Morgen

SOMMER Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Tobaksgigant beskylder Danmark for at forringe folkesundheden | SAS-aftale var blot en prolog til et langvarigt drama | Firmaer undervurderer risiko ved outsourcing til fjerne lande

GODMORGEN

To ting stjæler dagsordenen i dag: Vil Rusland lukke helt eller delvist for gassen til Europa? Og ender rentemødet i Den Europæiske Centralbank med en renteforøgelse for første gang i 11 år og i givet fald, hvor stor bliver den? Det bliver vi alt sammen klogere på, men først en opdatering med alt det seneste og bedste fra Finans.

Nyheder

Tobaksgigant beskylder Danmark for at forringe folkesundheden

Da Folketinget i 2020 vedtog restriktioner rettet mod nikotinprodukter som e-cigaretter og nikotinposer, gjorde politikerne skade på folkesundheden. Sådan lyder påstanden i en stævning mod Sundhedsministeriet fra en af verdens største tobaksproducenter. »Bragende hykleri,« lyder reaktionen.

Regeringen og et bredt flertal besluttede i 2020 at indføre restriktioner mod bl.a. e-cigaretter og nikotinposer for at reducere unges tobaksforbrug. Arkivfoto

Virksomheder undervurderer risikoen ved at sende it-opgaver til fjerne lande

Danske virksomheder fokuserer for meget på økonomiske gevinster og for lidt på risici, når it-opgaverne sendes til udlandet, vurderer flere eksperter.

SAS-aftale var blot prolog til et langvarigt drama. SAS har masser af bolde i luften, og de skal alle landes, før det kan lykkes at få de afgørende og livsvigtige investorer til at skyde milliarder i selskabet. Her er de udfordringer, SAS-ledelsen fortsat skal tackle.

Danske virksomheder er klar til at reducere gasforbrug. Onsdag opfordrede EU medlemslandene til at reducere gasforbruget med 15 pct., da det som nævnt i indledningen i dag kan ske, at Rusland helt eller delvist lukker for gassen via Nord Stream 1-forbindelsen. Men danske virksomheder er klar til at håndtere krisen, hvis den skulle opstå, lyder det fra Dansk Industri.

Forbrugernes humør er historisk dårligt. Bragende inflation, høje renter, krig og forsyningskrise gør mange danskere nervøse for egen økonomi og samfundets økonomi som helhed.

Tidsplan for SAS' amerikanske konkursbeskyttelse skrider. En redegørelse om SAS's finansielle situation kan først blive færdig i august, har SAS' advokater meddelt en distriktsdomstol i New York

Teslas biler drøner bogstaveligt ud fra fabrikkerne og direkte ind i carporten hos køberne. Således kunne elbilproducenten notere en fremgang i salget på 41 pct for andet kvartal, hvilket i runde tal gav en omsætning på 16,9 mia. dollars.

Slut med at "dele". Er du en af dem, der deler Netflix-konto med din nabo eller lader de fraflyttede børn bruge din konto? Så skal du til at tænke i alternativer. Netflix skruer nemlig nu op for indsatsen mod password-deling, som selskabet i foråret udråbte til at være et af de store problemer, der spænder ben for mere vækst.

Det skriver andre

Boligejere i stormløb mod højere risiko. De stigende renter på især fastforrentede  boliglån, som har ramt boligmarkedet siden foråret, har fået boligejerne til at søge mod flekslånene og dermed større risiko i stor stil - også selvom renten på fast rente er kølnet på det seneste. Tendensen bekymrer Finanstilsynets adm. direktør Jesper Berg. (Børsen - kræver login) 

Benhårdt opgør mellem personlige rivaler om magten efter Boris Johnson. Kampen om, hvem der skal være ny britisk premierminister, er nu kogt ned til en kamp mellem Rishi Sunak og Liz Truss. Hidtil har opgøret været beskidt og nådesløst personligt. (Jyllands Posten)

Startup vil lære computer at affaldssortere. En undren over den offentlige affaldshåndtering blev til et bachelorprojekt, som blev til en virksomhed, der nu tiltrækker interesse fra kommunale og private affaldsselskaber. Nu søger Aris Robotics efter en investor. (Cleantechwatch) 

Analyse

Hov, danskerne lever længere. Et pensionsselskab har overtaget en konkurrent, som ikke skænkede det en tanke, at det koster milliarder, at danskerne lever længere. Nu skal Højesteret afgøre, hvem der skal betale en potentiel monsterregning, skriver journalist Kristoffer Brahm i denne analyse.

