Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Blød dansk sanktions-kontrol møder hård kritik | Regeringens »urimelige« coronaregler koster dyrt | Amazon i voldsom modvind

GODMORGEN

Forhåbentlig havde du en god påskeferie, hvor der blev tid til at slappe lidt af. Men nu er det slut, for nyhedsstrømmen er begyndt at buldre løs igen. Her kan du tage første dyk ned i den med Finans' morgenbriefing. God fornøjelse.

Nyheder

Blød dansk sanktionskontrol møder nu hård kritik

Bag en dør i Erhvervsstyrelsen ligger der et "hemmeligt rum", hvor der sidder 8-10 medarbejdere og knokler. De har pludselig fået travlt. Det er dem, der har til opgave at holde styr på, om danske virksomheder overholder alle de sanktioner, der er haglet ned over Rusland, siden Putin besluttede sig for at angribe Ukraine. Erhvervsstyrelsen har til opgave at håndtere implementeringen af sanktionerne, men fokuserer mindst lige så meget på vejledning som på kontrol. Flere eksperter advarer om, at det kan gøre sanktionerne mindre effektive.

Med historisk hårde sanktioner indført i kølvandet på Ruslands angreb på Ukraine har Signe Flege fået travlt. Hun er chef for det 10-mand store kontor i Erhvervsstyrelsen, som skal sikre, at danske virksomheder holder sig inden for sanktionsreglerne. Foto: Gregers Tycho 

Regeringens »urimelige« coronaregler koster virksomheder dyrt

Virksomheder skal anmelde arbejdsulykker på stribe, fordi coronasmitte blandt virksomhedernes ansatte skal registreres som arbejdsulykke.

Resterne af hypet donutkæde sælges for tæt på millionbeløb. Efter en bragende konkurs og efterfølgende genopstandelse, er det oprindelige bo efter den hypede donutkæde Bronuts endelig blevet redegjort for. Finans har fået indsigt i opgørelsen.

Türker Alici (th) og Ninos Oraha (tv), åbnede de første Bronuts-butikker i 2019. Dengang var der meterlange køer foran samtlige af de 13 butikker rundt om i landet. Foto: Stine Rasmussen.

Amerikanernes fiskeforbrug finansierer Ruslands krigsmaskine. På trods af et nyligt amerikansk forbud mod import af russisk-fanget fisk, strømmer der stadig massevis af fisk og skaldyr fra Rusland ind over de amerikanske grænser - via forarbejdning i Kina.

Privatinvestorer holder igen i uroligt aktiemarked. Nordnet og Saxo Bank mærker, at investorernes investeringslyst svækkes, så snart bølgerne går højt på aktiemarkedet. Siden årsskiftet er antallet af nye kunder, der skriver sig op hos investeringsbankerne, aftaget en smule, viser tal.

Det skriver andre

Regeringen vil firdoble mængden af strøm fra sol og vind. Regeringen vil i dag fremlægge et udspil, der skal gøre Danmark uafhængig af russisk gas. Ifølge DR er et af forslagene, at Danmark skal have dobbelt så meget strøm fra vind og ti gange så meget strøm fra sol i 2030. Det kan godt lade sig gøre, men tager meget lang tid, lyder det fra professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen. Han anbefaler, at man i kombination med vedvarende energi sikrer langt mere fjernvarme. Og sikrer, at Danmark elektrificerer 70 procent af industrien. (DR)

SF og V vil skrotte gasfyr og gøre Danmark uafhængig af naturgas. Står det til to partier - Venstre og SF - skal Danmark gøre sig helt uafhængig af naturgas, og det skal ske senest ved udgangen af 2027. Boliger med gasfyr skal i stedet opvarmes ved hjælp af grøn fjernvarme eller varmepumper. (Ritzau)

Italiens premierminister Mario Draghi, som tidligere har været præsident for Den Europæiske Centralbank, mener at Europa kan gøre sig uafhængig af russisk gas og olie »tidligere end forventet«. Italien får selv cirka 40 pct. af deres gas fra Rusland. (Politico)

Putin: Vesten har scoret selvmål. Vladimir Putin sagde i en tale mandag, at Vestens sanktioner mod Rusland er et økonomisk »selvmål«. Han uddybede sit synspunkt med en mening om, at sanktionerne i sidste ende har ført til en forværring af økonomien i Vesten. (Jyllands-Posten)

Det franske kosmetik-mærke L'Occitane har valgt at lukke alle forretninger i Rusland. Det sker efter massiv kritik på sociale meder. Kæden sagde ellers i sidste uge, at de ville holde deres butikker åbne trods krigen i Ukraine. (BBC)

Gik du glip af...

