Morgen

SOMMER Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Topprofessorer: Gør det lettere for danske boligejere at leve af deres friværdier efter pensionering | Kæmpefond smider milliarder efter højprofitabelt dansk guldæg | Dansk børskomet er centrum i sag om insiderhandel

Artiklens øverste billede
Tina Høgsted Svanberg er som topchef i Greenmind klar til at nedbryde fordomme hos forbrugerne om brugt elektronik. Foto: Carsten Snejbjerg

GODMORGEN

Der er lidt for enhver smag i dagens morgenbriefing. Her er et dugfrisk nyhedsoverblik. God læselyst.

Nyheder

Topprofessorer: Gør det lettere for danske boligejere at leve af deres friværdier efter pensionering

Det er for svært at leve af sin boligformue, når man går på pension, vurderer tre af landets mest respekterede økonomer med afsæt i ny bog om det danske pensionssystem. Friværdi i boligen bør være et reelt supplement til pensionen, lyder anbefalingen.

»Det er et reelt problem for mange, at en meget stor del af formuen er bundet i boligen,« siger Torben Andersen (midten), professor i økonomi på Aarhus Universitet og formand for ATP, der foreslår, at man bør give seniorer lettere adgang til et nedsparingslån. Foto: Stine Bidstrup, Stine Rasmussen. Collage: Anders Thykier

Kæmpefond smider milliarder efter højprofitabelt dansk guldæg

Nordic Capital smider omkring 2 mia. kr. i den specialiserede og meget profitable forsikringsagent RiskPoint. Kapitalfonden er sulten efter mere.

Børskomet i insiderhandel-sag: Direktørens kone lækkede oplysninger. Den danske børskomet Chemometec er blevet centrum i en sag om insiderhandel, der foreløbigt har kostet en kvinde 30 dages betinget fængsel. Kvinden lækkede oplysninger til en bekendt om en nært forestående opjustering. Et særligt kuriosum ved sagen er, at kvinden er gift med Chemometecs adm. direktør, Steen Søndergaard.

Det kan blive dyrt at samle pensionen. Et boomende arbejdsmarked med rekordmange jobskift betyder, at mange danskere har flere pensionsordninger. Det ville give mening at samle dem i én for at spare omkostninger, men der er et par grimme faldgruber, som man bør undgå.

Lego opsiger sin kontrakt med 81 butikker i Rusland. Lego har opsagt sin kontrakt med driftsselskabet bag samtlige 81 butikker i Rusland. Beslutningen medfører, at legetøjsproducenten indstiller al kommerciel aktivitet i Rusland og afskediger de fleste medarbejdere i Moskva.

Kendt københavnsk plakatforretning er under konkurs. I 45 år har den kendte plakatforretning Posterland holdt til i København. Virksomheden forhandler mere end 50.000 forskellige plakater, men nu er en æra for butikken forbi. Den danske forretning er nemlig taget under konkurs.

Forude venter en neglebider af en regnskabssæson i USA. Snart begynder regnskaberne at vælte ind i USA, og det kan få betydning for aktiekurserne, som den seneste tid har været tynget af en frygt for recession.

For første gang i 20 år er dollaren og euroen lige meget værd: Her er vinderne og taberne. Dollarens himmelflugt påvirker private danskere mere end danske virksomheder.

Det skriver andre

Økonomer slukker Wammens inflationshåb: Danskerne vil tabe købekraft i 2022 og 2023. Inflationen er for høj og klæbrig til, at købekraften kan levere fuldt comeback i 2023, vurderer panel. (Børsen - låst artikel)

Juicekædes børsdrøm lever trods mørke skyer forude. Der er dog fortsat store underskud og en milliardgæld. For kæden investerer for fuld skrue i nye juicebarer. Og selvom folk »ryster på hovedet«, fastholder topchef ambitionen om en børsnotering. (Berlingske - låst artikel)

IMF-chef advarer om lurende gældskrise. En mulig gældskrise lurer forude, mens centralbankerne hæver renterne i et forsøg på at tøjle den tårnhøje inflation. (Ritzau/Reuters)

