Debat

Variabel eller fast? Lyt ikke til prognosefolkets rentegætterier

I sidste ende er valget mellem variabel og fast rente individuelt og afhænger af din økonomiske styrke, din livssituation og dine risikopræferencer – ikke af økonomernes rentegætterier, skriver investeringsekspert.

Foto: Per Folkver

Man kan for tiden læse om, at danske boligejere i stigende grad går fra variabel til fast rente. Udviklingen begrundes ofte med, at renterne nu er så lave, at de jo næsten kun kan stige.

Det kan sagtens være, at det driver mange boligejere, men det bør ikke drive dig. Og det skyldes, at renten er notorisk uforudsigelig, og at rentegætterier derfor sjældent fører til det optimale lånevalg. Det indses let ved at tænke tilbage på de seneste års mange fejlagtige forudsigelser om stigende renter. Lånevalget bør afhænge af risikoovervejelser og ikke rentespekulation. Du skal fokusere på din økonomiske styrke, din livssituation og din appetit på økonomisk risiko.

Hvis man vælger variabel rente i form af f.eks. et rentetilpasningslån med en rentebinding på fem år, får man en lavere startrente end ved fast rente. Ulempen er selvfølgelig, at renten kan stige. Hvis man vælger fast rente i form af f.eks. et konverterbart lån med en løbetid på 30 år, så kender man sin rente (forudsat uændrede bidragssatser). Hvis renterne falder, så kan man indfri lånet til kurs 100 og optage et nyt med en lavere fast rente. Det er dog ikke gratis at lave omlægningen, ligesom man fra start betaler for denne fleksibilitet i form af en lidt højere rente end ellers. Hvis renterne omvendt stiger, kan man med et fastforrentet lån i nogle tilfælde indfri lånet væsentligt under kurs 100. Det kan især have en stor værdi i et scenarie, hvor boligpriserne falder som følge af rentestigninger.

At optage et realkreditlån med fast rente kan derfor betragtes som køb af en forsikring. Man får reduceret sin risiko omkring renten, ligesom man får en slags friværdibeskyttelse mod boligprisfald drevet af stigende renter. Præmien på forsikringen betales så igennem en højere startrente. Det er lidt ligesom med kaskoforsikringer på biler; man må forvente at betale mere, end man i gennemsnit får udbetalt, fordi forsikringsselskabet skal tjene på at stå på den anden side, men hvis man ikke kan bære risikoen selv, så kan en kaskoforsikring jo være en fornuftig idé alligevel.

Spørgsmålet er så, om du bør gå efter det forventeligt billigste lån og tage chancen med variabel rente? Det taler for et ja, hvis du har en høj indkomst og pæn nettoformue i forhold til boligens værdi. Det hjælper også, hvis du har en høj grad af forudsigelighed omkring dine indkomstforhold, herunder høj jobsikkerhed og god forsikring mod tab af erhvervsevne.

Derudover spiller din livssituation og økonomiske tilpasningsevne en væsentlig rolle. Hvis du f.eks. har forsørgerforpligtelser, så trækker det isoleret set i retning af fast rente. Dine egne præferencer skal heller ikke underkendes, og hvis du ved, at usikkerhed omkring din økonomi vil holde dig vågen om natten, så kan fast rente være at foretrække alene af den årsag. I sidste ende er valget mellem variabel og fast rente således individuelt og afhænger af din økonomiske styrke, din livssituation og dine risikopræferencer – ikke af økonomernes rentegætterier.

Af Kristian Myrup Pedersen, seniorporteføljemanager i Sparinvest.

BRANCHENYT
Læs også