Fik du læst Finans' serie, hvor en række topfolk fortæller om at vågne op til en ny verdensorden efter Ruslands angreb på Ukraine? Her får du lige et par uddrag og links til hele interviews:

Verden var ikke, som de troede. En række danske topfolk fortæller om at vågne brat op til en ny verdensorden. En ny virkelighed, som virksomhederne først nu skal til at forstå efter Ruslands invasion af Ukraine. Illustration: Anders Thykier.

Indsigt

Amazon i voldsom modvind med storstilet droneprojekt.

I ni år har Amazon forsøgt at få droner til at levere pakker. Men trods et samlet budget på 13 mia. kr. og 1000 ansatte er det ikke lykkedes endnu, viser interne dokumenter.

Frygten for at sakke bagud har fået Amazon til at slække på sikkerheden, lyder det fra både nuværende og tidligere ansatte på Amazons droneprogram.

»Nogen skal slås ihjel eller komme alvorligt til skade, før de vil tage sikkerhedsspørgsmålet alvorligt,« siger Cheddi Skeete, som indtil for nyligt var i en chefstilling i Amazons droneprogram.

Læs hele artiklen her.

Foto: PR

En af de flere forskellige drone-typer, som Amazon har udviklet og tester. De første seks år blev alt udviklet fuldstændig fra bunden, hvilket kostede Amazon tid, fortæller tidligere ansatte. Foto: PR

Dagens profil

Petr Cermak er ny topchef i Telia Danmark. Han og familien bor fortsat i Stockholm, men det er kun, indtil familiens fire børn er færdige med skoleåret. Så kalder Danmark. »Som leder af Telias danske forretning er jeg selvfølgelig nødt til at bo her. Vi er meget begejstrede for at skulle rejse til Danmark,« siger Petr Cermak.

»Jeg har rejst som konsulent over hele verden de seneste 15 år. Min kone mener, at jobtilbuddet er kulminationen på de erfaringer, som jeg har samlet op gennem mange år. Hun støtter mig fuldt ud,« siger Petr Cermak. Foto: Stine Bidstrup.

Dagens tal

200.000

Arbejdsløsheden i Moskva kan stige voldsomt. Cirka 200.000 borgere i Moskva er i fare for at miste deres job, efter udenlandske virksomheder har valgt at suspendere arbejdet eller helt at trække sig ud af det russiske marked. Det siger byens borgmester, Sergej Sobjanin.

Børs

Hvordan har markederne udviklet sig? Her er den seneste børsberetning.

Debat

Ledere er der ingen af, når staten beskriver teenageforældre anno 2022. I en rådgivningsvideo til teenageforældre, som Sundhedsstyrelsen har udarbejdet, er forældrene til unge mennesker blanke som spejle, når et dilemma dukker op. Alt er bekymrende, alt er farligt. Den type mennesker kan ikke lede ret meget, og det er her, at dansk erhvervsliv kan få en udfordring om nogle år. De unge skal kodes om i hjernen, skriver Anders Heide Mortensen.

Anders Heide Mortensen er kommentator og kommunikationsrådgiver.

Det sker i dag

  • Erhverv: Hasbro, Halliburton, Netflix, Lockheed Martin, LOreal og IBM kommer med regnskab for 1. kvartal.
  • Økonomi: Den Internationale Valutafonds (IMF) cheføkonom, Pierre-Olivier Gourinchas, holder pressemøde om organisationens seneste prognose for udviklingen i verdensøkonomien. Og Verdensbanken præsenterer en ny rapport om udsigterne for udviklingen i den finansielle stabilitet i verdensøkonomien.
  • Politik: Statsministeriet holder pressemøde i Spejlsalen om regeringens reformudspil ”Danmark kan mere II”. Udspillet vil blandt andet handle om, hvordan Danmark kan accelerere den grønne omstilling og hurtigere blive uafhængig af russisk gas.
  • Domstole: Østre Landsret ventes at holde retsmøde om varetægtsfængslingen af en kvinde, der sigtes for hvidvask af 32 milliarder kroner gennem Danske Banks filial i Estland. Kvinden blev i december 2021 udleveret fra England.
  • Øvrigt: I dag offentliggøres finalisterne til uddelingen af Danmarks nationale designpris, Danish Design Award.

PS...

Tesla-stifter og multimilliardær Elon Musk forstår at skabe overskrifter. Gennem den seneste tid har den sydafrikansk-fødte iværksætter været i vælten på grund af sit forsøg på at købe det sociale medie Twitter for over 290 mia. kroner.

Nu tiltrækker verdens rigeste mand sig endnu engang opmærksomhed. I et interview med frontfiguren for konference-virksomheden TED, Chris Anderson, siger Musk blandt andet, at han ikke ejer et hus, og at han i stedet sover hos forskellige venner, som vil lade ham låne et gæsteværelse.

Elon Musk talte med TED-frontfiguren Chris Andersen i forbindelse med åbning af Teslas såkaldte "giga-fabrik" i Texas. Foto: Ryan Lash/TED Conferences, LLC/AP

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.