0

Let skatten for de familieejede virksomheder

De omkring 4.000 familieejede ejendomsvirksomheder bør beskattes mere lempeligt, når ejerskabet skifter hænder

Danmark er blandt de lande, hvor flest indbyggere bor uden for de større byer. Næsten halvdelen af os bor på landet, og flere end 1 million danskere bor i byer med mindre end 1.000 indbyggere. Selvom Danmark er et lille land, udfordres mange mindre byer dog alligevel af centralisering og faldende befolkningstal.

Danmark har brug for aktive og sunde landsbyer og landkommuner. For få uger siden fik vi anbefalinger fra regeringens udvalg for levedygtige landsbyer til, hvordan vi kan understøtte dem. Udvalget konkluderer blandt andet, at det er »helt essentielt, at boligmassen er tidssvarende, hvis landsbyerne skal være attraktive som bosteder.« Vi skal tage arbejdet med at sikre vækst i hele Danmark alvorligt. Det er for eksempel ofte uden for de større byer, at vi finder tusindvis af små og mellemstore virksomheder, der hver eneste dag står tidligt op og arbejder hårdt for at skabe eksportdygtig produktion og gode arbejdspladser.

Udfordringen med at sikre tidssvarende boliger i de små byer bliver kun større de kommende år. Helt konkret skal der i Danmark bygges 24.000 nye boliger hvert eneste år frem mod 2025, hvis der skal være boliger nok til alle. Bl.a. skal der hvert år bygges 3.300 lejeboliger til unge. Jo flere af dem, der bygges i lokalsamfundene, des flere unge har mulighed for at blive boende under studierne eller vende tilbage bagefter og udgøre en vigtig arbejdskraft for de lokale virksomheder.

Derfor er det vigtigt, at vi giver gode vilkår for dem, der investerer i de små bysamfund. Her er særligt én gruppe af virksomheder helt centrale: 90 pct. af investeringerne i boliger til private og lokaler virksomheder i landkommunerne kommer nemlig fra 4.000 danske familieejede ejendomsvirksomheder.

Selvom de familieejede ejendomsvirksomheder for eksempel er afgørende for at skabe tidssvarende boliger i hele Danmark, så beskattes netop de virksomheder særligt hårdt, når de skal generationsskiftes.

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører Dansk Folkeparti

Det er først og fremmest disse 4.000 virksomheder – ofte små foretagender, som er ejet og ledet af driftige sjæle – der sikrer, at lokalsamfundet omkring dem har adgang til attraktive boliger, parcelhuse, kontorlokaler og produktionshaller. I mange småbyer har man en særlig stolthed over at kunne klare tingene selv, men det kræver også, at lovgivningen ikke spænder ben for det lokale initiativ. Selvom de familieejede ejendomsvirksomheder for eksempel er afgørende for at skabe tidssvarende boliger i hele Danmark, så beskattes netop de virksomheder særligt hårdt, når de skal generationsskiftes.

Det er en kerneopgave at sikre, at vi også om 10, 50 og 100 år har byer med en stærk lokal ånd og sammenhængskraft. Vi skal blive ved med at arbejdspladser og ordentlig offentlig service i hele landet – og vi skal blive ved med at styrke vilkårene for familieejede ejendomsvirksomheder og andre, der allerede i dag skaber fundamentet for liv og aktivitet uden for de større byer.

BRANCHENYT
Læs også