Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Køber du virkelig dansk, når du køber danske aktier?

Man kan naturligvis ikke investere globalt ved kun at have danske aktier i sin portefølje. En betydelig del af de danske aktier er dog ikke så danske, at det gør noget, og derfor er man langsigtet bedre risikodækket, end man umiddelbart skulle tro ved bl.a. at have en større beholdning af store danske C20-selskaber.

Vi er der ikke helt endnu, og det er ikke sikkert, vi kommer helt derhen, men inklusive udbyttebetalinger er de største danske aktier strøget forbi 15 pct. afkastlinjen. De seneste dage har givet nogle gevaldige aktieknubs, ikke mindst da Vestas torsdag fortalte om et stigende prispres og tog stående tælling med et kursfald på 19 pct.

Selv inklusive det skrub og de andre glidende aktietacklinger, som der med rund hånd er blevet delt ud til Lundbeck og FLS i denne uge, har de danske aktier klaret sig godt i gennemsnit i 2017.

Bag de imponerende tal gemmer der sig flere højdespringere. Et selskab, DSV, er steget med mere end 50 pct., og tre selskaber ligger aktuelt mere end 40 pct. højere, end da året startede (Novozymes, GN Store Nord og Chr. Hansen).

Det er altså ikke kun et enkelt, men flere selskaber, som har bidraget til aktiefesten i år.

Globalt set har aktier givet rigtig gode afkast i 2017. De danske aktier er med i front i et generelt meget positivt aktieår.

Danske aktier er nogle af de dyrere i verden, men vigtigere end at fokusere alene på prisen er årsagen, til at prisen er relativ høj. En for unuanceret anskuelse alene på pris er en investeringsmæssig dumhed.

En række danske selskaber er prissat helt i top. Det skyldes, at det, som nogle kan og gør, er unikt. Selskaber som eksempelvis Chr. Hansen og Ambu kan noget, som andre ikke kan, inden for deres områder. På den måde bliver de det naturlige (og måske eneste) tilvalg. Den eneste faktor, som kan give sig, er aktiekursen.

En række danske selskaber er prissat helt i top.

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

Jeg hører ofte argumentet om, at danskerne har alt for mange danske aktier i deres porteføljer. Det er en sandhed med nogle modifikationer. Det er en kendt sag, at der alle steder i verden er en investeringsmæssig home bias. Den eksisterer også i Danmark, men vores tal i Nordnet Danmark viser, at den er mindre hos os i Danmark end i de andre nordiske lande og endnu mindre relativt til den øvrige verden.

Det danske aktiemarked er i et stort omfang et spejlbillede af den åbne danske samfundsøkonomi. De største danske selskaber bliver benchmarket både blandt internationale konkurrenter og ditto investorer hver eneste dag.

Ved at krydre store danske eksportorienterede selskaber med selskaber med hjemmemarkedsdominans og porteføljeblande lidt på sektorer og graden af konjunkturfølsomhed, vil spredningen kunne blive bedre, end det indtryk man kan få ved blot at anskue danske aktier som investeringer, som er beliggende på en ensom, isoleret og øde aktieø.

Hvis du investerer i et lille land med en lukket økonomi, er diversifikation ud af landet vigtig. Hvis du investerer som hjemmehørende i et stort land, vil du ofte have en meget stor home bias på grund af størrelse, virksomheder og investeringsudvalget.

Jeg argumenterer ikke for en ”helt igennem dansk portefølje”.

Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

Danmark er en lille, men meget åben økonomi. Home bias findes også her, men da aktiemarkedet samtidig er præget af et globalt selskabsudsyn, vil relativt mange danske aktier ikke nødvendigvis give dig en meget unuanceret og ubalanceret langsigtet aktieportefølje.

Aktiedanmark har god grund til at kippe med afkastflaget i 2017. Og nej, jeg argumenterer ikke for en ”helt igennem dansk portefølje”. Jeg er tilhænger af risikospredning og fornuftig investering. Home bias er ikke isoleret et dansk fænomen, og den globale spredning via danske selskaber over tid er større og bedre, end man kan få indtrykket af ved blot at høre debatten.

Store danske selskaber er mere investeringsmæssigt internationale, end de er danske på trods af det danske cvr-nummer. Derfor kan det meget vel ske, at du både er dansk og international, når du køber dansk; eller sagt helt utvetydig: Det er ikke sikkert, du køber dansk, når du køber danske aktier, men det ved investorerne heldigvis godt.

BRANCHENYT
Læs også