Debat
0

Økonom: Kritikerne af bonusfest revser de forkerte

Der er meget kritik og sabelraslen, når en sag om eksorbitant toplederløn rammer medierne. Men der er ofte også en god forklaring på de lukrative bonusordninger

Så er den gal igen. Endnu et dansk selskab har overgået sig selv og leveret fænomenale resultater i en sådan grad, at aktien er tæt på at være tyvedoblet. Det udløser en gylden mulighed for, at direktøren kan blive forgyldt og indkassere over 500 mio. kr. Forfærdelse og bestyrtelse rammer hårdt. Rigtigt og fortjent eller forkert og vulgærkapitalisme? Døm selv.

Ambu sælger hospitalsudstyr og er med sin markedsværdi på 41 mia. på vej op i den tungere børsvægtklasse. Aktiekursen er tæt på tyvedoblet siden 2013, og det er naturligvis ikke gået ubemærket hen. Udgangspunktet for den megen meromtale er en præstation, som gør direktøren super velhavende og forgylder de aktionærer, som har været med på en fænomenal aktierejse. Udgangspunktet er altså stærkt, positivt og godt.

Det er ikke nogen nyhed, at det går godt i Ambu. Det nye er, at der er kommet ekstra fokus på det i takt med, at kursstigningerne er blevet ekstra voldsomme. Særligt da ledelsen for nylig annoncerede en ambitiøs 2020-plan, som både indeholder ny vækst og bedre indtjening, skød aktien i vejret.

Den gode udvikling kommer også direktøren til gode. Topchef Lars Marcher kan fylde sin pengesæk på samme måde som det skete for Bo Nilsson, den administrerende direktør i Nets. Men i modsætning til Nilsson er der tale om en tyvedobling af aktiekursen og ikke intern belønning fra ejeren.

Det er ikke første gang, at store optionsordninger kaster gevaldige afkast og overskrifter af sig, og det er med garanti heller ikke den sidste. Derfor er der god grund til at hjælpe debatten og processen lidt på vej. Også her handler det om rettidig omhu og starter ved begyndelsen: De aftaler som laves mellem bestyrelsen og ledelsen.

Aktionærerne vælger på generalforsamlingen en bestyrelse, som konstituerer sig med en formand. Det er i praksis ofte formanden, som er bestyrelsens praktiske forlængede arm, når aflønningspakker skal laves med ledelsen. Pakkerne skal være givtige og ansporende, men ikke kapitalvulgære og opfordre til kortsigtet profitmaksimering på bekostning af en langsigtet god udvikling.

Aktionærerne bør på møder og generalforsamlinger stille spørgsmål til aftaler, inden de bliver problematiske. I sidste uge var pensionsgiganten ATP ude med en kras kritik, men hvad har de selv gjort for at påvirke udviklingen, inden det blev et problem og er problemet i virkeligheden et problem?

I sidste uge var pensionsgiganten ATP ude med en kras kritik, men hvad har de selv gjort for at påvirke udviklingen, inden det blev et problem og er problemet i virkeligheden et problem?

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet

Der er i Ambus tilfælde, set fra sidelinjen, ikke noget som tyder på kortsigtet optimering. En 2020-plan er blevet offentliggjort, og resultaterne tyder på, at aktieraketten er antændt. Investorerne er i hvert fald himmelhenrykte. Ambu handles til skyhøje priser, fordi de historisk har gjort det så fremragende, at investorerne er villige til at betale en enorm merpris for at få lov til at være med på en lang aktierejse.

Bestyrelsen skal sikre en fornuftig balance mellem de kort- og langsigtede hensyn, og det kan altid diskuteres, om den findes i Ambus tilfælde med hensyn til optionerne. Men ingen tog notits af, at topledelsen i eksempelvis Coloplast efter en turnaround i slut 00erne og ind i 10erne hentede trecifrede millioner i aktiegevinster. I Ambus tilfælde er det åbenbart noget ganske andet.

Al begyndelse starter også her ved begyndelsen. Aktien er tyvedoblet. Tilliden til Lars Marcher er så tårnhøj, at aktien prissættes til mere end 170x den forventede indtjening. Hvis det er bestyrelsens skyld, at de har tildelt Lars Marcher et for givtigt optionsprogram, er det vel også, i hvert fald delvist, deres fortjeneste, at aktien er eksploderet? Eller?

FINANS BRIEFING MORGEN
De vigtigste nyheder fra erhvervslivet, udvalgt af FINANS' redaktører. Direkte i din indbakke.
BRANCHENYT
Læs også