Morgen

SOMMER Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Michael Laudrup bliver frontfigur for dansk brand | Der er lang vej til ligestilling i Danmarks banker | Mercedes får stort afgiftssmæk af Motorstyrelsen

GODMORGEN

I dag kan du læse om, at kvinder stadigvæk er et særsyn på topposten i danske banker, Michael Laudrup og hans nye ambassadørskab og den amerikanske centralbanks seneste renteforhøjelse. Den kom onsdag aften og er den anden store stigning i træk. God læselyst.

Nyheder

Kun 9 pct. af topcheferne i landets banker er kvinder

Kvinder er stadig et særsyn som topchefer i landets banker. Kun 5 af landets 56 pengeinstitutter har en kvinde som topchef svarende til en andel på 9 pct. Den manglende diversitet er et problem, erkender bestyrelsesformand. Sydbanks topchef, Karen Frøsig, mener, at man er nødt til at ty til regulering. »Jeg har tidligere været overbevist om, at lovgivning ikke dur til at regulere dette, fordi virksomhederne selvfølgelig altid skal ansætte den bedst egnede til en hvilken som helst stilling. Men jeg er nået frem til, at vi er nødt til at bede politikerne om at regulere det,« siger hun nu til Finans.

Illustration: Anders Vester Thykier.

Mercedes får stort afgiftssmæk af Motorstyrelsen

Ifølge Mercedes-Benz Danmarks eget regnskab har Motorstyrelsen nu præsenteret den tyskejede bilimportør for en solid regning for det, der af mange politikere blev opfattet som et forsøg på at stikke penge i egen lomme. Penge, som burde være indbetalt som afgifter til den danske statskasse.

Arla hæver mælkeprisen til det højeste niveau nogensinde. Arlas mælkeafregning til landmændene stiger og sætter ny rekord i næste uge. På de globale råvarebørser er der dog tegn på, at opsvinget er ved at tabe fart.

Danskerne har betalt dyrt for at have penge i banken. Fra juli 2021 til juni 2022 har de negative renter samlet kostet de danske bankkunder 1,2 mia. kr. Men der er opblødning på vej. »Når vi kommer længere hen på året og Nationalbanken formentlig hæver renten yderligere, så er det min klare forventning, at regningen helt forsvinder,« lyder det fra seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv.

Michael Laudrup bliver frontfigur for det danske skjortebrand Barons. Michael Laudrup blev kåret som Danmarks største sportsnavn i 2021 og skal fremover være Barons nye frontfigur. Det sker i forbindelse med, at brandet lancerer en ny polo-serie, som Laudrup har været en del af og samtidig skal reklamere for.

Den amerikanske centralbank hævede onsdag renten med 0,75 procentpoint. Dermed er renten over de seneste 4 måneder hævet med 2,25 procentpoint. Flere stigninger kan være på vej.

Det skriver andre

Danske vindmøller skal producere grønt brændstof ud for Gran Canarias kyst. Vindmølle-startuppen Floating Power Plant satser på en niche og vil levere grøn strøm fra vind og brint til olieplatforme. Første millionkontrakt er i hus. (Børsen - låst artikel)

SAS får snart brug for mere kapital. Flyselskabet gør fremskridt i samtaler med kreditorer og leasingselskaber, men der er stadig meget at gøre, understreger en af virksomhedens advokater. (E24)

Selskabet bag Facebook præsenterer for første gang nedgang. Det sociale medie Facebook har det seneste kvartal tjent færre penge på reklamer. Det viser moderselskabet Metas regnskab for årets andet kvartal. Det er første gang, at Meta noterer en kvartalsvis nedgang i omsætning. (Reuters)

Analyse

Tech-selskaberne breder sig: Nu vil Amazon drive sundhedsvæsen

De store tech-giganter rykker ind i alverdens brancher – og senest har Amazon med et opkøb sat en stor fod ned i sundhedssektoren. Men er det en god idé? Læs analysen fra Jesper Kildebogaard her.

Jesper Kildebogaard er journalist på Finans. Foto: Gregers Tycho

Jesper Kildebogaard er journalist på Finans. Foto: Gregers Tycho

Dagens profil

Direktør drømte som barn om at blive stewardesse.

Dorte Bilsgaard, medlem af direktionen i Danica Pension, har hele karrieren haft lederskikkelser, der har givet hende et skub videre.

»Nu forsøger jeg at gøre det samme i min position: At spørge ansatte, hvad de vil, og tilskynde dem til at opsøge nye udfordringer,« siger hun til Finans.

Men som barn var det hendes drøm at blive stewardesse: De så flotte ud og rejste rundt i hele verden.

»Drømmen sløjfede jeg, da jeg ikke blev højere end 158 centimeter, og min beslutning var klog, fordi jeg i dag har svært ved at nå op til bagagerummene i flykabinen,« konstaterer hun og griner.

Dorte Bilsgaard er blevet kommerciel direktør og medlem af direktionen i Danica Pension, hvor hun tidligere var mæglerchef. Foto: PR

Dagens tal

84

Verdens rigeste familie mister 84 mia. kr. Milliardærfamilien bag Walmart har tjent mange penge på supermarkedskæden. Men i tirsdags kunne de se til, mens markedet skar milliarder af familieformuen. Nærmere bestemt 11,4 mia. dollars, hvilket svarer til 83,6 mia. kr. Årsagen til faldet skal findes i en udmelding fra selskabet selv.

Børs

Hvordan har markederne udviklet sig? Her er den seneste børsberetning.

Debat

Verdensmål: Bullshit-bingo eller byggesten? »Mange virksomheder kan have svært ved at få greb om de store verdensmål. Desværre – for verdensmålene kan være en værdifuld byggesten i virksomhedens vækststrategi,« skriver Sanne Markwall.

Sanne Markwall er stifter & CEO for MakeMyStrategy.

Det sker i dag

  • Erhverv: Flere store selskaber kommer med halvårsregnskab i dag, blandt andre: Amazon, Volkswagen, Shell, Mastercard, Samsung, Intel og Pfizer. Apple kommer med regnskab for 3.kvartal.
  • Økonomi: Danmarks Statistik udgiver konjunkturbarometer for erhvervene for juli 2022 samt sit detailomsætningsindeks for juni 2022.
  • Politik: USA’s præsident Joe Biden skal i dag tale med Kinas præsident Xi Jingping. Samtalen er den første i fire måneder og kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem de lande igen er anstrengt. Det skyldes blandt andet at formanden for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, for nyligt har annonceret, at hun planlægger at rejse til Taiwan, hvilket myndighederne i Beijing er stærkt utilfredse med.
  • Øvrigt: Fra i dag har vi opbrugt klodens ressourcer for resten af året. Dagen kaldes Earth Overshoot Day og markerer dagen, hvor jorden ikke kan nå at forny ressourcerne, før de bruges.
  • Øvrigt: Ansøgerne til landets videregående uddannelser får i dag svar på, om de er blevet optaget på drømmestudiet.

Sommer PS...

Musiktjenesten Spotify bliver ved med at tiltrække brugere, og trods usikre tider bliver endnu flere villige til at betale for musikken. Inflation og stigende priser tynger for tiden den gode stemning. Nye tal fra musiktjenesten Spotify tyder dog på, at mange forsøger at holde humøret højt med god musik i ørerne.

Trods inflation og sparetider formår Spotify at tiltrække flere brugere end de mister. Foto: Mitsuru Tamura/AP Images

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.