Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter - 2022

Advarsler om bristende aktiebobler hober sig op | Ambu skifter topchef | Gigantisk dansk brintprojekt kan stå klar i 2030 uden en krone i statsstøtte

GODMORGEN

Finans Briefing Morgen ligger klar med alt det seneste og bedste - god læselyst!

Nyheder

Gigantisk dansk brintprojekt kan stå klar i 2030 uden en krone i statsstøtte

Blækket er dårligt tørt på den historiske Esbjerg-erklæring om at 10-doble havvind i Nordsøen, før en af verdens største grønne kapitalforvaltere melder sig på banen med et slagtilbud til den danske regering. Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) er klar med et koncept for, hvordan man allerede nu kan sætte gang i endnu en dansk energiø på 10 gigawatt (GW), der vil kunne stå klar i 2030.

CIP-partner Thomas Dalsgaard.Investeringsselskabet Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) fremlægger planerne om at bygge en dansk energiø nummer 2. Det skal være en brintø, som skal placeres langt ude i Nordsøen med fabrikker, som kan omdanne havvindmøllestrøm til grøn brint og fremtidens grønne brændstoffer.Udmeldingen kommer i kølvandet på onsdagens havvind-topmøde, hvor Nordsølandene har lanceret ambitionerne om at 10 doble havvind-kapaciteten inden 2050.Foto: Stine Bidstrup

Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har store planer om at bygge endnu en dansk energiø, som skal producere grøn brint i storskala. Partner Thomas Dalsgaard mener, at den den kan stå klar allerede i 2030. Foto: Stine Bidstrup 

Efter store kursfald: Advarsler om bristende aktiebobler hober sig op

De seneste dages voldsomme kursfald har overrasket mange og øger frygten for, at nedturen måske langt fra er overstået endnu. Udviklingen har sendt en håndfuld prominente investorer og strateger, som i årevis har været skeptiske overfor kursstigningerne, tilbage ind i mediernes rampelys. Flere af dem spår nu om drastiske fald, som ligger langt fra storbankernes prognoser. Men folk lytter i stigende grad alligevel til dem, fordi mange af storbankerne har skudt skævt, vurderer Per Hansen, strateg på aktieplatformen Nordnet.

Ambu udskifter topchefen. Efter syv nedjusteringer gik den ikke længere. Juan Jose Gonzalez er efter tre år fortid i Ambu. Bestyrelsen har i stedet ansat danske Britt Meelby Jensen, der indtil for nylig stod i spidsen for det svenske medicoselskab Atos Medical.

Inflationen får Danish Crowns bundlinje til at bløde. Stigende inflation har ramt Danish Crown langt hårdere og hurtigere end ventet. Alene udgifterne til transport, energi og emballage er vokset en halv mia. kr. de seneste seks måneder.

Lufthavnen taber stadig penge. Trods markant flere passagerer end i fjor taber Københavns Lufthavn stadig penge. Trafikken halter fortsat langt efter niveauet fra før coronakrisen, og det medførte et underskud før skat på 171 mio. kr. i første kvartal.

Finanstilsynets topchef frygter for flekslånere. Boligkøbere bør tænke sig godt om, før de vælger at finansiere huset med et flekslån, lyder det fra Finanstilsynets topchef Jesper Berg. Han mener, at boligejernes fleksfest de seneste år minder om landmændenes flirt med schweizerfrancen i 1980’erne.

Lakridskuglerne fra Johan Bülow slår rekord. Der er gang i salget af lakrids. Lakrids By Bülow havde et godt 2021, hvor både omsætning og indtjening nåede rekordhøjder.

Bestseller sætter sig på ét af Danmarks største lejemål. Danmarks absolut største modekoncern har behov for mere plads. Derfor udvider Bestseller sin lagerfaciliteter ved i Taulov ved Fredericia med 60.000 kvadratmeter.

Lokalbanker har flere kunder end Danske Bank. For første gang nogensinde er flere danskere kunder i en lokal- eller regionalbank end i Danske Bank, viser en ny undersøgelse fra Voxmeter.

Det skriver andre

Claus Hjort: Endeligt punktum er sat i lækagesag. Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) mener, at der er sat »et endeligt punktum« i sagen mod ham om mulig lækage, efter at et flertal i Folketinget har fredet ham. (Ritzau)

Gik du glip af...

