Morgen

SOMMER Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Professor: Krigen i Ukraine vil ramme hårdere end corona | SAS-piloter beskylder hinanden for løgn | Rædselsår for Danmarks rigeste: Har tabt 25 mia. kr.

GODMORGEN

Vi er stadig midt i den tungeste ferieperiode på året, og begivenhederne står ikke i kø. Men der er masser af nyheder og interessante historier, og de bedste får du her i Finans Briefing Morgen.

Nyheder

Mindre danske virksomheder risikerer værre konsekvenser af krigen i Ukraine end coronakrisen

Der er risiko for, at krigen i Ukraine rammer landets mere end 250.000 mindre virksomheder langt hårdere end coronakrisen. Det er konklusionen i en undersøgelse fra Syddansk Universitet. »Coronakrisen var selvfølgelig voldsommere for os som individer. Vi oplevede begrænsninger, tomme gader og tomme butikker, men de økonomiske konsekvenser af Ukrainekrigen kan meget nemt blive meget, meget større,« siger professor Kim Klyver, som er leder af forskningsprojektet.

Selvom coronakrisen bød på nedlukninger af erhvervslivet, kan krigen i Ukraine komme til at ramme mindre danske virksomheder endnu hårdere, lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra SDU. Arkivfoto: Ernst Van Norde

SAS-piloter beskylder hinanden for løgn og skodaftaler

Dem der troede, at den netop overståede pilotstrejke kun handlede om en kamp mellem piloterne og SAS kan godt tro om igen. SAS-piloterne er internt rygende uenige om vilkår og ønsker, når det kommer til en ny overenskomst. SAS-pilotforeningen DPF forsøger at tvinge piloter over i egne rækker ved hjælp af ulovlige trusler, siger den konkurrerende forening FPU. Omvendt mener DPF, at FPUs aftale med SAS er ”en skod-overenskomst.”

Rædselsår for Danmarks rigeste: Coloplast-arvingen Niels Peter Louis-Hansen har tabt 25 mia. kr. Stjernestunden er forbi for den danske Coloplast-milliardær Niels Louis Peter-Hansen. For selvom landets rigeste fortsat har en enorm formue, er den skrumpet ret så markant siden nytår. Det viser det anerkendte erhvervsmedie Bloombergs liste over klodens 500 mest formuende. Ikke mindre end 25 mia. kr. er formuen blevet mindre her i 2022.

Boligrenterne i hurtigt fald. Rentefaldet på boligobligationer tager fart. Torsdag kom det 30-årige 2,5 pct.-lån med afdrag i spil igen. Det havde ingen ventet for blot få uger siden, hvor realkreditinstitutterne gjorde klar til et 5 pct.-lån.

SAS håber på akut finansiering i august. Flyselskabet håber, at det i løbet af august kan skaffe den nødvendige likviditet til at gennemføre rekonstruktionen. Og så arbejder selskabet stadig på at skaffe en ny investor på længere sigt.

Det skriver andre

Forbrugerombudsmanden modtager rekordmange klager, og især den samme håndfuld virksomheder går igen på trods af politianmeldelser. Nu slår hun alarm om de »alvorlige« metoder, hun igen og igen ser blive brugt til at snyde danskerne. (Berlingske Business)

IPhones er en guldgrube for Apple. En fortsat stor efterspørgsel på iPhones er stadig en vigtig del af teknologifirmaet Apples omsætning. Apple steg med 3,4 procent i eftermarkedet torsdag. Det skete, efter at selskabet havde en stigning i omsætningen i andet kvartal til 82,96 milliarder dollar - svarende til 606 milliarder kroner. (Reuters)

Amazon slår forventningerne. Amazon solgte i andet kvartal for 121,23 milliarder dollar. Det svarer til rundt regnet et samlet salg på 885 milliarder kroner. Det var ventet, at salget ville være på 119,09 milliarder dollar. Det gode salg fik Amazon til at stige elleve procent i torsdagens eftermarked. (Reuters)

Dagens sommerlæsning

Nu lytter den kunstige intelligens med, når dit internet ikke virker. En computer lytter med, når du ringer ind til Yousees kundeservice. Mens du snakker med et menneske af kød og blod, vil jeres samtale også blive afkodet af computerens kunstige intelligens. Den kan så helt automatisk sætte tekniske undersøgelser i gang og vil løbende sende forslag til medarbejderen om løsninger på problemet, for eksempel hvis internetforbindelsen driller.

