Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Retssikkerheden står for fald i Danmark, og det accepterer vi bare

Skattereglerne kompliceres, og det tager to år for dommerstanden at afgøre, om en simpel taxatjeneste som Uber er ulovlig. Bureaukratiet har taget overhånd, og retssikkerheden lider.

Uber-dom, Kasi-dom og 1.000 unge, som har delt videoer, venter på dom. Det er blot tre eksempler på den skrantende retssikkerhed i Danmark. Her kræver staten, at privatpersoner enten skal betale store summer penge til samfundet eller på anden måde straffes ud fra paragraffer, som folk ikke anede eksisterede. Paragraffer, som er så kringlede, at selv eksperter giver uklare juridiske svar til borgerne.

Man tænker først: »Det er da okay, de har jo overtrådt loven«. Men sagen er, at det er tvetydigt, om de i første instans overhovedet har begået et lovbrud og hvilken et af slagsen.

Det tog måneder, før erhvervsmanden Kasi-Jesper blev frikendt. Og Uber-chaufførerne anede ikke, at det var ulovligt. Sagen om de 1.000 unge, der har delt en video med et seksuelt indhold, rejser også en række spørgsmål. Man ønsker at sende et kraftigt signal om, at man ikke skal dele sådanne videoer - for selvfølgelig skal man ikke det. Men videoen falder ind under straffen for børneporno. Det er formentlig kun ganske få danskere, der vidste, at man risikerer en plet på børneattesten, hvis man som ung videresender videoklip af nogenlunde jævnaldrende.

Vågn op! Vi har et seriøst problem i Danmark, når folk ikke kan vide sig sikre på systemet. Det duer simpelthen ikke. Det skaber ikke bare utryghed blandt borgerne, men det får også fundamentet i vores samfund til at ryste, som kan få konsekvenser i alle mulige tænkelige retninger.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, da jeg boede i USA i fire år, hvor man ikke anede om en færdselsbetjent ville agere både den dømmende og udøvende magt på en og samme tid, når han slentrede op langs ens bil med hånden på sin pistol. Er det en sådan usikkerhed, vi ønsker at fordre i Danmark? Nej, vel. Vi skal hellere lade en forbryder gå fri, end vi skal dømme en person forkert. I USA er det omvendt, og det er skræmmende. Tænk, hvis du blev dømt for en kriminalitet, som du ikke havde begået.

Vi skal hellere lade en forbryder gå fri, end vi skal dømme en person forkert.

Toke Kruse, iværksætter og debattør

Danskerne skal vide sig sikre. Det er lige meget, om det er en skattesag, en sag som Uber eller noget tredje. Det skulle tage over to år, før retten kunne slå fast, at en tjeneste som Uber var ulovlig. To hele år. Jamen, hvis højtuddannede mennesker skal bruge så langt tid, kan vi så forvente, at en chauffør fra gaden skal kunne gennemskue reglerne? Nej, det kan vi ikke. Det er gruopvækkende, at vi tager så let på det - uanset om man er for eller mod Uber. Vi taler om en af grundpillerne i Danmark, som bliver kompromitteret.

I Danmark øges antallet af regler, vores skattesystem bliver mere og mere kompliceret, og borgerne, som har en pligt til at kende reglerne, bliver mere og mere forvirrede. Politikerne bærer en del af ansvaret, men vi som borgere skal også sige fra. Hvis ikke man ved, hvor man står i et samfund, så skrider tingene den forkerte vej. Her er både sagerne om Kasi-Jesper og Uber ganske udmærkede eksempler på, hvor galt det kan gå.

BRANCHENYT
Læs også