Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Er der finansuro? Put hænderne i lommen

Økonomi: Man kan let komme i tvivl om, hvorvidt det går godt eller skidt.

Lever vi i en finansiel undtagelsestilstand?  Man skulle tro det.

Vi oplever aktieuro, rentekrig og boblefrygt på boligmarkedet. Dagligt præsenteres vi for analyser fra økonomer og analytikere i et billedsprog, der synes hentet fra ”Sådan skriver du en festsang – lektion 1.” (Først i lektion 2 lærer man at rime).

Vi kan blandt andet læse, at en af Europas mest kedelige omvandrende regneark, centralbankdirekør Draghi er »en høg forklædt som en due,« et af mange Trump-tweets skaber »aktieturbulens,« og »aktiebarometret trodser nedbøren udenfor og viser sol,« men »her er skrækscenariet for investorerne.«

Vi skal passe på med at være »fartblinde« på obligationskurserne, for »begivenhederne står i kø for at sende kursen ned.«

Husk også, at »der rasles med rentesablen« – i Sverige godt nok, men der rasles. Og så lader man JP Morgan fortælle følgende: »Muligt at aktiemarkeder falder med op til 40 pct.«

Bum – eller måske rettere boom! Hvilket drama.

Konklusioner om boligmarkedet gik i alle retninger i denne uge, ikke mindst fordi to ikke sammenlignelige tal blev publiceret samme dag. Der findes mindst fem boligstatistikker, der beregnes ud fra forskellige kriterier. Sammenligner man dem, går det galt. Det fik en af de mere besindige økonomer til at skrive:

»Økonomer må også gribe i egen barm og forsøge at få lidt flere nuancer med i kommenteringen af de løbende nøgletal på boligmarkedet. Det kan godt lyde lidt kedeligt, men hellere det end et for snævert fokus, der nok kan give gode overskrifter, men med efterfølgende forvirring hos mange,« skrev cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Og det er ikke kun eksperterne, der støjer. Ved selskabelige lejligheder hører I formentlig også fra familiemedlemmer eller venner, der føler sig under pres, fordi de skal hjemtage et boliglån om nogle måneder. Skal de rentesikre, eller skal de lade være? Hvor går renten hen, ja det må vi da vide – os rundt omkring middagsbordet?

Svogeren med den røde næse og Gajolånde er slet ikke i tvivl. Renten skal enten markant ned eller markant op, han kender ikke til kompromisser. Og så skal man købe aktier og boliger billigt og sælge dyrt. Det har han altid gjort, siger han tungt hostende. Du undrer dig, fordi du ved, at han bor i et i den grad nedlagt landbrug i udkanten af Udkantsdanmark. Det trænger ikke til en kærlig hånd, men en brutal bulldozer.

Selv med den viden i baghovedet bliver du påvirket af de bombastiske udmeldinger.  Det kunne jo være, at han har ret.

Vi bombarderes med analyser, holdninger og advarsler, som befinder vi os i en krigszone, hvor vi alle er i livsfare, hvis ikke vi flygter i sikkerhed. Så befinder vi os i en økonomisk undtagelsestilstand? Svaret kommer her, men husk lige at tage en dyb indånding, inden I læser det. Svaret er nej. Vi befinder os ikke i undtagelsestilstand. Langt de fleste oplever at have job og en solid økonomi med både kontanter i banken og friværdi i boligen.

Hvorfor lader vi os så rive med? Det gør vi, fordi det ligger i tidsånden, at vi skal optimere. Alt skal være perfekt. Vi vil have den højeste løn uden at blive stressede, den laveste rente uden at løbe risiko og det fedeste hus uden at skulle betale for meget for det. Den form for optimering er utopi.

Jeg kan stadig blive overrasket over, at yngre mennesker ligger søvnløse om natten, fordi de er i tvivl, om de skal tage et 2 pct. eller et 2,5 pct. lån. Jamen herregud. En halv pct. mere i rente betyder intet Lad os nu sige, at renten steg til 4 pct., så ville det i et historisk perspektiv stadig være en lav rente.

At ramme den laveste rente til den højeste kurs præcist på det tidspunkt, hvor man skal hjemtage lånet, lader sig bare ikke gøre. At købe aktier på bunden, sælge dem på toppen og så gå ind i markedet, når det bunder igen, er risikabel og nytteløs adfærd.  At sælge sin bolig - eksempelvis en lejlighed og købe et parcelhus præcist på det tidspunkt, hvor bytteforholdet er perfekt, lader sig ikke gøre uden en stor portion held.

Finansuroen er kun en realitet, hvis vi selv bliver urolige.

Har du brug for en bolig, så køb den. Har du behov for at flytte, så sælg. Måske bliver du ikke millionær ved at gøre det, men husk, du har boet billigt. Den månedlige ydelse ved at eje er lavere end ved at leje. Vær tro mod din strategi, hvis du ejer aktier. Aktiekurser vil altid svinge både opad og nedad.

Finansiel uro opstår, fordi for mange bliver urolige. Tag det roligt og put hænderne i lommen. Så er det svært at dumme sig.

BRANCHENYT
Læs også