Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Køb globalt, når du køber dansk

Man kan naturligvis ikke investere globalt ved kun at have danske aktier i sin portefølje. Men man kan faktisk opnå en ret bred global eksponering, hvis man kombinerer klogt

Vi er der ikke helt endnu, og det er usikkert, om vi kommer helt derhen, men hvis man regner udbyttebetalinger med, så er de største danske aktier strøget forbi et afkast på femten procent i år. De seneste dage har givet nogle gevaldige aktieknubs. Torsdag fortalte Vestas om et stigende prispres og tog stående tælling med et kursfald på 19 pct. Aktien er nu nede 13 procent for året og bombet næsten et år tilbage. Men selv inklusive det skrub og de andre glidende aktietacklinger, som der med rund hånd er blevet delt ud til Lundbeck og FLSmidt i sidste uge, har de danske aktier klaret sig godt i gennemsnit i 2017.

Bag de imponerende tal gemmer der sig flere højdespringere. Det øverste selskab, logistikgiganten DSV, er steget med mere end 50 pct. og tre selskaber ligger aktuelt mere end 40 pct. højere, end da året startede. Det drejer sig om Novozymes, GN Store Nord og Chr. Hansen.

Det er altså ikke kun et enkelt men flere selskaber, som har bidraget til aktiefesten i år. Globalt set har aktier givet rigtig gode afkast i 2017. De danske aktier er med i front i et generelt meget positivt aktieår.

Danske aktier er nogle af de dyrere i verden, men vigtigere end at fokusere alene på prisen er hvorfor prisen er relativ høj. En for unuanceret anskuelse alene på pris er en investeringsmæssig dumrian. En række danske selskaber er prissat helt i top. Det skyldes, at det som nogle kan og gør er unikt. Selskaber som eksempelvis Chr. Hansen og AMBU kan indenfor deres områder noget som andre ikke kan. På den måde bliver de det naturlige (og måske eneste) tilvalg. Den eneste faktor, som kan give sig, er aktiekursen.

Jeg hører ofte argumentet om, at danskerne har alt for mange danske aktier i deres porteføljer. Det er en sandhed med nogle modifikationer. Det er en kendt sag, at der ALLE steder i verden er en investeringsmæssig home bias. Den eksisterer også i Danmark, men vores tal i Nordnet viser, at den er mindre hos os i Danmark end i de andre nordiske lande og endnu mindre relativt til den øvrige verden.

Det danske aktiemarked er i et stort omfang et spejlbillede af den åbne samfundsøkonomi. De største danske selskaber måles hver dag op imod deres internationale konkurrenter og internationale investorer. Det er derfor forkert at betragte danske aktier som en isoleret ø. Man kan faktisk opnå et ret attraktiv investeringsmiks ved at kombinere klogt. Fx ved at tage selskaber, der er stærke på eksport, med virksomheder, der står stærkt på hjemmemarkedet. Hvis man samtidig blander forskellige sektorer kan man stå med en håndfuld danske aktier, der har en god, samlet spredning.

Hvis du investerer i et lille land med en lukket økonomi er diversifikation ud af landet vigtig. Hvis du investerer som hjemmehørende i et stort land vil du ofte have en meget stor hjemlig eksponering på grund af størrelsen af virksomhederne og investeringsudvalget. Danmark er en lille, men meget åben økonomi. Home bias findes også her, men da aktiemarkedet samtidig er præget af et globalt selskabsudsyn, vil relativ mange danske aktier ikke nødvendigvis give dig en meget unuanceret og ubalanceret langsigtet aktieportefølje.

Aktiedanmark har god grund til at kippe med afkastflaget i 2017. Og nej, jeg argumenterer ikke for en ”helt igennem dansk portefølje”. Jeg er tilhænger af risikospredning og fornuftig investering. Home bias er ikke isoleret et dansk fænomen, og den globale spredning via danske selskaber over tid er større og bedre end man kan få indtrykket af, ved blot at høre debatten.

Store danske selskaber er mere investeringsmæssige internationale end de er danske på trods af det danske CVR nummer. Derfor kan det meget vel ske, at du både er dansk og international, når du køber dansk; eller sagt helt utvetydig: Det er ikke sikkert du køber dansk, når du køber dansk i danske aktier, men det ved investorerne heldigvis godt.

BRANCHENYT
Læs også