Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Flaskehalse mellem ulv og Ali

Lad os bevare nuancerne i debatten om mangel på kompetent arbejdskraft. På den ene side skal man ikke benægte udfordringerne. På den anden side bør man ikke råbe »ulven kommer« i tide og utide.

Efter mere end fem års fremgang og den ene beskæftigelsesrekord efter den anden er der naturligt nok opstået et stigende pres på arbejdsmarkedet. Men det er vigtigt at bevare nuancerne i debatten om mangel på kompetent arbejdskraft.

På den ene side skal man ikke stå som ”Komiske Ali” og benægte udfordringerne. På den anden side bør man heller ikke råbe »ulven kommer« i tide og utide – der er i forvejen rigeligt med ulvedebat i medierne.

Udfordringen med mangel på arbejdskraft er kommet for at blive og bliver kun større i de kommende år. Også derfor er det vigtigt at bruge den aktuelle højkonjunktur til igen at få sat skub i reformtoget.

Mest oplagt er det igen at se på efterløn og tilbagetrækningsregler. Men også rådighedsregler, mobilitet og bedste praksis blandt kommunerne er værd at genbesøge. Det er nemlig nu, der er job at få for de grupper, vi enten vil have ud på arbejdsmarkedet eller have til at blive lidt længere.

Gør gode tider bedre, fristes man til at sige.

I et forsøg på at få nuancerne frem har vi i Dansk Byggeri udarbejdet et arbejdsmarkedsbarometer, der opdateres månedligt. Det er en sammenvejning af

1) Danmarks Statistiks måling af mangel på arbejdskraft

2) opgørelsen af faktisk forgæves rekrutteringer fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering samt

3) DA’s lønstatistik.

Ifølge denne indikator befinder byggeriet sig midt i det gule felt, som repræsenterer et varmt, men endnu ikke overophedet arbejdsmarked. Et varmt arbejdsmarked, hvor de gule lamper er begyndt at blinke, er ikke det værste sted at befinde sig. Et stabilt og højt aktivitetsniveau er nemlig en gylden chance for at få nogle af de marginaliserede grupper ind og få fodfæste på arbejdsmarkedet.

Men netop når man befinder sig i det gule felt, påhviler der naturligvis også en branche et ekstra ansvar for at sikre, at tingene ikke går FOR stærkt. Og det påhviler politikerne at sikre rammebetingelserne for at kunne forlænge opsvinget, f.eks. med flere erhvervsuddannede og adgang til udenlandsk arbejdskraft.

Og hvor er det dog trist, når der i debatten ofte opstilles en kunstig modsætning mellem indenlandsk og udenlandsk arbejdskraft. For det er i min optik ikke et enten-eller, men et både-og.

Der er brug for både at gøre en ekstra indsats for at få de få tilbageværende danske ledige i job, for at få gjort kontanthjælpsmodtagere og flygtninge arbejdsmarkedsparate og f.eks. inden for byggeriet også at bruge den kvindelige talentmasse bedre.

Men samtidig er der også brug for at gøre mere for at tiltrække kompetent udenlandsk arbejdskraft, og det gælder både højtuddannede som it-eksperter og ingeniører og brede faglærte grupper som tømrere og elektrikere – og det handler ikke kun om love og regler. Også tonen i debatten er vigtig. Hvis man omtalte religiøse minoriteter i samme vendinger, som østarbejdere ofte må lægge ryg til, ville det for længst have vakt ramaskrig.

BRANCHENYT
Læs også