Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Italienerne kan forlænge det danske opsving

Kun 5.000 italienere arbejder lige nu i Danmark. Hvis vi skal forlænge det hjemlige opsving, skal vi gøre langt mere for at lokke ledige sydeuropæere til danske virksomheder, skriver seniorøkonom.

Ledige står i kø uden for et arbejdsløshedskontor i Madrid. Foto: AP. Foto: Paul White/AP

I søndags gik italienerne til valgurnerne i skyggen af en økonomi med lav vækst og høj ledighed. Mange, navnlig unge, bliver desillusioneret over at bo i Italien, hvor de politiske løsninger lader vente på sig. Valget har fået mig til at tænke tilbage på mine tysktimer i folkeskolen, hvor vi læste historien Der Makkaronifresser, hvilket bedst kan oversættes til pastaspiseren. Den handler om en italiener, der får arbejde i Tyskland, hvilket i begyndelsen giver anledning til kultursammenstød. Siden jeg læste der Makkaronifresser er udenlandsk arbejdskraft blevet langt mere udbredt i både Danmark og Tyskland.

I Danmark er vi er efterhånden helt afhængige af udenlandsk arbejdskraft. I øjeblikket arbejder næsten 210.000 udenlandske fuldtidspersoner i Danmark – tæt på det dobbelte af antallet af ledige. 135.000 af disse udenlandske kolleger er europæere. Der er navnlig mange polakker, tyskere, rumænere og svenskere. Samlet set udgør disse nationaliteter mere end en tredjedel af den udenlandske arbejdskraft i Danmark. Problemet er bare, at de lande er begyndt at mangle arbejdskraften selv. Tyskland, som leverer 8 pct. af den udenlandske arbejdskraft i Danmark, har Europas tredje laveste ledighed. Polen, som leverer 13 pct., har den 9. laveste ledighed. Vi kan altså ikke forvente, at vi kan blive ved med at tiltrække medarbejdere fra disse lande...

BRANCHENYT
Læs også