Morgen

SOMMER Briefing Morgen: Her er dit overblik på 2 minutter

Novo i kæmpe opjustering | Ambu i stor nedjustering | Mærsks indtjenings-tsunami kan møde modstand

GODMORGEN

En travl aften onsdag, hvor hele to C25-selskaber kom med justeringer. Novo Nordisk tog et vældigt spring op, hvorimod Ambu tog et ditto ned. Her får du torsdagens Briefing Morgen fra Finans.

C25-nyheder

Novo Nordisk tog et kæmpe spring op ad indtjeningsstigen, da selskabet kort før børslukketid sendte en opjustering ud. Med en stigning i driftsresultat på 26 pct. lander den danske medicinalgigant på 37,5 mia. kr. i årets første seks måneder mod 29,8 mia. i samme periode sidste år. Overskuddet stiger desuden fra 24,7 mia. kr. til 27,5 mia. kr. i første halvår ift. 2021. Ikke desto mindre nåede aktien at falde over ni pct. inden børsluk, fordi investorerne bl.a. havde troet på en anelse bedre tal. Sydbank Novo-analytiker er dog oppe i skyerne over Novos store indtjeningstal.

Ambu skuffer igen igen igen. For tredje gang alene i år må Ambu nedjustere sine forventninger. Meldingen kom sent i aftes og bliver sendt ud mindre end et halvt år efter, at selskabets nye CEO Britt Meelby Jensen tog over. Medicoselskabet venter i regnskabsåret 2021/22 nu at nå en organisk salgsvækst på mindst 4 pct. mod tidligere ventet mindst 13 pct. Det til trods for, at salget ifølge foreløbige tal er øget til 1128 mio. kr. fra 973 mio. kr. i det forskudte tredje kvartal.

Andre nyheder

Mærsks indtjenings-tsunami kan møde modstand

Mærsk er på kurs mod at splintre alle tidligere indtjeningsrekorder. Det viser halvårsregnskabet fra Mærsk, der blev præsenteret onsdag af en tilfreds adm. direktør Søren Skou, der dog også spåede bølgegang hen mod slutningen af året. Inflation, en forbrugsbølge, der har toppet, og virksomheder, der nu fylder på lager, kan ramme efterspørgslen sidst på året, mener topchefen.

Karsten Ree hiver historisk fabrik op fra Ørsteds mølpose

Det tidligere Dong skrinlagde i sin tid verdens første fabrik af sin slags til produktion af klimavenligt brændstof lavet på halm. Nu har Karsten Ree købt og ombygget fabrikken i Kalundborg for et trecifret millionbeløb.

I 2008 påbegyndte daværende Dong-direktør Anders Eldrup byggeriet af fabrikken i Kalundborg fra en halmballe. Nu sidder arvtagerne i Meliora Bio klar til at tage over i form af ejer Karsten Ree i midten, bestyrelsesformand Christian Ree (tv.) og adm. direktør Henrik Maimann (th.). Foto: Brian Karmark

Salget af oksekød falder 25 pct. Salget af oksekød styrtdykker med historisk hast i de danske supermarkeder. Voldsomme prisstigninger får mange forbrugere til at vende ryggen til de dyre udskæringer af rødt kød.

IMF: Lad forbrugerne betale. Siden forrige år er priserne på olie fordoblet, for kul er de firedoblet, mens prisen på naturgas er syvdoblet. Alligevel mener den Internationale Valutafond i et nyt analysepapir, at det vil være gift for den grønne omstilling, hvis diverse regeringer går ind og hjælper borgerne i form af tilskud og afgiftslettelser. Dommen er klar: Lad borgerne betale hele regningen, så de sparer på energien.

For 9. i år træk topper detailhandelskoncernen Walmart den prestigefyldte liste, Fortune Global Top 500, hvor verdens selskaber rangeres efter omsætning. Ifølge Fortune tjente de 500 største selskaber i alt 1,8 billioner dollar ud af en omsætning på 16,1 billioner, hvilket er bedre end nogensinde før. Listen domineres i øvrigt ikke af amerikanske, men kinesiske selskaber.

Det skriver andre

Der er indbudt til rekordstor pengefest hos Mærsk, som står til at udlodde et astronomisk beløb til aktionærerne for dette års bedrifter. Ikke mindre end 100 mia. kr. står shippinggiganten til udlodde investo­rerne for i år. (Børsen - kræver login)

Rusland er klar til at sætte sig ved forhandlingsbordet og finde en løsning på krigen i Ukraine, som har været i gang i mere end fem måneder. Det mener tidl. kansler Gerhard Schröder, som siden er blevet en tæt samarbejdspartner for den russiske præsident, Vladimir Putin. Schröder udtrykker sin holdning i et interview med det tyske magasin Stern, hvor han samtidig afviser forbindelsen til Putin som et problem. (Politiken)

Mærsks rekord-indtjening skaber politisk splittelse. For mens Mærsks overskud slår aller tiders danmarksrekord, er det ikke meget, statskassen får ud af det på grund af en række særregler. Og spørgsmålet om rederiernes skattefordele splitter partierne på Christiansborg. (Berlingske Business - kræver login, m.fl.)

