Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Gældskrise i Europa spøger igen | Det er blevet markant dyrere at være dansker | Konkursfrygt truer byggebranche

GODMORGEN

Så er vi igang igen efter en forlænget weekend. Masser af nyheder og relevant læsestof på Finans.dk - start her med overblikket i Briefing Morgen.

Nyheder

De høje renter bekymrer: Gældskrise i Europa spøger igen

En række sydeuropæiske lande har øget deres gæld, siden gældskrisen rasede i 2011. Med de seneste rentestigninger nærmer de sig igen et »kritisk« punkt, advarer Deutsche Bank.

Gældskrisen i Sydeuropa bølgede igennem flere år og sendte landene ud i en dyb krise. Foto: AP

Verdensbanken advarede tidligere i år om, at en række udviklingslande balancerer på randen af en gældskrise. Nu advarer storbanken Deutsche Bank om, at det samme gælder en række sydeuropæiske lande. Foto: AP.

Festen er aflyst: Konkursfrygt truer byggebranche

Efter flere års byggeboom presses flere virksomheder af stigende priser. Dermed er tidligere tiders optimisme og fremgang i byggeriet er afløst af krisestemning, tiltagende spændinger og konflikter mellem branchens aktører. Sådan lyder vurderingen fra en af landets førende konkursadvokater.

Det er blevet markant dyrere at være dansker. Alene dagligvarer, el og benzin koster ifølge Nordea en typisk familie med to børn 16.000 kr. mere om året end i 2021. Oveni det kommer en helt uforudsigelig varmeregning, dyrere boliglån og mange andre store og små prisstigninger. Og der er mere i vente ifølge storbanken.

Rublen står imod. Den russiske regering har iværksat en række initiativer for at redde Ruslands møntfod, rublen. Det ser - indtil videre - ud til at have givet pote. For selvom rublen styrtdykkede i forhold til dollaren i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine, så har den genvundet terræn og har indtil videre klaret sig bedst blandt de største valutaer i 2022.

Faresignalerne lyser for boligudlejere. Markedet for erhvervsejendomme er stadig sundt, men det knirker flere steder. Faresignalerne er bl.a. begyndt at lyse for boligudlejere, viser Realkredit Danmarks temperaturmåling af erhvervsejendomme for første kvartal.

Prisen for Kinas berygtede strategi stiger og står til at ramme globalt. Trods stigende omkostninger holder den kinesiske regering fast i sin berygtede nultolerance-strategi over for coronavirus. Det kan i sidste ende få konsekvenser for den globale økonomi.

Fødevarepriserne er under massivt pres verden over. Flere lande tyr til forbud mod diverse eksporter for at forhindre, at deres egne befolkninger skal mangle basale råvarer til fødevareproduktion. Det gælder blandt andet Indien, hvis regering meddelte fredag, at det fra lørdag blev forbudt at eksportere hvede fra Indien.

Det skriver andre

Fra mandag anbefaler EU ikke længere, at passagerer som hovedregel skal bære mundbind i lufthavne og på fly. Hvis mundbind er obligatoriske i afgangslandet eller på destinationen, skal det dog stadig bæres under flyvningen. Det gælder blandt andet i Tyskland, hvor et mundbindskrav på fjerntog og fly gælder frem til 23. september. (Ritzau/DPA)

På storindkøb i telebranchen. Emirates Telecommunications Group Company - også kendt under navnene Etisalat Group og e& - har købt 9,8 pct. af britiske Vodafone. Det har kostet telekommunikationskoncernen fra De Forenede Arabiske Emirater 4,4 mia. dollars eller omtrent 31,5 mia. kr. Etisalat bedyrer dog, at man ingen intentioner har om at købe majoriteten i Vodafone. (Bloomberg)

Nye spionage-skandale med det kontroversielt overvågningsprogram. Bekymringerne over brugen af det kontroversielle spionprogram Pegasus vokser blandt europæiske magthavere. Senest har flere sager set dagens lys i Spanien, og også i Danmark har myndighederne øjnene rettet mod truslen fra fremmede efterretningstjenesters aflytningsaktiviteter. (JP)

"Oraklet" fra Omaha på førstepladsen. Warren Buffetts investeringsselskab Berkshire Hathaway er for første gang nummer ét på erhvervsmagasinet Forbes’ ”Global 2000”-liste. Dermed må den kinesiske bank ICBC må efter ni år i træk som nummer et nøjes med en andenplads.

ABC om....

