvesteringer for december samt industri-ISM for januar.

PS...

Her er Danmarks største skatteydere. Skattestyrelsen har netop offentliggjort sin årlige liste over, hvilke virksomheder der betaler mest i skat. Novo Holdings og Kirkbi ligger øverst på top 100- listen, som du kan se her. Samlet set har de danske virksomheder betalt 66 mia. kr. i selskabsskat, hvilket er knap 6,4 mia. kr. mindre end i 2019.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.