Debat
0

Kunstig intelligens forandrer din verden - dagligt

Konsulenthuset McKinsey forventer, at det globale marked for tjenester indenfor kunstig intelligens vil vokse med 15-25 pct. årligt og nå en værdi på omkring 130 mia. dollar i 2025.

Gennem historien har det tit været med eftertidens briller, at vi har kunnet slå fast, at en bestemt teknologi har fået sit gennembrud. Men i dag står vi med flere teknologier, som vi på forhånd kan forvente får afgørende betydning. Det gælder i særlig grad for kunstig intelligens (AI) og maskinlæring (ML).

Maskinlæring handler om at genkende mønstre i store mængder data – for derefter at forudsige fremtidige hændelser. De to pionerer fra det amerikanske universitet MIT, Erik Brynjolfsson og Andrew McAfee, har spået, at den makroøkonomiske effekt af den forestående 'anden maskinalder' vil være sammenlignelig med betydningen af dampmaskinens indførelse.

Bevægelsen mod AI og ML drives frem af flere faktorer: Vi producerer og lagrer flere data end nogensinde. Der er nok billig computerkapacitet i skyen til, at organisationer uanset størrelse kan bruge intelligente applikationer. Og der er sket en algoritmisk revolution, så det nu er muligt at træne milliarder af algoritmer samtidigt, hvilket gør maskiners læringsproces meget hurtigere.

De seneste 50 år har AI-teknologier været så dyre, at de har været forbeholdt en eksklusiv kreds af universitetsforskere eller globale vidensvirksomheder. Men nu er tjenesterne pludselig blevet tilgængelige hyldevarer, som kan købes af alle på timebasis via skyen.

Det betyder i praksis, at helt almindelige, danske SMV’er – eller iværksættervirksomheder med nye forretningsidéer – kan bruge algoritmerne til alle tænkelige formål, såsom at søge efter tumorer i scanningsbilleder, hjælpe folk med at lære fremmedsprog eller automatisere håndtering af skadeskrav hos forsikringsselskaber.

Inden for e-handel kan AI hjælpe virksomheder med at forbedre den individuelle kundeoplevelse. Du kan filtrere produktforslag baseret på købshistorik eller adfærd hos andre kunder. Du kan udføre kvalitetskontrol ved at analysere billeddata, som genkender skadede varer og automatisk sorterer dem ud.

Amazon har udviklet algoritmer, som kan beregne den daglige efterspørgsel af varer og forudsige præcis, hvor mange skjorter i en bestemt størrelse og farve, der vil blive solgt på en given dag.

Darren Mowry, regional direktør Amazon

Amazon har udviklet algoritmer, som kan beregne den daglige efterspørgsel af varer og forudsige præcis, hvor mange skjorter i en bestemt størrelse og farve, der vil blive solgt på en given dag. Og teknologien er gjort tilgængelig for andre virksomheder som en webservice.

Offentlige myndigheder kan bearbejde tusindvis af billeder på kort tid. I USA kunne Washingtons politi blot en uge efter indførelsen af ansigtsgenkendelse foretage den første anholdelse i en sag, der ellers var kold på grund af manglende spor.

Konsulenthuset McKinsey forventer, at det globale marked for AI-baserede tjenester vil vokse med 15-25 pct. årligt og nå en værdi på omkring 130 mia. dollars i 2025. Opgaven for danske virksomheder ligger i at forstå dette potentiale og omdanne teknologien til specifikke applikationer og forretningsmodeller, som kan gøre menneskers liv sikrere og mere behageligt.

Af Darren Mowry, regional direktør Amazon (Europa, Mellemøsten og Afrika.)

BRANCHENYT
Læs også