Morgen

SOMMER Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Mistanke om urent trav i Danske Banks leasingselskab | Tidligere pensionsdirektør: Pensionssytemet skal fornyes | Dramaet om Elon Musks opkøb af Twitter ruller videre

GODMORGEN

Dagen oven på den historiske renteforhøjelse fra ECB og en etapesejr til Jonas Vingegaard, kan vi bl.a. byde på et regnskab fra Danske Bank, der bl.a. har en nejustering på tapetet, som banken fortalte om for nylig. Men først alt det bedste og seneste i Briefing Morgen.

Nyheder

Mistanke om urent trav i Danske Banks leasingselskab

Nogle af landets største aktører i den danske bilbranche har indledt undersøgelser af mulige uregelmæssigheder i deres indbyrdes samhandel. Sagen har allerede fået konsekvenser for tre centrale medarbejdere. Det erfarer Finans fra flere af hinanden uafhængige kilder, og oplysningerne underbygges af interne e-mails, som Finans er i besiddelse af. I centrum for sagen står Danmarks suverænt største leasingselskab, Nordania Leasing, der er ejet af Danske Bank, og to af Nordanias leverandører, Autohuset Vestergaard og VIA Biler.

Danmarks største leasingselskab har indledt en undersøgelse mod en bortvist medarbejder. Foto: Casper Dalhoff

Danmarks største leasingselskab har indledt en undersøgelse mod en bortvist medarbejder. Foto: Casper Dalhoff

Tidligere pensionsdirektør: Pensionssytemet skal pensioneres

Vores pensionssystem er bygget til et Danmark, hvor man arbejdede ved den samme maskine eller på det samme kontor, fra man var purung, til man gik på pension 40-50 år efter. Men sådan er det ikke længere for mange. Derfor mener tidligere pensionskassedirektør Helen Kobæk, at det er på tide at tage et opgør, hvor pensionsopsaringen også vil kunne bruges til at holde pauser i arbejdslivet inden man går på pension.

ECB hævede renten

For første gang i 11 år hævede Den Europæiske Centralbank renten. Det skete ved gårsdagens rentemøde, hvor det blev besluttet at hæve den med 50 basispoint. Det betyder at renten stiger med 0,5 pct. point og lander på nul. Det var i forvejen ventet at ECB ville hæve renten, men de fleste havde regnet med 0,25.

Udover renteforhøjelsen, så har Centralbanken ligeledes indført det pengepolitiske værktøj TPI, der skal understøtte forandringen i pengepolitikken. TPI står for ”transmission protection instrument” og har til hensigt at sikre, at pengepolitikken bliver implementeret i alle EMU-lande, og den skal hindre, at enkelte lande bliver ramt af markedsuro.

Storbanker reagerede: Jyske Bank, Nordea og Danske Bank hæver renten. Den Europæiske Centralbank og Danmarks Nationalbank har hævet renten, og den forhøjelse kommer de største danske bankers kunder med indlån til at nyde godt af.

Sådan vil ECB undgå en ny gældskrise i Sydeuropa. Mens ECB hæver sin rente i et forsøg på at bringe inflationen ned, skal centralbanken undgå at udløse en gældskrise i Sydeuropa. Det skal et nyt opkøbsprogram sørge for.

F1-renten springer op over 1 pct.: »Det er ikke slut endnu«. Renterne er nu steget så meget, at det ikke kan undgå at påvirke boligpriserne. F1-renterne rundede torsdag 1 pct. for første gang i 10 år. Det er det kontante resultat af, at ECB hæver sin styringsrente med 0,5 pct.-point. Det er 0,25 pct.-point mere, end de fleste analytikere regnede med.

Andre nyheder

Så meget betaler tech-giganterne deres ansatte: Hos Google får halvdelen af de ansatte mere end to millioner om året. Der følger en god løn med, hvis du lander et job hos en af de store tech-giganter. Er din løn ikke i millionklassen, er du i den helt sløje ende af skalaen.

Skandalesag spøger stadig: Mark Zuckerberg skal afhøres i seks timer. Afhøring under ed af hele topledelsen og 100.000 interne dokumenter kommer til at indgå i et stort søgsmål mod Facebook-koncernen Meta. Dermed kan der komme nye oplysninger om Cambridge Analytica-skandalen.

