Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter - 2022

Omsætter for 100 millioner ved siden af jura-studiet | Stigende udgifter er gift for boligkøbere | Rekordbillige flybilletter lige nu

GODMORGEN

Masser af aktualitet og interessant viden venter dig forude i dagens første opdatering fra Finans. Her er Briefing Morgen.

Mette Frederiksen vender ryggen til kinesiske kæmper i grøn Nordsø-plan

Kinesiske vindmølleproducenter står på spring til at indtage Europa, men står det til statsminister Mette Frederiksen, skal de ikke være med, når Nordsøen skal omdannes til et gigantisk grønt kraftværk.

Hvis det står til statsminister Mette Frederiksen, skal den hårdt pressede vindindustri i Europa ikke bekymre sig om billige kinesiske vindkæmper i kampen om kommende havvindmølleparker i Nordsøen. På billedet er statsministeren i samtale med Ørsteds topchef, Mads Nipper, på Marienborg nord for København. Foto: Gregers Tycho

Hvis det står til statsminister Mette Frederiksen, skal den hårdt pressede vindindustri i Europa ikke bekymre sig om billige kinesiske vindkæmper i kampen om kommende havvindmølleparker i Nordsøen. Foto: Gregers Tycho.

Stigende udgifter er gift for boligkøbere

Og det er ikke kun den stigende rente, som rammer boligejerne, men også stigende priser på varme, transport og fødevarer. Et lavere rentefradrag påvirker også rådighedsbeløbet. Alt i alt betyder det, at boligkøbere nord for København nu må nøjes med 92 i stedet for 140 kvadratmeter, de kunne få for samme ydelse for et år siden.

Et hul i markedet blev til en lukrativ forretning for den danske jurastuderende Sebastian Westerby, der på bare ét år har skabt en succesfuld virksomhed. Forretningen går kort fortalt ud på at skaffe klienter til gruppesøgsmål for amerikanske advokater. Det har skabt en omsætning på 100 mio. kr. alene første år. 

Flybilletterne til flere af Europas storbyer er rekordbillige lige nu. I hvert fald hvis man kan rejse i midten af juni, som er uden for den absolutte højsæson. Selvom der for alvor er kommet gang i rejselysten igen, så er der stadig mange ledige sæder i den kommende måned, og det presser priserne her og nu.

Uforklarlige betalinger, manglende bilag og ubesvarede henvendelser til den tidligere ledelse. Sådan lyder en del af forklaringen på, hvorfor kuratoren i den fallerede Waturu ApS har indstillet til skifteretten i Kolding, at der skal indledes en sag om konkurskarantæne mod selskabets tidligere direktør, Toke Reedtz.

Der er ingen tvivl om, at der er en nedtur på vej for den amerikanske økonomi. Sådan lød meldingen fra Charlie Scharf, der er topchef i den amerikanske storbank Wells Fargo, da han tirsdag deltog i et liveevent afholdt af Wall Street Journal. Meldingen fra Charlie Scharf kommer, efter at centralbanken Federal Reserve (Fed) i USA er gået i gang med at stramme sin pengepolitik for at få styr på den tårnhøje inflation i verdens største økonomi.

Højeste niveau i 20 år. Uro på aktiemarkedet og voksende frygt for en recession har den seneste måned fået de globale kapitalforvaltere til at søge mod kontanter. Nu er deres beholdning på det højeste niveau siden terrorangrebene i USA den 11. september 2001.

Det skriver andre

Pensionskasser om historisk vindplan: Vi har milliarderne – og udfordringerne er overkommelige. Pensionskasserne står klar med den helt store tegnebog i forhold til Nordsøaftalen mellem fire lande. Men de mener også, at man må være indstillet på, at andre velfærdsinvesteringer kan blive udskudt. (Business - låst artikel)

Bankers argument for negative renter er væk. Bankernes udgift til at placere indlånsoverskuddet er mere eller mindre forsvundet, og det gør de negative indlånsrenter til en god forretning, viser beregninger. (Børsen – låst artikel)

Læk: EU vil fordoble udbredningen af varmepumper på få år. I et endnu ikke offentliggjort udspil i kampen mod fossile brændsler fra Rusland, lægger Europa-Kommissionen op til at sætte turbo på udrulningen af varmepumper og øge krav til energieffektivisering. Det viser et udkast, som mediet CleantechWtch har set. (CleantechWatch - låst artikel)

Det tyske forsikringsselskab Allianz har indgået forlig på 6 mia. dollar med de amerikanske myndigheder, som følge af at dets investeringsafdeling erkender sig skyldig i svindel med værdipapirer. Det skriver Financial Times. En skandale i Allianz' fondsforretning har efterladt investorer med tab på milliarder af dollar. (MarketWire/Financial Times)

Gik du glip af...

