Morgen

SOMMER Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Virksomheder kæmper med krav fra offentlige myndigheder | Nu gør de fysiske butikker comeback | Høje strømpriser og krig i Ukraine får danskerne til at bestille solceller i uset omfang

GODMORGEN

I dag kan vi se frem til flere interessante regnskaber fra blandt andre DSV, Alphabet og Microsoft. Men før vi når så langt, så har du her dit nyhedsoverblik. God fornøjelse.

Nyheder

Virksomheder kæmper med krav fra offentlige myndigheder

Danske virksomheder drukner i krav om indrapporteringer til myndighederne. Nogle er nødvendige, men en stor del er grænsende til det overflødige. Det mener interesseorganisationen SMVdanmark, der har opgjort, hvor meget tid hver virksomhed i gennemsnit bruger på papirarbejde til det offentlige, og blandt organisationens medlemmer bruges der 3,5 timer i snit om ugen.

Uno Apold undlod at svare på en undersøgelse fra Danmarks Statistik, og fik en rykker med en trussel om politianmeldelse. »At vi som privat virksomhed skal trues med politi, hvis vi ikke afleverer nogle tal, de finder belejligt, er helt gak,« siger Uno Apold. Foto: Nicolai Lorenzen

Nu gør de fysiske butikker comeback

Kunderne strømmer tilbage i de fysiske butikker. Samtidig flader onlinesalget ud, hvilket har fået flere store aktører på nettet til at skrue ned for forventningerne til 2022, lyder det fra flere aktører i detailhandlen. Den overraskende udvikling er sket på trods af generel usikkerhed, tårnhøj inflation og en dalende forbrugertillid.

Nu skal der produceres korn på 1,5 mio. hektar: Krav om braklægning udsat. Den globale fødevarekrise får EU-Kommissionen til at udsætte krav om braklægning af store landbrugsarealer. I stedet skal der skrues ekstra op for landbrugsproduktionen.

Høje strømpriser og krig i Ukraine får danskerne til at bestille solceller i uset omfang. I ugerne efter Rusland invaderede Ukraine blev firmaer lagt ned af danskere, som ville have solceller på tagene. Den store interesse betyder, at der nu er flere måneders ventetid på at få solceller installeret.

Dit kurstab kan være penge værd efter rekordudbytter. Efter et første halvår hvor både aktier, obligationer og investeringsbeviser har tabt i værdi, kan det lyde vanvittigt at sælge med tab for at reducere skatten. Men foråret har også budt på rekordhøje aktieudbytter, og her kan kurstab på aktier og aktiefonde mindske skattebilletten.

Et meget attraktivt lån er kommet i spil. 4 pct.-lånet er nu millimeter fra at lukke. Dermed er vejen banet for, at det 30-årige 3,5 pct. lån med afdrag bliver det toneangivende. Det er godt nyt for i hvert fald nogle af dem, der har planer om at købe.

Det skriver andre

Gazprom halverer gasleverancer til Europa. Det statslige russiske gasselskab Gazprom vil fra onsdag yderligere reducere gasforsyningen til Tyskland via gasrørledningen Nord Stream 1. Gaspriserne steg 10 pct. efter meldingen. (Ritzau)

Tesla taber over én milliard kroner på bitcoin. Kryptovalutaernes heftige kursfald gør også ondt på den amerikanske elbilsproducent Tesla, der tidligere har investeret heftigt i bitcoin. Virksomheden har således i første halvår måtte indrapportere en nedskrivning på 170 millioner dollar relateret til bitcoin svarende til omkring 1,2 milliarder danske kroner. (E24)

Dagens sommerlæsning

En af verdens største investorer: Her er årsagen til, at vi undgår en hård recession. Styrer USA og Europa ind i en alvorlig recession, eller vil centralbankerne formå at lave en ”blød landing”? Det er et af de spørgsmål, der præger markederne i disse dage. Hos Nuveen, en af verdens største kapitalforvaltere, er chefstrateg Brian Nick optimistisk.

