Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nykredits aflyste børsdebut viser en ny vej til fremtiden

Kommentar: Pensionskasserne blander blod med foreningsdanmark i et sælsomt ejerskab. Men det åbner strategiske muligheder for landets største finanskoncerner uden om børsens jagt på kortsigtet gevinst.

Tag med til fremtiden. Året er 2030. Stedet er Danmark. Kun fem år efter storfusionen fejrer det finansielle hypermarked, PFA Nykredit, en milepæl: For første gang har én privat virksomhed mere end 75 pct. af den voksne befolkning i kundekartoteket og ejerkredsen på samme tid.

Alt sammen båret af Pensionskredit – det innovative lån, der i 2025 opløste skellet mellem danskernes pensionsopsparing og realkreditlån. Siden har alle kunder i den arbejdsdygtige alder kunnet binde op til 50 pct. af deres pensionsopsparing i finansieringen af deres egne boliger mod til gengæld at afdrage den anden halvdel af boliggælden inden pensionsalderen.

Danskerne kunne lide tanken om at bygge et lille, overskueligt økosystem omkring deres privatøkonomi. Og vupti var boom-markedet for langsigtet, finansiel stabilitet for private kunder skabt i en verden af stadigt mere kortsigtede interesser.

Tilbage i 2017: Fremtidsscenariet ovenfor er netop dette, et fremtidsscenario og per definition en utopi i nutiden. Pointen er, at det kunne ske. Og ugens store begivenhed, Nykredits aflyste børsintroduktion, sikrer, at der kan være en fremtid for kunde-ejerskabet uden for det fine selskab på fondsbørsen i det finansielle Danmark.

Først og sidst har teknokrati aldrig været en god begrundelse for at gøre op med de historiske rødder i en institution som Nykredit.

Jeg har tidligere stillet spørgsmålet, om Nykredits børsnotering kunne karakteriseres som Danmarkshistoriens mest overflødige af slagsen. Nykredit er en af landets rigeste virksomheder. Den tjener mere end 1 mia. kr. om måneden. Den har knap 80 mia. kr. i kassen og fremstår til stadighed mere veldrevet og effektiv.

Derfor fremkalder det naturlig skepsis, når koncernledelsen bebuder børsplaner med henvisning til, at Nykredit har brug for at kunne skaffe endnu mere kapital uden at pege på, hvad pengene egentlig skal bruges til. Den eneste erklærede begrundelse har været udsigten til nye kapitalkrav fra EU, som ingen imidlertid kender indholdet af og som måske/måske ikke kommer.

Først og sidst har teknokrati aldrig været en god begrundelse for at gøre op med de historiske rødder i en institution som Nykredit. På den led lå ledelsen præcis, som den havde redt, da børsplanerne blev mødt med skepsis i store dele af baglandet.

Op til sidste weekend faldt sløret så for den alternative plan, som formentlig bliver virkelighed. Under ledelse af PFA Pension tilbød et konsortium af pensionskasser at tilføre Nykredit så tilpas mange penge, at den store realkreditkoncern kan frigøre 15-17 mia. kr. til aktive investeringer frem for at lade pengene ligge passivt hen i en lovbefalet pengetank.

Til gengæld skal pensionskasserne fremover eje ca. 17 pct. af Nykredit.

Miseren om Nykredits fremtid er ikke slut. Koncernens ejere, de låntagere, der er fødte medlemmer af foreningen Forenet Kredit, skal først acceptere planen på et møde den 23. november.

Fortalere for børsintroduktionen har været på banen med forsikringer om, at pensionskasseplanen reelt er det samme som en børsnotering: Der kommer i begge modeller nye ejere ind, som vil kræve et stort, årligt afkast af deres investering. Den forklaring kan der findes belæg for i teoribøgerne. I den virkelige verden, hvor økonomisk teori blandes med strategi, politik og psykologi, forholder det sig i dette tilfælde anderledes.

Der er en afgrund til forskel på, om de nye ejere består af en lille, sluttet kreds eller af tusindvis af mere og mindre anonyme børsinvestorer.

Der er en afgrund til forskel på, om de nye medejeres interesse alene er kortsigtet afkast eller suppleres af strategiske fordele, som en tilnærmelse mellem Nykredit og PFA unægtelig kan give begge parter – selvom ingen har lyst til at tale om det.

Den nye model åbner en vej til fremtiden, og den giver Nykredit-ledelsen et stærkt incitament til at genopfinde kunde-ejerskabet i en nutidig version.

Og der er en afgrund til forskel på at høste børsgevinsten her og nu eller gemme den som en option til senere brug. Alene den mulighed giver langsigtede investorer som pensionskasserne mulighed for at leve med mere fleksible afkast år for år. For de holder jo stadig det es på hånden, der hedder børsnotering, og som kan booste deres samlede afkast af Nykredit over hele investeringens løbetid, hvis det mod forventning skulle vise sig, at de ønsker højere afkast her og nu, end realkreditkoncernen leverer.

Som vores kommentator Søren Linding skrev forleden, løser den nye model ikke alle de indbyggede problemer i Nykredits hierarki. Men den åbner en ny vej til fremtiden og den giver Nykredit-ledelsen et stærkt incitament til at genopfinde kunde-ejerskabet i en nutidig version. Det er såmænd ikke så skidt endda.

BRANCHENYT
Læs også