Gårsdagens historie, der nok kan få boligejernes dollarsmil til at stivne en smule. For efter massive prisstigninger ikke mindst de seneste små to år, så skal boligejere forberede sig på fald på op til 15 pct. eller måske mere i de store byer. I hvert fald ifølge Handelsbankens nyeste prognose.

Boligpriser skal ud i store fald det kommende år, vurderer Handelsbanken.

Boligpriserne skal ud i store fald det kommende år, vurderer Handelsbanken. Foto: Arkiv.

Interview

Der er store smil hos den danske kabelproducent NKT. Ikke nok med at mulighederne for nye ordre nærmest fremstår som en tsunami i horisonten. Den nye satsning på et gigantisk havvindmølleprojekt langs den europæiske nordvestkyst fra EU og firkløveret af lande med bl.a. Danmark er også sød musik i ørerne. MEN det kræver investeringer.

Reportage

Her, midt mellem containere, kraner, tungt værktøj og Vestas-ansatte, der fra sidelinjen iagttager hele seancen med stoisk ro, diskuterer toppen af poppen i vindindustrien sammen med energiministre fra de fire Nordsøland perspektiverne i den såkaldte Esbjerg-erklæring. Læs reportagen fra vores udsendte reporter Michael Stenvei, da bl.a. Danmarks statsminister Mette Frederiksen underskrev en historisk energiaftale med historiske muligheder i går i vindblæste Esbjerg.

Nordsølandenes energitopmøde, der skal bane vejen for en historisk satsning på havvind i Nordsøen, fandt sted onsdag i en Vestas-maskinhal midt på havnen i Esbjerg. Foto: JP.

Finans fakta

Her er de travleste lufthavne i Europa. De store europæiske lufthavne er godt i gang med at vinde passagererne tilbage. Der er dog stadig et stykke til niveauet fra før pandemien. Det viser data fra den europæiske flyvekontroltjeneste Eurocontrol.

Grafik: Jens Erik Rasmussen. Kilde: Eurocontrol.

Dagens profil

I sommeren 1998 var internettet begyndt at være noget, man talte om i den brede befolkning, og Peter Friis fik en idé. Der skulle være VM i fodbold, og som tidligere elitehåndboldspiller havde han været til mange turneringer. Det skulle vise sig at blive en vigtig beslutning ikke mindst for hans egen karrierebane. I dag er han Googles direktør for Nordeuropa, og så fylder han i øvrigt 50 år på søndag.

Foto: Google

Peter Friis er direktør for Google i Norden og Benelux-landene. Han har en fortid på Netstationen og Jubii. Foto: Google.

Børs

Nye markante kursfald på børsen i New York. Skuffende regnskabstal hos de store detailkæder og fornyet frygt for inflation og recession førte i aftes til nedtur på Wall Street. Det teknologitunge Nasdaq-indeks skrumpede 4,7 pct. S&P 500-indekset faldt 4,0 pct., og Dow Jones-indekset blev noteret for en tilbagegang på 3,6 pct., da aktiemarkedet lukkede. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Det krævede en krig i Europa. En ny sikkerhedspolitisk trussel. Og et par somre med oversvømmelser og ekstrem hede på kontinentet. Men så faldt tiøren også efter årtiers politisk fedtspillen i klima- og energidebatten. Derfor kan maj 2022 ende med at gå over i historien som den periode, hvor klimaet ryddede bordet og overtog den politiske dagsorden i Europas hovedstæder, skriver Finans' chefredaktør Steen Rosenbak.

Steen Rosenbak, chefredaktør.

Det sker i dag

  • Erhverv: U.I.E holder generalforsamling.
  • Erhverv: Brdr. Hartmann, Copenhagen Capital Præf, Københavns Lufthavne, Brøndby IF, Copenhagen Capital S, Small Cap Danmark, Scandinavian Tobacco, SimCorp, U.I.E og Easyjet kommer med regnskab for første kvartal, og Danish Crown kommer med halvårsregnskab.
  • Statistik: Danmarks Statistik udgiver scenekunst for 2020/21.
  • Statistik fra udland: Japan udgiver eksport for april, import for april og maskinordrer for april, Eurozonen udgiver produktion i bygge og anlæg for marts, og USA udgiver fortsat ledige i uge 19, nytilmeldte ledige i uge 20, Philadelphia Fed-indekset for maj, ledende indikatorer for april og salg af eksisterende boliger for april.

PS...

Er du en af dem der "snuser" rundt i månedsvis og prøvekører en masse nye modeller, før du beslutter dig for hvilken bil, der skal være din nye garagedrøm? Så skal du måske så småt berede dig på en ny strategi. Flere ting pejer nemlig mod, at fremtidens bilhandel udelukkende kommer til at foregå på nettet.

Nye elbil producenter som eksempelvis her Polestar har i stor stil droppet forhandlerleddet og sælger i stedet direkte til forbrugerne. Foto: PR.

Nye elbil producenter som eksempelvis her Polestar har i stor stil droppet forhandlerleddet og sælger i stedet direkte til forbrugerne. Foto: PR.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.