Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Aktiekrak og handelskrig i det røde felt

En ny liste afslører, hvilke hændelser økonomer anser som de mest sandsynlige og effektfulde trusler mod en verdensøkonomi i god gænge.

Økonomer beskyldes ofte for at lede efter tunnelen for enden af lyset. Eller som enkelte siden har noteret, hvis de fik øje på et lysglimt derude i mørket: Lyset for enden af tunnelen kan vise sig at være et modkørende eksprestog.

Verden ruller igennem det første virkelige opsving siden finanskrisen i 2008. Selv i det gamle Europa og trætte Japan fornemmes højkonjunktur og gode tider. Danmark er nu på vej mod væksttal som i 2006.

Men for økonomer og andre med daglig udsigt til økonomisk risiko som de hysteriske kællinger, Mogens Lykketoft i tidernes morgen betegnede nervebetonede børshandlere, er det netop tiden til at kigge efter lurende faresignaler for den globale økonomi.

Det gør tænketanken Economist Intelligence Unit (EIU) med jævne mellemrum. I en dugfrisk rapport har teamet bag den – i princippet upolitiske og neutrale internationale organisation – fundet frem til de 10 største risikofaktorer mod den økonomiske verdensorden og sandsynligheden for, at de indtræffer og bringer verdensøkonomien ud af balance.

To skiller sig klart ud. Et længerevarende aktiefald, der trækker de finansielle markeder ud mod afgrundens rand, og en international handelskrig udløst af amerikanske protektionisme.

Aktierne har haft det rigtig godt i lang tid med de ups and downs, der altid vil være. Nogle synes måske, at puklerne på rutsjebanen er lidt for ukomfortable. Men generelt har de globale markeder bevæget sig fremad i positivt terræn i et af de længste opsving siden Anden Verdenskrig.

Lyset for enden af tunnelen kan vise sig at være et modkørende eksprestog.

Jan Lund, konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore

Protektionisme er ikke et entydigt begreb. USA og Kina udkæmper for tiden en ordkrig om, hvem der blokerer markeder for hvem, samtidig med at begge åbner op for hinandens produkter i forskellige sektorer. Men fløjlshandskerne kan blive erstattet af jernnæven i mange regeringskontorer, hvis America First-politikken begynder at gøre ondt.

Hver risikofaktor er identificeret og rangeret efter sandsynligheden for, at den indtræffer. Kun et aktiekrak og en handelskrig er oppe i det røde felt.

Side om side lige nedenunder ligger krig i Det Sydkinesiske Hav, økonomisk overophedning (en global vækst på over 4 pct.) og et større cyberangreb, der kan lægge erhvervsvirksomheder og stater ned.

Den tredje gruppe med en noget mindre sandsynligvis for at få alarmklokkerne til at ringe i magtens korridorer er en økonomisk deroute i Kina, en militær konfrontation på Korea-halvøen, og at stedfortræder-konflikterne i Mellemøsten udvikler sig til en regulær krig mellem Iran og Saudi Arabien.

Som nummer ni ligger et olieprisfald, hvis den nuværende OPEC-aftale bryder sammen, og der skrues op for pumperne. Som nummer 10 og måske mest overraskende, men altså også det mindst sandsynlige med de mindste konsekvenser, har EIU’s researchere placeret et scenarie, hvor flere lande træder ud af euroen.

Der er altså nok at bekymre sig om og holde øje med, hvis man skal fremtidssikre sin virksomhed eller sine investeringer. Og så omfatter undersøgelsen af naturlige årsager ikke det begreb, der i dagens verden er kendt som ”Sorte Svaner”. Det er usandsynlige, ukendte og uforudsigelige begivenheder, der med et slag forandrer de kendte perspektiver. 9/11 er et kendt eksempel. Flyvende tallerkner og meteor-nedslag tilhører den kategori.

Det er vigtigt at være forberedt på sandsynligheden for tumultagtige globale omgivelser, ikke kun for at begrænse skaderne, men også for at udnytte de muligheder, som uden tvivl vil stå hen ad vejen.

Philip Walker, chef for EIU

Det kunne også være valutasammenbrud af den type, der knockoutede Asien (og senere Rusland) i 1997, blot fordi en relativt lille økonomi som Thailands ikke længere kunne modstå presset mod den lokale Baht. Men valutauro har ikke formået at kæmpe sig ind på Top-10 listen.

Chefen for EIU, Philip Walker, konkluderer, at tiden er speciel. Man har aldrig oplevet en periode af så robust vækst, så lav inflation og så lav arbejdsløshed kombineret med en herskende følelse af frygt og usikkerhed. Fra lovgivere over virksomheder til befolkningerne står alle ansigt til ansigt med en bred vifte af større trusler, der kan vælte den økonomiske verdensorden i de kommende år.

Det er dog ikke mørke i lyset det hele. Philip Walker peger på, at det er lige så vigtigt at være opmærksom på mulighederne som risiciene: Som han skriver:

»Det er vigtigt at være forberedt på sandsynligheden for tumultagtige globale omgivelser, ikke kun for at begrænse skaderne, men også for at udnytte de muligheder, som uden tvivl vil stå hen ad vejen.«

BRANCHENYT
Læs også