Stigende inflation har de seneste måneder trukket renterne med sig op. Udviklingen gør op med mere end et årti med støt faldende renter. Vi kigger i denne serie på konsekvenserne for økonomien, forbrugerne, investorer og virksomheder. Her er et par eksempler:

  • Risiko for ny krise i dansk økonomi. De faldende renter har givet medvind til dansk økonomi i mere end et årti. Nu flyver renterne i vejret, og vi skal forberede os på solid modvind og måske endda en krise.
  • Gift for boligkøbere. Stigende rente og inflation betyder, at visse boligkøbere i dag kun får 92 kvm for det beløb, der sidste år gav dem 140 kvm.
  • Banker står til milliardgevinst. Renteindtægter udgør bankernes vigtigste indtægtskilde. Derfor er stigende renter som udgangspunkt en guldgrube for sektoren.
Illustration: Anders Thykier

Interview

Advokatchef: »Falliterklæring« at staten ikke løser flere opgaver selv. Ifølge topadvokat Christian Gregersen burde staten kunne udføre langt flere juridiske opgaver internt i stedet for at bruge Kammeradvokaten til at løse opgaver »som ligner drift«.

»Kammeradvokatordningen er en historisk betinget ordning, som mig bekendt er særlig for Danmark, og som jeg personligt synes er noget bizar,« siger Chrisian Gregersen, topchef i advokatfirmaet Horten.

Finans fakta

Forsigtighed rammer F5-lånerne. Realkreditinstitutterne har spredt deres auktioner for at minimere risikoen for, at der ikke er købere nok. Det kan ende med at koste boligejerne en højere rente på lånet.

Podcast

Bliver boligmarkedet snart ramt af en kæmpe nedtur? Handelsbanken forudser i en ny prognose, at det danske boligmarked kan se frem til markante prisfald det kommende år. Især boligejerne i de større byer kan blive ramt. Skal boligejerne gå i panik? Det diskuterer ugens panel, der består af ledelsesrådgiver Louise Orbesen, virksomhedsredaktør Søren Linding og kommunikationsrådgiver Anders Heide Mortensen.

Dagens profil

Hun havde kurs mod job i udlandet, da farens død ændrede alt. Gitte Buk Larsen står i spidsen for den virksomhed, som faren skabte med fokus på genanvendelse af plast. Nu er invitationerne til 50-års jubilæet blevet trykt.

Gitte Buk Larsen bor sammen med papegøjen, der kaldes Hønen, i Mariager. Når tiden tillader det, læser hun gerne en god bog. Foto: PR

Dagens tal

80,3

Igen må selskabet bag den danske app Vivino sluge et stort underskud. Denne gang er det virksomhedens hidtil største på 80,3 mio. kr. efter skat. Også egenkapitalen er tabt.

Debat

Nordsø-topmødet må være den sidste grønne skåltale. Selv om politikernes grønne vindambitioner i Nordsøen bliver større og større, er der fortsat langt til konkrete planer, der for alvor gør noget ved Europas afhængighed af russisk gas, skriver virksomhedsredaktør Søren Linding.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Det sker i dag

  • Erhverv: Aquaporin A/S og Prime Office kommer med regnskab for første kvartal, mens Brdr. Klee kommer med halvårsregnskab.
  • Statistik: Danmask Statistik udgiver beskæftigelse for lønmodtagere for marts 2022, feriehusudlejning for april 2022 og forbrugerforventninger for maj 2022.
  • Statistik fra udland: Japan kommer med forbrugerpriser for april, Tyskland kommer med producentpriser for april, og eurozonen kommer med forbrugertillid for maj.
  • Andet: Dronning Margrethe har 50-års jubilæum som regent. Dette vil blive fejret i Tivoli, hvor Dronning Margrethe vil ankomme kl. 12.

PS...

Så mange milliarder har verdens rigeste tabt i år. Den markante nedtur på finansmarkederne har skåret store lunser af formuerne hos verdens rigeste. Ser man alene på verdens tre rigeste, er deres formuer tilsammen faldet med 174 mia. dollars siden nytår.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.