Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Slaget om fremtidens finanssystem er i gang

Glem hypen om kryptovalutaer – gevinsten ligger i transformationen af det eksisterende finansielle økosystem

Tænk på sidste gang du skulle skifte bank, optage et lån eller overføre penge. Hvor mange mails og samtaler skulle du udveksle med en rådgiver? Hvor mange papirer skulle du sende? Hvad kostede det i tid og uigennemskuelige gebyrer?

Finanssektoren er for længst moden til en digital transformation, og værktøjerne til det næste mobilepay eller den næste neobank – altså en bank helt uden filialer - ligger klar til brug. I første halvår er der investeret godt 12 milliarder dollar i finansielt finansiel teknologi, FinTech, på verdensplan, og aktørerne er parate til forandring. I en omfattende FinTech-undersøgelse foretaget af konsulenthuset PwC svarer over 80 pct. af de finansielle institutioner, at deres kerneforretning er truet. 82 pct. overvejer at indgå et FinTech-partnerskab inden for tre til fem år.

Et af de største smertepunkter for de traditionelle banker er betalinger og overførsler, hvor kunderne ønsker højere hastighed og øget gennemskuelighed. Her har mobilepay og overførselssystemet Transferwise givet en forsmag på fremtidens betalingssystemer. Transferwise bygger på peer-to-peer teknologi (P2P) og tilbyder internationale overførsler til markedskurs og grænseløse konti, hvor virksomheder og privatpersoner med aktiviteter i udlandet kan blive betalt i deres lokale valuta til realkursen. Virksomheden lancerer nu også hævekort og er dermed godt på vej til at blive en såkaldt neobank.

I Danmark er vi på betalingssiden nået langt. Vi har skabt løsninger med potentiale til at eliminere behovet for kontanter og i næste ombæring kortet, når vi om lidt får mobilbetaling uden klik. En af de mest aktuelle udfordringer er at skabe den friktionsløse adgang til vores midler. I USA har bankerne forsøgt sig med alt fra tofaktorgodkendelse til fingeraftryk, og i Danmark render vi stadig rundt med NemId kort. Her vil Blockchain-teknologien og det kommende ansigts-ID på iPhone, der virker på tværs af apps, komme til at spille en vigtig rolle.

Dertil kommer vi højst sandsynligt til at se nye løsninger på lån, der ofte kan være uigennemskuelige. Danske Bank har allerede lagt stilen med investeringsplatformen June, der med enkle redskaber og en høj grad af transparens appellerer til førstegangsinvestorer og andre uden kendskab til markedet. Fælles for ovenstående løsninger, og for de (succesfulde) løsninger, vi kommer til at se, er to ting: Der er tænkt mobilførst, og der er tænkt brugervenlighed. Inden længe får alle adgang til Fintech-løsninger, derfor skal brugeren tænkes ind fra begyndelsen.

Finanssektoren er for længst moden til en digital transformation, og værktøjerne til det næste mobilepay eller den næste neobank – altså en bank helt uden filialer - ligger klar til brug.

Natasha Friis Saxberg, forfatter, digital strateg og direktør i Atea.

P2P er grundlaget for den meget omtalte Blockchain-teknologi, der har potentiale til at ændre finanssektoren, og på sigt hele det økonomiske system, som vi kender det. Blockchains system bygger på universelt tilgængelige data, der ikke kan manipuleres, og giver potentielt alle, virksomheder som privatpersoner, mulighed for at udføre billige og sikre transaktioner, hvad enten det drejer sig om penge, kontrakter eller andre sensitive enheder. Forestil dig eksempelvis transaktioner via Facebook Messenger eller WhatsApp. En af verdens største Blockchain platforme, Ethereum, annoncerede i september, at de inden for et år lancerer finansielle prototyper, der kan skaleres til at konkurrere med store kreditkortvirksomheder som Visa og Mastercard.

Blockchain understøtter kryptovalutaer som bitcoin og kædes ofte sammen med deres uforudsigelighed i medierne. Men mens kursen på bitcoin ræser op og ned som en blodtrykskurve, der burde føre til indlæggelse, har World Economic Forum kaldt blockchain selve hjertet i fremtidens globale finansverden. Overgangen til systemet vil tage tid set i forhold til både lovgivning og bred adoption blandt brugerne, men allerede nu bør man som virksomhed have systemet i baghovedet. 77 pct. af bankerne svarer da også, at de forventer at investere i blockchainteknologi inden 2020.

Næste skridt bliver at indtænke, at værdier i fremtidens økonomi ikke udelukkende måles i monetære enheder som eksempelvis data. Og at transaktioner bliver flydende – uden kontanter, kort eller tegnebøger. Mens vi ser inkrementel innovation af nye apps, services og platforme, bliver udfordringen at genopfinde forretningsmodeller og understøtte blockchain teknologier for fremtidens finansielle sektor.

BRANCHENYT
Læs også