Kristoffer Brahm er journalist på Finans. Foto: Gregers Tycho

Dagens sommerlæsning

Det er i sommerhuset, vi kobler af fra hverdagen. Sommerhuset går i mange familier i arv og er blevet stedet. hvor man dyrker familieerindringer. Det har forskeren Line Vestergaard Knudsen undersøgt.

Etnolog Line Vestergaard Knudsen elsker at være i familiens lille sommerhus i Virksund. »Jeg elsker soveværelset, elsker at ligge at kigge ud på træerne og tænke på dem, der har ligget der før mig.« Foto: Joachim Ladefoged

Privatøkonomi

Du skal betale overkurs for at komme ud af disse boliglån. Lån med renteloft lyder tillokkende, og det giver næsten sig selv hvorfor. Men har man behov for at komme ud af lånet i utide, kan det blive dyrt.

Dagens profil

Fair. Oprigtig. Tillidsvækkende. Men også lidt kedelig. Sådan lyder beskrivelsen fra flere af hinanden uafhængige kilder af topchefen i Sampension, Hasse Jørgensen, der fylder 60 år på lørdag.

Hasse Jørgensen er adm. direktør i Sampension, hvor han tidligere var finansdirektør. Han har ligeledes været ansat som chef i PFA Pension og Unibank. Foto: Sampension

Finans Fakta

Internet på mobilen er blevet voldsomt meget hurtigere. På et år er hastigheden på det mobile internet næsten fordoblet i Danmark. Dermed lander vi på en global 8. plads.

Dagens tal

5

Der er foreløbig registreret fem tilfælde i Danmark af coronavarianten BA.2.75, som er en undervariant af omikron og tidligere er blevet beskrevet som særligt smitsom.

Børs

Det startede rigtig godt. Men som dagen gik, forsvandt luften ud af den grønne ballon og den røde farve overtog i det danske C25, der ikke kunne holde tempoet fra tirsdag og endte i et minus på på 0,1. Ude i Europa var stemningen her i midtugen også vissen, hvor det brede fælleseuropæiske indeks dykkede 0,2 pct. I USA blev en rød start afløst af en grøn ved middagstid, hvor især Dow Jones indekset strålede med et plus på 1,9 pct. og da dagen var omme var tendensen fortsat med grønne tal. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Sommerferie og tid til at mærke efter. Hvis du er en af de danskere, for hvem ferien er en lang pause fra et job, du dybest set ikke gider tilbage til, skal du måske bruge en dag eller to dage til at reflektere over, hvilke andre muligheder der er, skriver Louise Orbesen.

Louise Orbesen, partner i rådgivningsvirksomheden Leading Humans, er tidligere konsulent hos McKinsey & Co og Boston Consulting Group

Det sker i dag

  • Erhverv: Der kommer bl.a. regnskaber fra Mattel, Össur, Nokia og Snap.
  • Økonomi: Der kommer danske jobtal for maj og så er der rentemøder i både ECB og Bank of Japan.
  • Øvrigt: I dag begynder Musik i Lejet i Tisvildeleje og der er Grøn Koncert på Amager.

PS...

Iværksætter havde svoret, at han ikke ville gå konkurs igen. Efter at have erklæret deres første forretning konkurs, ville Maximilian Frimmer og hans forretningspartner gøre et nyt selskab til en milliardforretning. Sådan gik det ikke.

Maximilian Frimmer startede i 2018 selskabet Likvido sammen med forretningsparteren Lars Holdgaard. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.