Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Folkestyret er blevet tyndt i bunden

Centralisering handler ikke om borgernes behov. Det handler om magt. Magt til systemet – til politikerne på Christiansborg og til embedsmændene på Slotsholmen

Politikerne skal bestemme mindre, og danskerne skal bestemme mere selv. Det er en god målsætning, som har været med til at definere Nye Borgerliges politik på mange områder.

Der er gode argumenter for at decentralisere. Friheden for den enkelte til at bestemme mere over sine egne penge og sit eget liv er vigtig. Økonomisk kan et styrket kommunalt selvstyre med færre bindinger, enklere love og ikke så mange regler sætte gang i mange lokale initiativer og øge den frie konkurrence.

I et kommunalt valgår burde vi investere mere energi i at tale om, hvordan mindre statsstyring og større frihed til familierne og de nære samfund kan skabe ny fremgang, større frihed og højere vækst.

Baggrunden er en udvikling, som igennem mange år er gået den modsatte vej, og som ser ud til at fortsætte. Det danske folkestyre er blevet tyndere i bunden og tykkere i toppen. Magten har flyttet sig fra de nære samfund ind mod Christiansborg, hvor statsadministrationen og Folketinget bestemmer mere og mere.

Undskyldningen for at drive rovdrift på danske familiers frihed og det lokale folkestyre har altid været, at den offentlige service skal være bedre og billigere. Men det er ikke rigtigt. Den offentlige service er ikke blevet billigere og bedre af de seneste årtiers centraliserende reformer, som har fjernet magten fra lokalsamfundene, lukket de små skoler og de små sygehuse og gjort afstanden til rådhuset og politikerne større.

Kommunerne bliver ikke drevet mere effektivt og borgerne får ikke en bedre service af, at Folketinget detailstyrer kommunerne gennem puljer til særlige formål og detaillovgivning.

Nej, centralisering handler ikke om borgernes behov. Det handler om magt. Magt til systemet – til politikerne på Christiansborg og til embedsmændene på Slotsholmen.

Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

Nej, centralisering handler ikke om borgernes behov. Det handler om magt. Magt til systemet – til politikerne på Christiansborg og til embedsmændene på Slotsholmen. Især DF har gennem årene været ivrige efter at koncentrere så meget magt som muligt på Christiansborg, hvor partiet gennem de årlige finanslovsaftaler med regeringen har kunnet sætte sin vilje igennem i stort men især småt helt ud i de enkelte kommuner.

Men også DJØF-laget i administrationen har skubbet godt på den udvikling bakket op af de store politiske partier. Kommunerne er i dag bundet ind i et spind af regulering, udligning, puljer, refusion og tilskud, at ingen der stiller op til det kommende kommunalvalg kan gennemskue konsekvenserne af.

I realiteten betyder kompleksiteten i regelsættet af det lokale demokrati sættes ud af kraft. Det er embedsmændene, der regerer i kommunen sammen med de få centralt placerede politikere omkring borgmesteren.

Danskerne har fortjent at få friheden tilbage – politikerne på Christiansborg skal blande sig mindre i vores liv, og vi skal bestemme meget mere selv. Der er brug for en modbølge til den centralisering, som i årtier har koncentreret magten i toppen af vores samfund.

BRANCHENYT
Læs også