Debat
0

Mere offentlig vækst er det ansvarlige valg

Befolkningen ældes, og det er kun ansvarligt, at finansminister Kristian Jensen (V) opjusterer ønsket til den offentlige vækst til 0,3 procent årligt.

Tidligere på sommeren proklamerede finansminister Kristian Jensen (V), at Venstre aflyser nulvæksten. Det har udløst kritik fra flere steder, og forslaget er blandt andet blevet kaldt ”dovent” og et ”socialdemokratisk” tiltag. Den kritik er jeg overhovedet ikke enig i.

Finansministeren foreslår en moderat vækst på 0,3 pct. Der er på ingen måde tale om et knæfald for de røde partier, som kræver et betydeligt højere offentligt forbrug, uden at de dog peger på, hvor pengene skal komme fra, eller hvilken betydning det vil få for et i forvejen ophedet arbejdsmarked.

Jensens melding er udelukkende et udtryk for en ansvarstagende og realistisk tilgang til finanspolitik. For i de næste ti år vil der i Danmark være en massiv stigning i antallet af ældre. Det betyder, at de offentlige udgifter til især sundhedsområdet vil stige, hvis velfærden skal opretholdes på samme niveau. Det er den politiske virkelighed, og det bliver vi politikere nødt til at forholde os til.

Når det er sagt, så er det vigtigt for mig at påpege, at størrelsen på det offentlige forbrug ikke må blive et mål i sig selv, men skal være et middel til at opnå god velfærd. For der er selvfølgelig fortsat steder, hvor vi kan effektivisere den offentlige sektor, og det er afgørende, at vi bliver ved med det. Hvis vi fremtiden skal have en lige så velfungerende offentlig sektor, så skal vi væk fra tanken om, at en forøgelse af det offentlige forbrug en-til-en giver bedre velfærd. Penge løser ikke alle problemerne. De løser nogle, men ikke alle. Vi må og skal blive bedre til at udnytte de enorme summer, vi bruger i den offentlige sektor.

Vi skal have mere for vores penge. Men med den befolkningsudvikling, Danmark står over for i de næste år, så kan effektivisering dog ikke gøre det alene. Vi bliver derfor nødt til at acceptere en moderat vækst i det offentlige forbrug på 0,3 pct. Det nytter ikke noget at klatre op i et ideologisk træ og fornægte den virkelige verden. Vi bliver nødt til at forholde os til den politiske virkelighed.

Venstre er et parti, der tager ansvar og fører en fornuftig, balanceret og ansvarlig finanspolitik. En moderat vækst i den offentlige sektor er den rigtige vej at gå. Og det er et udtryk for, at vi som parti også på dette felt står med et nuanceret synspunkt, hvor nogen kritiserer os for at bruge for mange penge, mens andre kritiserer os for at bruge for få. Så mon ikke Venstres niveau er passende.

BRANCHENYT
Læs også