Morgen

SOMMER Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Myndigheder bremser virksomheder, der vil droppe gassen | »Pandemien kostede os 1.000 års erfaring« | Amerikansk kæmpeaftale kan drysse guld over danske virksomheder

GODMORGEN

Sidste uge af skolernes sommerferie står for døren, men der er bestemt ikke feriestemning på Finans i denne uge, hvor vi blandt andet bliver præsenteret for regnskaber fra blandt andre Mærsk og Novo. Vi starter dog med ugens første morgenbriefing fra Finans. God fornøjelse.

Nyheder

Myndigheder bremser virksomheder, der vil droppe gassen

16 danske virksomheder venter lige nu på at få lov til at droppe gas som brændsel, og det har de foreløbig gjort i op til fire måneder. På grund af den truende gasmangel vil virksomhederne i stedet at bruge andre fossile brændsler, men planerne kan ikke effektueres, fordi de mangler Miljøstyrelsens godkendelse. På Karup Kartoffelmelfabrik vil man installere to kombibrændere, så man kan fyre med olie i stedet for gas og opretholde produktionen. Derfor er man stærkt utilfreds med Miljøstyrelsens nølen.

»Pandemien kostede os 1.000 års erfaring«

Sammenlignet med 2020 og dermed det første coronaår er der atter fart i erhvervslivets store møder, konferencer og messer. Der er dog ifølge turistbranchen fortsat lang vej igen til, at den danske branche vender retur til niveauet fra før pandemien. Adm. direktør Georg Sørensen fra MCH i Herning lægger ikke skjul på, at coronapandemien har været den sværeste arbejdsopgave i arbejdslivet. »I kraft af høj anciennitet blandt de ansatte mistede vi 1.000 års erfaring på kort tid. Det går på ingen måde upåvirket hen i en virksomhed som denne,« fortæller Georg Sørensen.

Georg Sørensen har gennem 27 år været adm. direktør for oplevelsesvirksomheden MCH bl.a. messecenter, arena, koncerthal og andre faciliteteter. Foto: Brian Karmark. 

Analysehus: Den næste periode med negative renter vil vare til 2050. Så snart centralbankerne får has på inflationen, bliver det startskuddet til en ny periode med negative renter som ifølge Oxford Economics kan vare helt til 2050.

Amerikansk kæmpeaftale kan drysse guld over danske virksomheder. En stor grøn aftale med tilskud for 400 milliarder dollars er ved at blive vedtaget i USA. Det er fantastisk nyt for danske virksomheder, mener DI.

Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj advarer nu om at halvdelen af Ukraines omfattende høst af afgrøder risikerer at blive halveret, på grund af Ruslands invasion af det østeuropæiske land. Han frygter derfor, at Ukraines ødelagte høst kan forårsage en fødevarekrise på tværs af kloden.

Det skriver andre

Den skyhøje inflation og truende recession gør ikke danskerne bekymret for deres job. En undersøgelse, som YouGov har udført for Danske Bank, viser, at 76 procent af dem, der er i arbejde, »slet ikke« eller kun »i mindre grad« er bekymrede for at miste deres arbejde. Kun ni procent af dem er »i høj grad« eller »i meget høj grad« bekymrede. (Berlingske Business)

Det glider i olie. De store internationale olieselskaber Shell, Chevron og ExxonMobil har i denne uge præsenteret regnskab for årets andet kvartal, og der er noget at juble over på direktionsgangene hos oliegiganterne. Alle tre selskaber har nemlig slået deres hidtidige rekord for profit på et enkelt kvartal. (Financial Times - kræver abonnement)

På trods af flere måneder med galopperende inflation og usikre markeder, som følge af især krigen i Ukraine, voksede Europas økonomi i dette års andet kvartal. Den vækst lægger dermed også midlertidigt låg på frygten for recession, der ligger som en tung dyne over finansmarkederne. (CNN)

Den tidligere præsident Donald Trump beskyldes nu for skattetænkning ved at begrave sin afdøde ekskone Ivana Trump på et areal tilhørende en af ekspræsidentens golfbaner. En særlig lovgivning i New Jersey vil dermed gøre det muligt for Trump, at undgå at blive beskattet af golfbanens indtægter. (Business Insider)

Dagens sommerlæsning

Facebook og Apple er i »filosofisk« krig om fremtidens internet

Mark Zuckerberg var både tænksom og direkte i mælet under en tale til Facebooks ansatte tidligere på måneden: Firmaets største konkurrent hedder Apple, mente grundlæggeren af det sociale medie.

For kampen står om, hvem der skal bygge fremtidens teknologilandskab. Et landskab, der kun vil blive endnu mere allestedsværende, end det er i dag. Få forklaringen i journalist Thomas Høy Davidsens feature her.

Dagens profil

Astrid Cederholm Schaadt, ny skattechef i ATP

Efter at en medarbejder havde forsøgt at forklare noget produktspecifikt for tredje gang, måtte Astrid Cederholm Schaadt sige:

»Hvis du skal forklare det til din mormor, hvad ville du så sige?«

Den nye skattechef i pensionskassen ATP, Astrid Cederholm Schaadt, lægger stor vægt på at sætte sig ind i og forstå det, som hun arbejder med og har ansvar for.

Astrid Cederholm Schaadt er ny skattechef i ATP. Foto: Gregers Tycho 

Dagens tal

38

De yngste teenagere elsker styrketræning. Faktisk er styrketræning den mest populære sports- og motionsaktivitet for børn og unge i 13-15-årsalderen. Helt præcis styrketræner 38 pct. af førnævnte aldersgruppe, hvilket er noget højere, end tilfældet er i traditionelle foreningsidrætter. Både eksperter og Anti Doping Danmark er særligt opmærksomme på tendensen.

Debat

Vil ECB’s kursskifte i juli give bagslag? ECB afviklede i juli de negative renter i eurozonen og afveg dermed fra sin hidtidige køreplan. At centralbanken har sat alle sejl til for at bekæmpe inflationen, giver god mening, men den uklare kommunikation kan komme til at koste på et senere tidspunkt, hvis der reelt er slået skår i troværdigheden, skriver Frederik Romedahl, seniorstrateg i Nykredit.

Det sker i denne uge

  • Erhverv: Heineken og Mochida Pharmaceutical kommer med regnskaber.
  • Økonomi: De Danske Bilimportører kommer med tal på bilsalget
  • Politik: Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i NPT RevCon, verdens største konference for nedrustning og ikke-spredning af atomvåben.

Sommer PS...

Janus Rægaard Nielsen var sådan set ude på at »halvpensionere« sig selv, da han flyttede med familien til Costa del Sol for omkring 20 år siden. Men sådan blev det ikke.

Nu kan golfentuisiasten og iværksætteren skrive en virksomhedshandel mere på CV’et, efter han netop har solgt sin virksomhed AnyTech365 i en handel på et »stort trecifret millionbeløb« til amerikanske og malaisiske købere under DUET Acquisition Corp.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.