Dagens sommerlæsning

Mark Zuckerberg mener, Apple er hans fremmeste konkurrent, når det gælder filosofien bag det kommende VR-baserede metavers. Apple virker modsat lettere uinteresseret i konceptet og satser i stedet på AR. VR, AR - ligegyldigt hvad, så skal ingen være i tvivl om, at der satses enorme summer på at komme først med det endelige. Læs vores tech-skribent Thomas Høys udlægning af mastodonternes  »filosofiske« krig om fremtidens internet.

Facebook sværger til VR (Virtual Reality), som en bruger her prøver på en messe, mens Apple tror mere på AR (Augmented Reality). Foto: Bloomberg/Michael Short.

Dagens profil

Camilla Haustrup Hermansen er i høj grad drevet af nysgerrighed og har aldrig haft et problem med at springe ud i nye eventyr. Nu har hun taget endnu et skridt i karrieren. Hun er blevet den første formand i den nyoprettede brancheforening DI Produktion, der ligger inden for Dansk Industri.

»Jeg vil især være talerør for de små og mellemstore virksomheder, som ikke altid selv har ressourcer til at råbe op. Og så skal jeg skabe politisk forståelse for produktionsvirksomhederne og de udfordringer, de står over for med grøn omstilling, digitalisering og tiltrækning af arbejdskraft,« siger Camilla Haustrup Hermansen til Finans. Foto: PR.

Dagens tal

62,6

Forstå Mærsks svimlende overskud. Mærsk er tordnet igennem årets andet kvartal med et nettoresultat på 62,6 mia. kr. Når tal når op i denne størrelsesorden, kan det hurtigt blive svært at forholde sig til, så vi har fundet lommeregneren frem, og forsøger at gøre det store tal lidt nemmere at håndtere. Vi begynder med klassikeren: Hvor mange Storebæltsforbindelser kan man købe for det overskud.

Børs

Novo sluttede som nævnt dagen af med store tæsk grundet investorernes frygt for et udskudt studie af et lovende nyt produkt samt en svagt mindre indtjening i opjusteringen end ventet. Omvendt steg Mærsk ovenpå det endelige regnskab for halvåret efter opjusteringen i går. Også Bavarian var flyvende, men det kunne ikke hindre et samlet C25-fald på 1,2 pct. Omvendt endte de europæiske aktier onsdag med beskedne plusser. Mindsket geopolitisk usikkerhed, efter den amerikanske politiker Nancy Pelosi atter har forladt Taiwan, var forklaringen. I USA betød Pelosis afsked med Taiwan, at investorerne kastede sig over teknologiaktierne. Det teknologitunge Nasdaq-indeks lukkede med et plus på 2,6 pct. Her er den seneste børsberetning.

Debat

Nationalbanken må ud af ECB’s skygge. I stigende grad indrettes ECB’s pengepolitik efter forholdene i middelhavslandene snarere end i Nordeuropa. Euroen er ikke nogen stærk valuta. Over det seneste år er euroen, og kronen, over for dollaren faldet i værdi med 14,3 pct. Importen navnlig af råvarer og energi afregnes i vidt omfang i dollar. For Danmark indebærer en kunstigt lav kronekurs således en betydelig, importeret inflation, skriver Jørn Astrup Hansen.

Jørn Astrup Hansen, tidligere bankdirektør, cand. oecon.

Det sker i dag

  • Erhverv: Zalando, Adidas, Toyota, Deutsche Lufthansa og Kelloggs kommer med regnskaber.
  • Økonomi: Den britiske nationalbank, Bank of England, holder rentemøde. Der ventes rentemeddelelse klokken 13.
  • Politik: Der er tv-duel mellem de to konservative politikere Liz Truss og Rishi Sunak, der begge forsøger at vinde kampen om at blive formand for de britiske konservative og dermed afløser for premierminister Boris Johnson.
  • Øvrigt: Brøndby møder på hjemmebane Basel i Conference League-kvalifikationen. Der spilles returopgør i Schweiz den 11. august.

Sommer PS...

Europas tredjelængste flod er ved at løbe tør for vand. Rhinen, der udspringer ved Tomasee i Schweiz og løber videre gennem Østrig, Tyskland, Frankrig og Holland, risikerer indenfor kort tid at nå så kritisk et vandniveau, at floden er i fare for at lukke. Det bringer handlen med enorme mængder varer i fare, da floden er en af Europas vigtigste shipping-floder.

Vandstanden I Rhinen er kritisk lav, som det ses her på billedet, der er taget i den tyske by Düsseldorf. Photo by Ina Fassbender/AFP

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.