Serier
0

Da Danske Banks talsmand holdt op med at tale

Selv en opsigelse kan lugte af hvidvask. Krisen har hårdt fat i Danske Bank.

Hvidvask i Danske Bank

Nok blev nok.

Manden, som Danske Bank igen og igen sendte ud på planken, når noget skulle kommenteres i bankens hvidvasksag, valgte i denne uge at sige sin stilling op og forlade Danske Bank. Han nåede at forsvare hvidvask-skansen i op mod et år og være ansat i fire år. Men nu er det slut. To måneder før banken kommer med sin redegørelse om sagen, har han valgt at forlade jobbet. Opsigelsen er et billede på, hvor hårdt hvidvask-krisen har fat i Danske Bank.

For hvorfor tage sit tøj og gå lige før tæppefald ? I en sektor hvor man traditionelt er bundloyal mod sin ledelse også ude i den dybeste sump og bliver på sin post til anden besked gives? Svar: Fordi tingene gynger i landets største bank.

Det er ikke banken, der styrer krisen. Det er krisen, der styrer banken. Chefen, der har valgt at forlade Danske Bank, har været ansvarlig for, at banken overholder regler og love. Compliance, som den slags hedder på fint. Det har været et utaknemmeligt job i ganske lang tid. Igen og igen har chefen skullet stillet op og sige, hvorfor Danske Bank ikke overholdt loven, når der kom nye oplysninger frem om den hvidvask af sorte penge, som Danske Banks afdeling i Estland gjorde til en forretning mellem 2007 og 2015.

Banken søger at overbevise omverdenen om, at hændelser, der bestemt ikke er almindelige eller normale, er almindelige og normale.

Anders Heide Mortensen

Chefen kan have valgt at forlade banken nu af flere grunde.

En kone kan have givet ham valget mellem at beholde en familie og beholde et job. En karriererådgiver kan have fortalt ham, at hvis han viser banken loyalitet og først siger op efter offentliggørelsen af redegørelsen, har han en karriere foran sig som flaskesamler. For hvis han siger op efter offentliggørelsen, vil det blive opfattet som en erkendelse af at have været meddelagtig i et svigt. Eller en indre stemme kan have hvisket ham i øret, at nu må enhver redde sig selv. Han vælger at tage slipset med Danske Bank-logoet af nu. Han vil ikke være en del af holdet, når redegørelsen kommer. Han vil være en fri mand.

Både banken og chefen betegner hans opsigelse som udramatisk. Naturligvis. En fast del af en krises koreografi er, at hændelser, der vækker opsigt, tales ned. Bedøm selv: Er det opsigtsvækkende, at chefen for Danske Banks overholdelse af love og regler vælger at forlade Danske Bank, to måneder før banken skal forklare, hvorfor den ikke overholdt love og regler om hvidvask frem til 2015? Svaret fra denne kant er ”ja”. Med pil opad.

Bedøm derefter, om banken bidrager til at styre sin krise ved at svare ”nej”. Og, bum, nu er vi inde ved kernen: Det er krisen, der styrer banken her, ikke banken, der styrer krisen. Ved at nedtone og afdramatisere noget indlysende opsigtsvækkende bekræfter Danske Bank, at den er gal. På de indre linjer. Banken søger - midt i en dyb troværdighedskrise - at overbevise omverdenen om, at hændelser, der bestemt ikke er almindelige eller normale, er almindelige og normale. Den gode nyhed er, at alt stemmer. Uanset hvem i Danske Bank der har givet det sidste nik til, hvordan compliance-chefens afgang skulle koreograferes, stemmer koreografien med at være i krise-tilstand. Der afdramatiseres, tales ned og poleres detaljer, mens omverdenen ser sære hændelser finde sted. Som kalder på svar. Men ikke bliver besvaret. Alt er lige efter bogen. Alt stemmer med at være i krise.

BRANCHENYT
Læs også