Serier

Luderbesøg og Formel 1-løb: Måske puslede Atea lige rigeligt om sine offentlige kunder

Offentlige it-chefer har fået så hatten passer af it-leverandøren Atea. Men hvor går grænsen?

Bestikkelsessagen i Atea

Luderbesøg, Michelin-middage og Formel 1 løb i Abu Dhabi. Det er ikke småtteras, som it-leverandøren Atea har disket op med for sine storkunder i den offentlige sektor. Den tager vi lige i slow motion: I den o-f-f-e-n-t-l-i-g-e sektor.

Retten i Glostrup tager i disse uger stilling til, hvor grænsen går mellem kundepleje og regulær bestikkelse. It-chefer i Region Sjælland og senere Rigspolitiet har under alle omstændigheder fået så hatten passede på Ateas regning. Der blev ikke sparet på noget, når offentlige storkunder skulle forkæles. Om den fyrstelige behandling var kriminel, skal en dommer nu afgøre.

Vi andre kan i mellemtiden summe over andre interessante spørgsmål.

For eksempel: Hvordan kan en offentligt ansat it-chef tage med på en alt-betalt tur til Dubai, hvor Atea spenderer 408.825 kroner på et par dages fest og ballade for seks mand, uden at it-chefens indre brandalarm bimler og bamler? 

Det spørgsmål og andre kan man godt stille sig selv, mens anklagemyndigheden afhører givere og modtagere af de splendide middage og spændende rejser uden fagligt indhold – og bilag på bilag lægges frem i retten. Hen på foråret falder der dom i sagen.

Så de offentlige it-chefer en rød lampe blinke, da deres leverandør af it-systemer inviterede på middag med fruer på Geranium – landets eneste restaurant med tre Michelin-stjerner? Blinkede eller blinkede lampen ikke, da de sad på tilskuerpladserne til Formel 1-løbet i Abu Dhabi? Var lampen tændt eller slukket, da de i Las Vegas drak cognac til 160 dollars pr. genstand på Ateas regning? Alt dokumenteret med bilag.

Hvis den røde lampe ikke blinkede, er der måske baggrund for et kursus for statslige, regionale og kommunale it-chefer. Emnet er, at en privat it-leverandør, der smører een ind i gourmetmiddage, udlandsrejser og luftige seminarer, kan have en bagtanke med al venligheden. Måske.

Bagtanken kan være at stikke en støvsugerslange op i ens budget og suge til, indtil den sidste skatteyderbetalte tusindkroneseddel er forsvundet med et svup. Det er en rigtig grim tanke, jeg ved det, men andre brancher inviterer ikke offentlige chefer på Geranium og udskænker ikke cognac til 160 dollars pr. genstand uden bagtanker.

Hvis den røde lampe blinkede, mens middagene blev spist, og Dubais seværdigheder blev besigtiget, er det hele mere kompliceret. Så skal kurset omdefineres.

Nyt emne: Hvordan dokumenterer man som offentlig it-chef at være hvid som den første vintersne, hvis bilag som dem i Atea-sagen pludselig flagrer rundt i vinden? I Atea var sælgerne for eksempel lykkelige, hvis de havde bilag på, at en kunde havde taget imod den fulde pakke på en stripbar. Det er kommet frem i Retten i Glostrup.

Sådan en kunde er dejligt medgørlig, når en kontrakt skal genforhandles. Det er ikke nødvendigvis kriminelt at være medgørlig, fordi en privat leverandør stille gør een opmærksom på, om man kan huske, hvem der betalte for champagnepigen, da man sammen var på Wonder Bar. Men det kan blive bøvlet. Og det er formentlig en dårlig forretning for skatteyderne.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også