Morgen

Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Her er de vigtigste konklusioner i minkrapporten | Sådan får du et risikofrit afkast på 50 pct. ud af din friværdi | Dårligste halvår for aktier siden finanskrisen

Artiklens øverste billede

GODMORGEN

Sikke en fredag. I dag ruller rytterne ud på årets Tour de France, og løbet starter såmænd i den danske hovedstad med en enkeltstart. Og så er det klokken 10, statsministeren holder pressemøde om konklusionerne i Minkkommissionens rapport, der landede i går. Mon den får konsekvenser?

Alt det og meget mere kan du læse om i dagens briefing.

Nyheder

Tæt tåge får markedet for virksomhedshandler til at bremse op

Der har været godt gang i handlen med virksomheder i årets første seks måneder. Til gengæld er der bred enighed blandt markedsaktørerne om, at den voldsomme uro på de globale markeder nu får aktiviteten til at bremse op.

»Der er masser af kapital derude, men ingen vil købe på toppen. Folk er påpasselige med at forsøger at vurdere risikobilledet,« siger Kasper Dichow, der er chef for Nordeas Corporate Finance-afdeling. Foto: Charlotte de la Fuente.

Sådan får du et risikofrit afkast på 50 pct. ud af din friværdi

780.000 boligejere er endnu ikke faldet for fristelsen for at lægge deres lån om og skære i restgælden. Men de kan få en gevinst på op mod 50 pct. ved at indfri en lille del af det. Gevinsten er risikofri.

For Danica Pensions nye permanente topchef, Søren Lockwood, er cykling den store passion, når han har fri. Her er han på tur i Piemonte i Italien. Foto: Privat.

Danica Pension har fundet sin nye topchef. Efter fire måneders jagt har Danica Pension fundet sin nye topchef. Søren Lockwood sad i stolen i forvejen, da han har været konstitueret. Han ser frem til at vride de sidste fordele ud af den lagte strategi.

Dansk økonomi ramt af tilbagegang. Den danske økonomi kørte mere baglæns end først antaget i de første tre måneder af året, viser nye tal. Økonom mener, at vi står på tærsklen til en recession.

Investeringsdirektør revser centralbankerne. Centralbankerne og regeringerne har begået væsentlige fejltrin i forbindelse med coronakrisen, som verdensøkonomien og investorerne nu betaler prisen, mener investeringsdirektør i Formuepleje.

Inflationen kan mærkes på Roskilde Festival. Krigen i Ukraine, stigende energipriser og globale forsyningsproblemer. Verden over er priserne skruet i vejret på nærmest alting. Det gælder også på Roskilde Festival.

Donutkæde går konkurs for anden gang på under et år. Knap syv måneder. Så gik den ikke længere. Den hypede donutkæde Bronuts, der gik konkurs i 2021, genopstod som Fugl Føniks fra asken i december. Men nu er den gal igen.

Genmab vil have nyt lægemiddel godkendt i USA. Medicinalvirksomheden forventer at ansøge FDA om at få grønt lys til at behandle lymfekræft med et nyt lægemiddel i år.

Det skriver andre

Virksomheder angribes for overdrevne prishop i årevis. Allerede længe inden de aktuelle forbrugerprisstigninger har danske virksomheder sat priserne højere op, end omkostningerne berettiger til, viser tal fra vismændene. (Berlingske – last artikel)

Regeringen vil gøre op med ny form for kviklån. Erhvervsminister Simon Kollerup vil tage et opgør med de små lån i danske butikker, hvor man kan købe eksempelvis en pizza og betale lånet tilbage på et senere tidspunkt. (Ritzau)

USA's højesteret begrænser magt til at reducere CO2-udledning. Joe Bidens mål om at reducere CO2-udslip med 50 procent i 2030 kan blive sværere efter højesterets afgørelse. (AP/Ritzau)

Gik du glip af...

