Debat

Har socialister en særlig ret til at tale grimt til liberalister?

Vi har i brug for en debat om ret og rimelighed. For selvom vi er uenige, kan vi godt snakke pænt til hinanden.

Jeg skrev forleden et blogindlæg på fagbevægelsens medie Avisen, og jeg har også bevæget mig ind på Politiken med et debatindlæg. Hver gang oversvømmes kommentarsporet med grimme ord. Hvorfor er det, at socialister taler så grimt til liberalister?

Det fik mig til at tænke på de mange andre eksempler, som jeg har stødt på, når jeg har debatteret over for socialister. Jeg kan nævne de første tre socialdemokrater, som har talt grimt. Ja, det er nærmest deres ret, at de kan fordømme liberalisme og liberalister, fordi de selv jo er de hellige mennesker, der fordeler goder til velfærdsstaten. Jeg forestiller mig, at deres rationale er: De gode socialister mod de onde liberalister. Jeg har oplevet socialdemokraten Mogens Lykketoft i Debatten råbe op på den mest uhøflige måde over liberalister, dernæst var det Rasmus Prehn og to chefer fra 3Fs fagforening, som angreb mig med denne krigeriske retorik.

Senest var det så Helle Thorning-Schmidt, som gav egne rækker skylden for, at hun ikke blev genvalgt med en lignende retorik. Bevares, de kan inden for Socialdemokratiet tale om og til hinanden, som de vil, men lad os andre være fri. Ret skal være ret, jeg har mødt én socialdemokrat, som faktisk talte ordentligt og pænt: nemlig Mattias Tesfaye i en debat til Ungdommens Folkemøde sidste år. Tak for det. Jeg er da også stor fan af Clement Kjersgaards efterhånden kendte formulering fra Debatten på DR: »Jo mere uenig, du er med modparten, jo pænere skal du tale til dem«.

Klart nok – man kan være uenig med holdninger, meninger og et liberalt debatindlæg på en socialistisk avis som Politiken og Avisen giver selvfølgelig ikke anledning til den store omfavnelse og ros. Hvis så bare der var en konstruktiv kritik af liberalismen, ville det give anledning til dialog, men nej. Det handler bare om at gå til personangreb, og så er man jo bare en liberalist, som er grådig og en stor idiot.

Hele idéen bag et debatindlæg er jo i sagens natur at skabe debat, så det giver sig selv, at man som debattør skriver indlæg, der giver reaktioner. Jeg har det fint med den del. Men man sidder nu alligevel tilbage: Hvad er jeres alternativ til den liberale vej? Hæve skatter yderligere? Omfordele noget mere af de penge, vi ifølge socialisterne selv har for få af? I bund og grund er det uansvarligt at kritisere uden at komme med alternative løsningsforslag. Har disse mennesker virkelig plantet hovedet så dybt nede i fælleskassen, at de glemmer, hvor pengene kommer fra?

Jeg tror på, at hver er sin egen lykkes smed, men jeg forstår godt, at alle ikke har samme udgangspunkt.

Toke Kruse, serieiværksætter og debattør.

I Danmark er der brug for en debat om, hvad der grundlæggende er rimeligt og urimeligt. Det gælder både omgangstonen og det substantielle: Hvor høj skal skatten være, og hvordan hjælper vi de danskere, der reelt lider og inderligt har brug for hjælp? Og så handler det om, at vi i Danmark skal acceptere, at der er to sider af samme sag, men mange af os har et oprigtigt ønske om at mødes omkring midten.

Jeg er socialliberal forstået på den måde, at jeg sagtens kan tjene mange penge, samtidig med at jeg ønsker, at de mindre velstillede får et bedre liv. Jeg tror på, at enhver er sin egen lykkes smed, men jeg forstår godt, at alle ikke har samme udgangspunkt. Det giver dog ingen ret til at forvente så meget af samfundet, at man kan tillade sig at fraskrive sig ansvaret for sit eget liv.

Socialister har ingen særlig ret at tale grimt til liberalister. Og liberalister skal selvfølgelig tale pænt til deres politiske modstandere. Socialister er ikke helligere end liberalister, og de har ingen særlige privilegier, der skulle give dem en ret til at tale grimt. Man bliver ikke hellig af at dele ud af andres penge. Tværtimod.

Jeg er stærk tilhænger af et sundt liberalt princip om, at borgernes penge ligger bedst i borgernes lommer. Det må du meget gerne være uenig med mig i. Men du må gerne tale pænt, mens vi debatterer.

Læs også