Tiden nærmer sig, hvor danskerne skal til stemmeurnerne. Og nok en gang handler det om EU - denne gang om forsvarsforbeholdet. Men - og uden at dømme nogen i øvrigt - så er en del måske lidt i tvivl om, hvad det egentlig er, vi skal stemme om, og hvad det egentlig er for forbehold Danmark har militært i forhold til EU. Men frygt ikke. Jyllands Postens korrepsondent i Bruxelles giver dig her et overblik, så du er rustet i stemmeboksen.

Indsigt

En højdramatisk krise udspillede sig i krypto-miljøet i sidste uge. Kryptovalutaen TerraUSD faldt pludseligt først med 30 pct. tirsdag og onsdag endnu mere, så den samlet var nede med 70 pct. Og selvom udsving ikke er noget nyt for kryptovalutaer, så er TerraUSD en såkaldt stable-coin, der skulle udmærke sig ved altid at være ret præcist 1 dollar værd - altså indtil nu.

Kryptovalutaer som bitcoin har altid været volatile og kunne stryge op og ned i værdi. Men at en af de store stable-coins nu er faldet voldsomt i værdi, skulle efter planen have været helt umuligt. Arkivfoto: Dado Ruvic/Reuters

Finans fakta

Købelysten falder hos storforbruger af danske boligobligationer. Engang skulle japanske investorer altid have en eller flere danske boligobligationer med hjem, når de var ude at købe ind. Sådan er det ikke længere.

Kilde: Japans Finansministerium/Totalkredit.

Dagens profil

En voldsom medspiller har formet karrieren. Jesper Holt Jensen har i hele sin karriere arbejdet på vestkysten, hvor han forsøger at gøre den voldsomme natur til en medspiller: »Det giver ikke gode resultater at arbejde imod naturen«. Som chef for Thyborøn Havn er han øverst ansvarlige for en af landets forposter mod det brusende, men vigtige hav mod mod vest. I dag fylder han samtidig 60 år.

Jesper Holt Jensen har siden 2014 været direktør for Thyborøn Havn. Foto: Anette Roien

Jesper Holt Jensen har siden 2014 været direktør for Thyborøn Havn. Foto: Anette Roien.

Dagens tal

2.430

Umiddelbart ikke noget specielt højt tal. Men når det handler om milliarder, så bliver tallet enormt. Værdien repræsenterer, ifølge CNN, verdens mest værdigfulde selskab pt. Nemlig det arabiske olieselskab Saudi Aramco, der med de kraftige prisstigninger på olie det seneste år alene i første kvartal i 2022 har præseteret et overskud på 282 mia. kr. En stining på 80 pct. i forhod til året før.

Debat

Når din bedste ven bliver din fjende. Den universelle medvind fra lave og faldende renter giver ikke længere medvind til investorerne, og det kan mærkes. Især fra én front er forskellen stor, meget mærkbar og afgørende for dit dårlige investeringsafkast hidtil i 2022, skriver Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet, i ugens første klumme.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Det sker denne uge

Den kommende uge byder på regnskaber fra bl.a Rockwool, Brøndby IF og Parken Sport & Entertainment kommer med deres seneste regnskaber. Du kan få et overblik over den kommende uge her. Men vi giver dig også lige mandagens program:

  • Erhverv: Rovsing kommer med regnskab for tredje kvartal, mens Orphazyme og Ryanair kommer med årsregnskab.
  • Statistik: Danmarks Statistik udgiver BNP-indikator for første kvartal af 2022 og producent- og importprisindeks for varer i april 2022.
  • Statistik: Finans Danmark kommer med lånetilbud for april 2022.
  • Udland: EU-kommissionen forventes at udsende en opdateret version af økonomiprognosen for 2022. Heri vil der indgå følgerne af krigen i Ukraine.
  • Statistik fra udland: Japan kommer med producentpriser for april, Kina kommer med detailsalg for april og industriproduktion for april, Eurozonen kommer med handelsbalance for marts, og USA kommer med Empire Manufacturing for maj.

PS...

Regent i et halvt århundrede. I den lidt mindre erhvervsorienterede ende er den kommende uge helt speciel for en helt speciel dansker. Dronning Margrethe kan nemlig fejre 50 års jubilæum som dronning. En bedrift som ingen andre danske regenter har formået. Godt nok var den præcise dato 14. januar, men på grund af corona er festlighederne udskudt til at begynde i denne uge. Til gengæld fortsætter fejringen helt til september.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.