»Jeg tror ikke, at det bliver i år. Nok heller ikke i første halvdel af næste år. Men måske er vi 18-24 måneder væk fra at have en økonomi, der ser mere normal ud, hvor udbud og efterspørgsel på tværs af de områder, som har været ude af balance, er på vej ind i balance,« forudser Nick Brian.

Dagens profil

Digitalisering kræver en kulturændring: »Den proces er ekstremt spændende«. Camille Berner er blevet vice president for marketing & kommunikation i ejendomsforvalteren Deas og oplever, at hun har fået frie hænder til at forme strategierne for kommunikation. Digitalisering har altid interesseret Camille Berner. Hun har tidligere været med til at digitalisere store virksomheder, hvor der ikke var tradition for at gøre det. »Jeg kunne mærke, at der var en ret fantastisk og unik forandringsparathed,« siger Camille Berner i dette portræt.

Camille Berner er glad for efter et restaurantbesøg at havne på et brunt værtshus. Foto: PR

Dagens tal

20

SAS kan sælge fly for milliarder - men akutte milliarder hjælper kun på kort sigt. SAS ejer for nuværende 20 af selskabets i alt 100 fly. Resten er leaset. Derfor kunne det også virke lokkende for SAS at skille sig af med en del af de fly, selskabet selv ejer, for at rejse kapital til at lukke milliardhullet i selskabets kasse. Et regnestykke baseret på prisen på brugte fly på platformen Avibroker viser, at de 20 fly samlet har en værdi på i omegnen af 8,4 mia. kr.

Børs

Mandag svingede aktierne i USA frem og tilbage over nullet, men endte til sidst let i plus. Det brede S&P 500-indeks sluttede samlet set i plus med 0,1 pct. efter et fremgang i sidste uge på 2,6 pct., mens Dow Jones vandt 0,3 pct. Nasdaq satte sig derimod med 0,4 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Vores pensionssystem er som en kasettebåndspiller i en Opel Kadett. Det passer ikke til danskernes liv anno 2022. Nu har to forhenværende pensionsdirektører sat ord på problemerne. Men det er tankevækkende på kanten til tragisk, at idérigdom og mod til at tænke nyt på pensionsområdet skal komme fra forhenværende direktører på pensionsområdet, skriver Anders Heide Mortensen.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet.

Det sker i dag

  • Erhverv: DSV, Coca-Cola, Visa, Alphabet, General Motors, Unilever, McDonalds og Microsoft kommer med regnskaber.
  • Økonomi: EUs energiministre mødes for at udveksle synspunkter om energiforsyningssikkerheden og yderligere foranstaltninger, der skal træffes inden næste vinter. Energiforsyningssikkerheden i EU risikerer at forværres yderligere i kølvandet på den russiske aggression mod Ukraine.
  • Politik: Tidligere præsident Donald Trump er tilbage i Washington D.C. for første gang, siden han forlod Det Hvide Hus i januar 2021, efter hans embedsperiode som USA’s 45. præsident udløb. Her skal han holde afslutningstalen på et to dage langt topmøde for tænketanken ”America First Policy Institute” - som promoverer Trumps politik.
  • Øvrigt: FC Midtjylland spiller returopgør på udebane mod cypriotiske- AEK Larnaca i 2. runde af kvalifikationen til Champions League.

Sommer PS...

Mangler du sommerferieideen til næste år? Så har Disney sat billetter til en pakkerejse i juli 2023 til salg. Her kan man flyve verden rundt og besøge 12 Disney-parker i seks lande på tre kontinenter. Det lyder jo magisk, men prisen er høj. Både for pengepungen og klimaet. $110.000 koster en enkelt billet, mens CO2-udledningen pr person er mere end 20 gange så høj som den årlige udledning fra en indbygger i et lavindkomstland. (The Guardian)

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.