»Normalt har vi seks-otte ugers grunduddannelse af nye medarbejdere i vores callcenter. Nu kan vi skære 25-30 pct. af det, fordi de kan få den hjælp. Og vi kan også se nu, at håndteringstiden på et kald er blevet kortere,« siger Trine Heiberg.

Trine Heiberg, leder af kundeservice og callcentre hos Nuuday (tidl. TDC/Yousee). Foto: Stine Bidstrup

Dagens profil

Lars Bang, koncerndirektør i Lundbeck: Som 12-årig fik han det kemisæt, han så længe havde drømt om. Han har ikke arbejdet andre steder, og han kommer sandsynligvis heller aldrig til det. Lars Bang har helliget sit arbejdsliv til medicinalselskabet Lundbeck, der er specialiseret i udvikling og salg af lægemidler til hjernesygdomme som blandt andet depression, skizofreni og Parkinsons. For at forstå vejen til en indtil videre 34 år lang karriere i den samme virksomhed kræver det, at tiden skrues tilbage. Lige under et halvt århundrede for at være mere præcis.

Som barn fik Lars Bang nemlig sit store ønske opfyldt, da han en juleaften som 12-årig fik det kemisæt, han så længe havde drømt om.

Lars Bang har siden 2018 været koncerndirektør i Lundbeck med ansvar for blandt andet produktionen. Foto: Lundbeck

Dagens tal

19

Så mange pct. af de 18-30 årige har intet økonomisk sikkerhedsnet. Tusindvis af unge vil stå uden et sikkerhedsnet, når de flytter hjemmefra for at begynde livet som studerende. En måling fra forsikringsbranchens interesseorganisation, Forsikring & Pension (F&P), viser således, at 19 pct. af de 18-30 årige ikke har en indboforsikring.

»Alt for mange unge står uden det helt afgørende sikkerhedsnet, som ligger i en forsikring. Det er især unge og dem med lave indkomster, som prioriterer indboforsikringen fra,« siger Kent Damsgaard, adm. direktør i F&P.

Børs

Selvom den amerikanske økonomi torsdag endte i teknisk recession, så var de amerikanske investorer upåvirket. Optimismen boblede hen mod slutningen af dagen og det brede S&P 500-indeks sluttede i1,2 pct. Årsagen til optimismen skal findes i, at markedsrenterne faldt, og at investorerne skruede ned for forventningen til, hvor højt op den amerikanske centralbankrente skal. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Det ligner en skandale. Det er en skandale. Hypen om at investere i de såkaldte ESG-fonde er eksploderet til astronomiske højder. Men den bæredygtige investerings-ballon er allerede ved at punktere, inden den for alvor er pumpet op, skriver virksomhedsredaktør for Finans Søren Linding.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Det sker i dag

  • Erhverv: Air France-KLM kommer med halvårsregnskab, Astrazeneca kommer med halvårsregnskab, Sony kommer med regnskab for 1. kvartal,
  • Økonomi: - Arbejdsløsheden (md.), juni 2022, Japan: Arbejdsløshed, jun, Japan: Detailsalg, m/m, jun, Japan: Industriproduktion, m/m, jun, Tyskland: Importpriser, jun, Tyskland: Arbejdsløshed, jul, Tyskland: BNP-vækst, Q2 (foreløbig), Eurozonen: BNP-vækst, Q2 (1. opgørelse), Eurozonen: Forbrugerprisestimat, y/y, jul, USA: PCE-kerneprisdeflator, y/y, jun, USA: Personlig indkomst, jun, USA: Privatforbrug, jun, USA: Chicago PMI, jul, USA: Michigan-tillidsindeks, jul (endelig).

Sommer PS...

Enhver ved, at jobbet som topchef er forbundet med usikkerhed og mulighed for hurtig fyring, hvis ikke resultaterne er tilfredsstillende. Men ingen brancher sidder man mere usikkert end i sportens verden. Det fik cheftræner I FC Midtjylland Bo Henriksen at mærke, da han blev fyret torsdag efter kun et år på posten. DR har kigget på mulige afløsere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.