Nykredit Mægler har omdøbt Jesper Nielsen-kæden. Ejendomsmæglerkæden Jesper Nielsen har ikke kun fået ny ejer. Navnet på kæden er også blevet ændret.

Det skriver andre

Forbrugerrådet kræver mere handling fra storbankerne – det er helt »uforståeligt«. Det er et skridt på vejen væk fra de negative renter, når storbankerne sætter renten på indlån op. Men en del kunder skal stadig betale for at have penge i banken. Forbrugerrådet Tænk er stadig ikke tilfreds og vil have minusrenterne helt afskaffet. (Berlingske - låst artikel)

Jonas Vingegaard sejrede på Hautacam efter at have fået en forskrækkelse sammen med Pogacar. Der blev sat ny rekord, da Danmark oplevede den fjerde etapesejr i årets Tour de France. Inden da var Tadej Pogacar styrtet under nedkørslen til bjerget, hvor Jonas Vingegaard hentede en stor og vigtig sejr i sin gule trøje. (JP - låst artikel)

Danskeren viste storsind, da Tadej Pogacar styrtede under en nedkørsel. Den britiske avis The Guardian kaldte Vingegaards sportsmanship efter Pogacars styrt for »et historisk øjeblik«. Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Dagens sommerlæsning

Dramaet om Elon Musks opkøb af Twitter ruller videre. Ikke mindst, fordi Musk for få uger siden pludselig trak sig ud af købsaftalen efter måneders kamp for at få den gennemtvunget. Nu er sagen endt i retten, og imens svæver to grundlæggende spørgsmål i baggrunden: Hvorfor ville Musk i det hele taget købe Twitter? Og hvorfor har han pludselig besluttet sig for at trække stikket? Det står ikke helt klart. Men Musk mener ikke at have økonomiske interesser i købet. Det handler i stedet om principper – måske endda demokratiets fremtid. Læs Finans´korrespondent Thomas Høys indblik i den opsigtsvækkende sag.

Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix

Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix.

Dagens profil

Søren Bjerre-Nielsen gentager ordet heldig igen og igen, når han gennemtrawler sin færd fra revisor til hæderkronet bestyrelsesmedlem og bestyrelsesformand. Hans talent og flid afspejler sig i resuméet, i en udnævnelse af PWC som årets bestyrelsesformand i 2017 og i arbejdsuger på op til 80 timer. Derfor kom det nok ogsåsom en overraskelse for visse, da Søren Bjerre-Nielsen i en alder af 68 år valgte at gå på pension. »Da jeg som 36-årig mistede min far, som i en alder af 62 år døde af hjertestop, besluttede jeg mig for det. Jeg ville have nogle gode år uden ansvar. Jeg synes ikke, at jeg skylder nogen timer.« Det er to år siden. På søndag fylder han 70.

Søren Bjerre-Nielsen var koncerndirektør i Danisco og formand for bestyrelsen i Velux og bestyrelsesformand i MT Højgaard, hvilket gav ham en titel som årets bestyrelsesformand i 2017, kåret af PWC. Foto: Nicolai Lorenzen

Dagens tal

22

Så mange år siden er det, at ECB hævede renten med 50 basispoint. På denne og mange andre måder er beslutningen hsitorisk, omend den også var ventet.

Børs

Hvordan har markederne udviklet sig? Her er den seneste børsberetning.

Debat

Danske børsdarlings er bænket i det store opkøbsbal. Der er fare for at blive hægtet af fremtidens værdiskabelse. Novozymes’ og Chr. Hansens konkurrenter rykker for vildt. Men der er måske en anden vej med mindre opkøb, skriver virksomhedsredaktør på Finans Søren Linding.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Det sker i dag

  • Erhverv: Danske Bank kommer med halvårsregnskab, efter at banken for nylig var ude og nedjusterer.
  • Erhverv: Twitter kommer også med tal for første halvår. Det sociale medie, har været utrolig meget i vælten pga. opkøbsinteressen fra rigmanden Elon Musk, der i stedet er endt i en retlig tvist.

Sommer PS...

Det er ikke så dumt at holde ferie med sit eget lille hus på hjul, fandt mange danskere ud af, da corona-pandemien ramte og vi skulle holde afstand og blive hjemme i Danmark. Men glæden ved camping er ikke aftaget, selvom alle de klassiske ferieformer og rejsemål nu er mulige igen. Faktisk har der i de tre forårsmåneder i 2022 været et rekordantal overnatninger på danske campingpladser

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.