Debat

Brugsen har brug for en firmafest

Åh, de har meget at rydde op i i Coop. Fra banken til balladen op mod formandsvalget.

Coop genvalgte i lørdags sin formand med et flertal, der bekræfter, at detailhandelskæden ikke drives i Nordkorea. 62 ud af 123 delegerede stemte på Lasse Bolander. Hvis afstemningen var blevet holdt i Pyongyang, havde Bolander fået 130 ud af 123 stemmer samt en militærparade og en bronzestatue, og hans tre modkandidater havde fået 6000 års fængsel.

Men nu er vi jo i Danmark. Heldigvis.

Coop og Lasse Bolander har dog noget reparationsarbejde foran sig. Nærmest på vej ind til delegeretmødet, var 317 brugsuddelere så venlige at give ham et spark i rumpetten. I et fælles brev til de delegerede skrev de 317 brugsfolk blandt andet, at Bolander ”over en længere periode har underpræsteret på samtlige ledelsespunkter”. De skrev også, at de ”for længst har mistet tilliden til, at Coop med Lasse Bolander i spidsen kan genskabe en sund forretning”. Brevet blev ved en beklagelig fejl også sendt til pressen.

Så kunne Brugsens store rorgænger tænke lidt over dét. Efter afstemningen kunne han tænke over Coop Banks regnskab. Det regnskab blev offentliggjort i tirsdags. Regnskabet viser røde tal for femte år i træk. Siden debuten på de skrå bankbrædder i 2013 har eksperimentet kostet detailhandelskoncernen 238 millioner kroner.

238 millioner ned i kloakken er ikke noget alarmerende beløb for en virksomhed, der omsætter for 45 milliarder kroner. 45 milliarder er, hvad der ryger gennem brugserne, faktaerne, kvicklyerne og irmaerne på et år. Men sparket i røveren og bank-afklapsningen kunne alligevel godt rumme refleksionspotentiale, når den genvalgte formand næste gang sidder i et sommerhus og kigger ud over havet, mens solen og gintonic’en går ned: Mangler der noget?

Ja. Det gør der, Lasse Bolander. Der mangler en firmafest. Vild, våd og beskidt.

I Danmark har firmafester et mentalhygiejnisk formål. Medarbejdere, der er på kant med hinanden, opdager i baren, at de jo egentlig vil det samme. De vil have det hyggeligt og få tingene til at glide. Alternativt slås. Firmafester løsner som hostesaft. Ud kommer det, og mandag morgen er alle klar til at komme videre. Gammelt nag er bearbejdet og væk.

Mangler der noget? Ja. Det gør der, Lasse Bolander. Der mangler en firmafest. Vild, våd og beskidt.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Firmafester er også bagtalelsens templer. I de stille hjørner finder medarbejdere sammen og udveksler synspunkter om virksomheden. Til din kommende Coop-firmafest, Lasse Bolander, kunne synspunkterne for eksempel handle om, hvorfor SuperBrugsen skal knokle bundlinje hjem, som Coop Bank straks efter brænder af på at drive pengeinstitut med underskud.

Synspunkterne kunne også handle om Coops økologiske korstog. Irma-kunderne på Nordre Fasanvej står sikkert 110 procent bag den ædle sag, men måske ikke dem der køber ind i Brugsen i Øster Jølby. Måske er der også medarbejdere i Coop-domicilet i Albertslund, der er lunkne over for at sidestille konventionelt landbrug med overlagt giftmord. Om man alligevel er gået en halv meter for langt. Lyt til deres lavmælte snak, Bolander, lyt til bagtalelserne og rygterne. List rundt iført solbriller og fadøl og hør, hvad dem, der leverer bundlinjen, hvisker i hjørnerne. Så har du temperaturen på badevandet.

Set fra sidelinjen kan den her firmafest næsten ikke komme for hurtigt. Slet ikke oven på torsdagens melding om, at endnu flere Fakta-butikker nu nedlægges, fordi discountkæden fortsat kører med underskud.

Invitér alle i den store Brugs-familie, hr. formand, og spar ikke på øllet. Og indtil festen: Hold modet oppe ved at tænke på, at I i Coop kan skændes, så gardinerne blafrer, og alligevel magter at åbne hver morgen klokken otte med et godt tilbud på letmælk og cocktailtomater. Det er noget af en præstation. Hvor mange andre virksomheder kunne klare det ? I brugsfolk er meget, meget danske og meget lidt nordkoreanske.

Men det var firmafesten, vi kom fra. Få hellere sendt invitationerne ud med det samme.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også
Top job