Torsdag fremlagde Minkkommissionen sin beretning, der endte med at fylde ni bind og i alt 1.649 sider. Her er de vigtigste konklusioner:

  • Mette Frederiksen vildledte groft i minksagen. Det var grov vildledning, da statsministeren på et pressemøde den 4. november 2020 meddelte, at alle mink skulle aflives. Men hun vidste det ikke, lyder konklusionen.
  • Barbara Bertelsen kan drages til ansvar. Kommissionen vurderer, at statsministeriets departementschef har begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for at drage hende til ansvar i minksagen.
  • Der var ikke lovhjemmel. Der har under afhøringerne været sået tvivl om spørgsmålet, men Minkkommissionen er ikke i tvivl: Der var ikke lovhjemmel til at beordre alle mink aflivet, og det var »klart ulovligt.«
  • Enhedslisten freder regeringen. Enhedslisten vil ikke udtrykke mistillid til regeringen i forbindelse med Minksagen. Partiet mener heller ikke, at der er behov for rigsretssag.
  • Mogens Jensen talte usandt for Folketinget. Daværende fødevareminister Mogens Jensen talte ifølge kommissionen ikke sandt på et samråd, da han svarede, at han blev klar over det manglende lovgrundlag enten den 7. eller den 8. november. Det blev han ifølge beretningen allerede den 5. november.

Indsigt

I en svensk skov laver de batterier til millioner af elbiler. Man kan bare kigge på ordrebogen for at forvisse sig om, at de to tidligere Tesla-direktører Peter og Paolo så rigtigt, da de startede batterifabrikken Northvolt. 350 milliarder kroner lyder den på. En ordrebog, som de danske pensionsopsparere faktisk har snablen nede i.

Tag med journalist Jakob Martini til den lille svenske by Skellefteå tæt ved polarcirklen.

Northvolts første gigafabrik er blevet bygget midt i en svensk skov 600 kilometer nord for Stockholm, fordi der her er adgang til billig grøn strøm fra vandkraft. Foto: Northvolt.

Podcast

Her er forårets vindere og tabere blandt topcheferne. Hvilke danske virksomheder og topchefer er kommet stærkt igennem første halvdel af 2022? Og hvem har klaret det knap så godt? Ugens panel i Bundlinjen kårer vinderne og taberne.

Dagens profil

»Det kan koste mange penge, hvis man laver det forkert.« Astrid Cederholm Schaadt, der er blevet skattechef i pensionskassen ATP, har erfaret, hvor vigtigt det er, at man siger til, hvis der er noget, man ikke forstår. »Det er vigtigt at tale rent ud om vanskeligheder.«

Astrid Cederholm Schaadt har opnået erfaring fra nogle af Danmarks største virksomheder. Foto: Gregers Tycho.

Dagens tal

68

Så mange milliarder har danskerne tabt på aktier i år. Danskernes aktieporteføljer har retning mod det værste år siden 2011. Med faldet på 24 mia. kr. i maj er der i løbet af i år blevet skåret mere end 68 mia. kr. af aktieformuerne.

Børs

Recessions­frygt dominerede urolig aktiedag. De amerikanske aktier blev handlet i rødt i aftes. Det brede S&P 500-indeks tabte 0,9 pct., Dow Jones mistede 0,8 pct., mens Nasdaq faldt mest med 1,3 pct. Markedet registrerede dermed det værste første halvår siden 1970 med et samlet minus på knap 21 pct. Her er den seneste børsberetning. (MarketWire/Reuters)

Debat

USA's abortforbud tester grænsen for etisk hykleri i erhvervslivet. Den amerikanske abortdebat er den første alvorlige prøve på, om de fine ESG-værdier og integriteten står distancen, når virksomhederne for alvor har noget på spil, mener chefredaktør Steen Rosenbak.

Det sker i dag

  • Erhverv: De Danske Bilimportører kommer med nye tal på bilsalget for juni 2022.
  • Politik: Dronningen modtager USA's nye ambassadør Alan Leventhal på Marselisborg Slot.
  • Politik: Tjekkiet overtager EU-formandskabet det næste halve år.

PS...

Lær alt om holdene i Tour de France. Tour de France starter i dag med en enkeltstart i København, og her kan du blive klædt på til at tale med om cykelløbet i de kommende dage. Her er overblikket over alle holdene, deres budget og mål i Touren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.