Erhvervslivet er ved at tabe valget

Erhvervslivets interesseorganisationer skal finde et sjette gear. To mærkesager er under nedsmeltning.

To af erhvervslivets helt store mærkesager, lavere skatter og nemmere adgang til at hente udenlandsk arbejdskraft, er i store problemer op til det folketingsvalg, som venter om nogle måneder. Hvis ikke virksomhedernes store interesseorganisationer finder et sjette gear, ser kampen ud til at være tabt.

Sådan er situationen, efter at Venstre i weekenden tog skattelettelser ud af partiets politik.

Det skete, da finansminister Kristian Jensen (V) erklærede, at partiet ikke vil arbejde for lavere marginalskatter inden valget og heller ikke vil føre valgkamp på lavere skatter. Dermed er der nu Liberal Alliances 13 mandater og Det Konservative Folkepartis 6 mandater til at arbejde for de skattelettelser, der i flere år har været en af erhvervslivets højest prioriterede mærkesager.

Lige så sort ser det ud med den udenlandske arbejdskraft. Dansk Folkeparti markerede meget sigende sit sommergruppemøde i Sønderborg med at uddele lagkage, fordi man havde rundet 100 stramninger af udlændingepolitikken. Partiet afviser konsekvent, og ofte arm i arm med Socialdemokratiet, at lempe reglerne for at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark. To gange har de to partier sammen og uden om regeringen hævet grænsen for, hvor mange penge en udlænding skal tjene for at måtte arbejde i Danmark. Erhvervslivets organisationer har åbenlyst ikke fundet en argumentation, der flytter holdninger på Christiansborg. Nu venter så en valgkamp. Valgkampe skærper erfaringsmæssigt retorikken på udlændingeområdet yderligere.

Set fra sidelinjen skal de store erhvervsorganisationer finde et sjette gear, hvis ikke det det kommende folketingsvalg skal ende som en nedsabling af erhvervslivets mærkesager. Årsagen er først og fremmest, at Christiansborg er i bevægelse. Det er kun to år siden, at Venstre var klar til at give markante lettelser i topskatten – til erhvervslivets udelte begejstring

Men den dagsorden er nu stendød. Venstre har gjort sig den erfaring de sidste to år, at med den aktuelle mandatfordeling er skattelettelser ikke en løsning, men et problem. Temaet har i flere omgange været ved at koste regeringen livet, fordi Dansk Folkeparti griber muligheden for at foretage en rituel ydmygelse af Liberal Alliance. Derfor er de skattelettelser, der for erhvervslivet fylder så meget, nu endt på Venstres fjernlager af stærkt sympatiske, men ufremkommelige, borgerlige synspunkter.

Venstre arbejder fortsat for den anden store erhvervs-mærkesag, den udenlandske arbejdskraft. Men ligesom med skattelettelserne har udlændingearbejdskraft ingen gang på jorden med den nuværende mandatfordeling. Så længe Dansk Folkeparti ikke køber ind på, at der skal findes en løsning, har regeringen ikke noget flertal. Så simpel er praktisk politik.

Erhvervslivet ser altså ud til at sejle mod et nederlag ved det forestående folketingsvalg. Som tingene ligger nu, vil 19 ud 179 folketingsmedlemmer gå ud i en valgkamp og tale varmt for skattelettelser. Så har man enten et stykke vej op til målet. Det er den positive version. Eller fat i en mærkesag som ingen chance har i praktisk politik.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også