Serier
0

Sådan holder Danske Banks direktør to måneder mere på sin post

Danske Bank-aktien skal holde op med at falde, og bomberne skal holde op med at eksplodere i hvidvasksagen. Ellers risikerer Thomas F. Borgen at være færdig inden september.

Hvidvask i Danske Bank

To måneder er målet.

Hvis Danske Bank kan holde til at være tavs to måneder mere om sin hvidvasksag, har ordførende direktør Thomas F. Borgen og bestyrelsesformand Ole Andersen en fair chance for at bevare deres poster. Ellers ser det svært ud. Det trækker op til et kapløb med tiden.

I denne uge kom der flere belastende oplysninger frem om Danske Banks afdeling i Estland. Danske Bank har muligvis kørt dobbelt så mange penge gennem sin estiske vaskemaskine som hidtil antaget. De nye oplysninger fik erhvervsministeren til at skærpe retorikken. Nu blev Danske Banks omfattende forretning med at gøre sorte formuer pæne og respektable til »en trussel mod hele den finansielle sektors troværdighed«.

Bankens svar: Ingenting. Klogt valgte man på Holmens Kanal at holde sig til et »ingen kommentar« på de spørgsmål, der nu rejste sig. Men diget af tavshed er truet.

Danske Bank har givet sig selv til september til at udarbejde en redegørelse om, hvem i banken der vidste hvad om bankens estiske hvidvaskforretning. Så længe skal diget holde. I så fald kan Ole Andersen og Thomas Borgen styre, hvordan sagen lukkes ned. Måske med den enes eller begges afgang. Måske uden personudskiftninger. Men nedlukningen sker i hvert fald under bankens kontrol.

Forudsætningerne for at Thomas Borgen kan blive i hvert fald to måneder mere på sin post er dog, at der ikke eksploderer flere bomber i sagen frem til september, og at Danske Bank-aktien ikke tager nye, krappe sommerdyk.

Aktien har tabt små 20 pct. siden nytår, og den fik en ekstra tur i gulvet, da ugens største erhvervshistorie spredte sig.

At Thomas Borgen stadig står i spidsen for Danske Bank, har han og Ole Andersen begrundet med, at dette er den bedste løsning i forhold til at lede banken ud af den krise, som hvidvask-afsløringerne har ført med sig. Den begrundelse er både troværdig og plausibel – men den taber unægtelig luft, når aktiekursen taber luft.

Hvordan skal markedet tro på, at Borgen er ved at styre banken ud af krisen, hvis Danske Bank-aktien ikke bliver mere værd under hans krisestyring, men mindre værd? Vender udviklingen ikke, vil der blive kaldt på handling. En hvidvaskredegørelse kan ikke redde Thomas Borgen, hvis aktien kun kender én vej: Sydpå.

Derudover skal Danske Bank undgå flere ”bomber” i den penible sag. Der er ganske simpelt grænser for, hvad en virksomhed, der også er en bærende samfundsinstitution, kan forsvare ikke at have nogen mening om.

I denne uge besluttede banken ikke at have nogen mening om muligvis at have vasket sorte penge for op mod 50 mia. kr. hvide – ikke 25 milliarder. Banken besluttede sig også for ikke at have nogen mening om erhvervsministerens nådesløse kritik. Ministeren var meget tæt på at sige, at den redegørelse, som bankens advokater lige nu skriver på, næppe ville gøre noget kæmpestort indtryk på ham, når den kom.

Kan tavshedsdiget holde, hvis Finanstilsynet, Justitsministeriet eller andre hen over sommeren beslutter at undersøge, om der kan rejses krav om konfiskation af Danske Banks fortjeneste på hvidvask? Hvad hvis en sag rejses ved domstolene? At nogen foretager politianmeldelse af ledende personer i Danske Bank? At de estiske myndigheder foretager et pludseligt og uventet skaktræk? Nye afsløringer fra vaskemaskinens indre?

Så begynder det at stramme til for Ole Andersen. Aktiekursen siver, og redegørelsen er fortsat i proces. Så må han skride til handling.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også