Debat

Sporten kort: Valg i sigte

Et lynvalg ligger og simrer. Find tegnebogen frem, hvis du plejer at være kampagnedonor.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lever af saft fra hvidløg, ingefær og citron – og kun dét – når han vil tabe sig og ikke har tid til motion.

At du ved det.

Du ved det, hvis du læser bladet Helse. Helse er et blad, der orienterer sig kraftigt mod et kvindeligt univers. Der er simpelthen flere saftkure end jagthistorier i spalterne. I det nye nummer kan alle disse kvindelige læsere erfare, hvordan landets mandlige statsminister holder vægten nede.

Tag Lars Løkke Rasmussens slanketips som et varsel. Lige under overfladen ligger et folketingsvalg og simrer. Der bejles til kvinderne, der traditionelt stemmer mere rødt end blåt, og som har kvindelige partiledere at spejle sig i i tre ud af fem partier i rød blok.

I læ af overenskomstforhandlingerne har VLAK-regeringen haft nogle af sine roligste måneder, siden den kom til verden i november 2016. Der har ikke været intern uenighed af betydning, og der har ikke været rivegilder med Dansk Folkeparti.

Derimod er Socialdemokratiet løbet ind i problemer. Fremgang er afløst af tilbagegang i meningsmålingerne, og i den seneste Gallup ligger partiet på blot 24,1 procent, hvilket er under valgresultatet i 2015. Mette Frederiksen har haft så svært ved at forklare, hvor hendes parti står i overenskomstforhandlingerne, at hun er blevet bedt om at holde sig væk som 1.maj-taler i Aalborg. Aalborg er Mette Frederiksens nye opstillingskreds. For første gang i umindelige tider kan statsministeren se et mediebillede, hvor trykket ikke ligger på Venstre, VLAK og Dansk Folkeparti, men på Socialdemokratiet.

Set fra sidelinjen begynder tingene at ligge til et valg. Sov med støvlerne på, hvis du er engageret i politik, og find tegnebogen frem, hvis du plejer at være kampagnedonor. Hugget kan komme ud af det blå.

Én af de få trumfer, som en statsminister har på hånden i det politiske spil, er overraskelsesmomentet. Han/hun kan i dyb stilhed forberede et slangehug, der tager modstanderne på det gale ben og sikrer fire år mere i ministerkontorerne.

At statsministeren nu deler sine personlige slankeråd og sine personlige tanker om velfærd med Helses (kvindelige) læsere kan ikke bruges som indikator for noget - i sig selv. Men hvis han i dyb stilhed er ved at lægge skinner ud til et lynvalg, er interviewet særdeles veltimet. Han taler til de kvinder, der er nøglen til en blå valgsejr, og han taler, mens Mette Frederiksen er i gedigne problemer med sit vælgerbagland. Dét er godt kampagnehåndværk.

Saftkur eller ej – et hurtigt bagholdsangreb af et valg begynder at ligne en vinderstrategi for Lars Løkke Rasmussen. Hans hovedmodstander viser svaghedstegn, og al overenskomsthalløjet har trukket opmærksomhed væk fra de gamle skavanker – de interne spændinger mellem Liberal Alliance og de to andre regeringspartier og de interne spændinger mellem regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti. Og bedst af alt: Lars Løkke Rasmussen slipper for en langpiner.

Langpineren er et forløb op til 17.juni 2019, hvor et folketingsvalg senest skal afholdes, der bliver mere og mere tømt for politik og mere og mere fyldt af valgrumlerier. Jo tættere regeringen kommer på 17.juni 2019, jo værre vil det blive. Alt vil gå i valgkamp-gear. Christiansborg-journalisterne vil få en glubende appetit på at skrive om intern rivalisering, ultimative krav, kronprinser, politiske soloridt og gammelt nid og nag. Imens vil interessen for den politiske substans fordampe.

En tommelfingerregel siger, at man kan hente to procentpoints på en god valgkamp. Blot det halve vil aktuelt være nok til, at regeringen får ”four more years”.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Regeringen vil kunne lancere udspil, der ophæver tyngdeloven på Fyn og forbyder vildsvin at krydse grænsen uden gyldigt visum – og de vil ende i journalisternes brokkasse. Når valgdatoen kan anes i horisonten, betragtes alt fra den store Christiansborg-maskine som del af en valgkamp, der bare ikke officielt er skudt i gang, før statsministeren har fået taget sig sammen til at gå op på talerstolen og sige de forløsende ord.

Den socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen prøvede en langpiner i 2001. Jo længere tid der gik, jo mere steg presset på ham for at få gjort det uafvendelige: At udskrive et folketingsvalg. Poul Nyrup Rasmussen tøvede, og bedre blev det ikke af, at meningsmålingerne forudsagde en borgerlig jordskredssejr. Der kunne til sidst skrives artikler om, hvad Poul Nyrup Rasmussen egentlig ventede på, når nederlaget tårnede sig så massivt op foran ham.

Lige nu har Lars Løkke Rasmussen udsigt til en meningsmåling med en lillebitte og skrumpende rød føring. Ikke noget alarmerende. En tommelfingerregel siger, at man kan hente to procentpoints på en god valgkamp. Blot det halve vil aktuelt være nok til, at regeringen får ”four more years”. Og ved at trykke på knappen inden sommerferien, slipper han og hans ministre for at skulle brygge et finanslovsforslag sammen, der kun vil blive læst med valgbriller – og for et folketingsår, der vil sure mere og mere til i politisk stilstand og valgrygter.

Sporten kort: Der er valg i sigte.

Læs også
Top job