Dagens sommerlæsning

Tirsdag var en historisk dag for videnskabsmænd og ruminteresserede verden over. Det amerikanske rumagentur Nasa har offentliggjort et længe ventet billede, taget af det for nyligt opsendte James Webb-teleskop, der viser tusindvis af galakser, hvoraf nogle ligger mere end 13 milliarder lysår fra Jorden. Og begejstringen er stor i rumkredse. »10.000 astronomer kan ikke få armene ned, og de kommer ikke til at sove i to uger,« siger Anja C. Andersen, astronom, astrofysiker og professor ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet. Det er vildt. Det er fascinerende. Og måske også lidt dejligt nørdet. Du kan selv læse hele historien her.

Her er det første billede, Nasa har offentliggjort fra James Webb-teleskopet. Foto: Nasa/via Reuters.

Dagens profil

Tina Høgsted Svanberg har taget fat på opgaven som adm. direktør i Greenmind med den slags erfaringer, som man umuligt kan studere sig til, og som ikke kan presses ind på én linje i et cv. I 2020 sad hun i direktionen for pelsauktionshuset Kopenhagen Fur, da statsminister Mette Frederiksen meddelte, at minkbranchen i Danmark skulle lukkes som erhverv. »Meldingen kom som et chok, og det blev en kaotisk tid,« fortæller hun.

Tina Høgsted Svanberg er som topchef i Greenmind klar til at nedbryde fordomme hos forbrugerne om brugt elektronik. Foto: Carsten Snejbjerg.

Dagens tal

15

Selv om renterne de seneste uger har stabiliseret sig, er de stadig på et rekordhøjt niveau. Det betyder, at boligejere med lån på blot 15 års løbetid kan skære op til 16 pct. af deres restgæld. Det er de boligejere, der har et 0 pct.-lån. Kursen er mast helt ned under 84. Indfrier man et lån på 1 mio. kr., kan det gøres for 840.000 kr.

Børs

De amerikanske aktier svingede i aftes flere gange henover nullet, men endte tirsdagen i ganske godt rødt, da investorerne især sidst i handelen trykkede på salgsknapperne. Det brede S&P 500 faldt 0,9 pct., men var på et tidspunkt også i plus med 0,5 pct. Dow Jones smed desuden 0,6 pct., og Nasdaq tabte 0,9 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Alle bør være tilstrækkeligt økonomisk dannede til at forstå, hvor renten kommer fra, og hvordan den i øvrigt kan bekæmpe inflation. Det er alle bare ikke, desværre heller ikke unge, som er udsatte, og som derfor har hårdt brug for at være økonomisk dannede. Samfundet er befolket af mange økonomiske analfabeter. Det kommer bag på folk, at priserne kan stige, og at renten i tillæg kan stige voldsomt, skriver Kasper Holst Hansen, direktør i Flying BizKit, i dette debatlindlæg.

Kasper Holst Hansen, direktør i Flying BizKit. Foto: Egon Gade.

Det sker i dag

  • Udland: EU’s miljøministre mødes uformelt i Prag. Mødet kommer til at foregå onsdag og torsdag.
  • Udland: Joe Biden skal besøge Israel for første gang som amerikansk præsident. Det sker på en rundrejse i Mellemøsten.
  • Statistik fra udland: Kina kommer med eksport for juni, import for juni og handelsbalancen for juni, Tyskland kommer med forbrugerpriser for juni, Eurozonen kommer med industriordrer for maj, og USA kommer med forbrugerpriser for juni, kerneforbrugerpriser for juni og Beige Book.

Sommer PS...

Guld, glitter og festlig musik skal ikke begrænses til ét kontinent. Det lader til at være mottoet hos EBU, den europæiske sammenslutning af radio- og tv-stationer, som fortsætter med at udbrede Eurovision-konceptet til nye lande og områder. Organisationen oplyser, at Latinamerika er det næste område i søgelyset. (Ritzau)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.